Skupina C na ME ve fotbale 2024: preview, kurzy a tipy

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Skupina C na letošním mistrovství Evropy slibuje vysoce zajímavou podívanou. Hrdá Anglie jako vždy jede pro zlato, EURO ale překvapivě ještě nikdy v historii nevyhrála. Situaci jí hned od úvodu budou chtít zkomplikovat reprezentace Dánska, Srbska a Slovinska, které rozhodně budou chtít postoupit do vyřazovacích bojů. Přečtěte si velké preview skupiny se vším podstatným!

ZápasyTabulkaTaháky skupiny
SlovinskoDánskoSrbskoAnglie
Koho sledovatKurzy

Dotáhne to hvězdný Bellingham tentokrát s Anglií až na vrchol? Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Micah Crook/PPAUK

Hodnocení skupiny C na ME ve fotbale 2024: 9,2/10

  • Atraktivita: Anglie čeká na své premiérové zlato z ME, přesto se s ničím jiným nespokojí; ostatní týmy ale rovněž mají co nabídnout
  • Kurzy: Albion je největším favoritem na postup (1,03), věří se i Dánsku (1,34) a Srbsku (1,53), outsiderem je pak Slovinsko (2,70)

Skupina C na mistrovství Evropy ve fotbale 2024: informace a týmy

Anglická reprezentace patří tradičně k těm nejsledovanějším na světě a i v Česku má velmi početnou fanouškovskou základnu. Albion dokonce tentokrát vstupuje do mistrovství Evropy v roli největšího favorita na celkový triumf, a to i přesto, že EURO ještě nikdy nevyhrál. O postupu ze skupiny by nicméně nemělo být pochyb, což ostatní týmy říci nemohou. Dánsko, Srbsko i Slovinsko spolu svedou vyrovnané souboje, v nichž každý gól může úplně změnit podobu tabulky.

sipka Získejte u Betana bonus 1000 Kč a vsaďte si na EURO 2024

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Skupina C na EURO 2024: rozpis a výsledky, program zápasů v televizi (TV)

Souboje ve skupině C uvidí fanoušci na pěti různých stadionech v Německu. Jediným městem, kde se odehrají hned dva zápasy, je Mnichov, kde budou mít svou základnu Srbové. Favorit z Anglie se postupně představí v Gelsenkirchenu, Frankfurtu a Kolíně nad Rýnem. Posledním stadionem do party je pak ten ve Stuttgartu.

sipka Kompletní informace o mistrovství Evropy 2024

Všechny zápasy bude živě vysílat Česká televize.

EURO 2024: PROGRAM A VÝSLEDKY SKUPINY C
16.06., 18:00 Stuttgart ČT Sport
Slovinsko - Dánsko
1:1
16.06., 21:00 Gelsenkirchen ČT Sport Srbsko - Anglie 0:1
20.06., 15:00 Mnichov ČT Sport Slovinsko - Srbsko 1:1
20.06., 18:00 Frankfurt ČT Sport Dánsko - Anglie 1:1
25.06., 21:00 Kolín n. R. ČT Sport Anglie - Slovinsko 0:0
25.06., 21:00 Mnichov ČT2 Dánsko - Srbsko 0:0
Vsaďte si na zápasy na mistrovství Evropy

sipka Přečtěte si vše podstatné o všech deseti stadionech pro EURO 2024

Skupina C na ME ve fotbale 2024: tabulka a postupová matematika

Tabulka skupiny C bude po každém utkání upravena a její aktuální podobu najdete níže. Mějte přitom na paměti, že z postupu se automaticky budou moci radovat týmy na prvním a druhém místě. Třetí celek se ještě bude muset porovnat se soupeři na stejné pozici v ostatních skupinách, přičemž čtyři nejlepší ze šesti rovněž projdou do osmifinále.

EURO 2024: TABULKA SKUPINY C
# Tým Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 1 2 0 2:1 5
2. Dánsko 3 0 3 0 2:2 3
3.
Slovinsko 3 0 3 0 2:2 3
4. Srbsko 3 0 2 1 1:2 2

Při rovnosti bodů dvou i více týmů by o pořadí ve skupině a postupu do play-off rozhodovala následující kritéria.

  • Počet bodů ve vzájemných zápasech
  • Skóre ve vzájemných zápasech
  • Počet vstřelených gólů ve vzájemných zápasech
  • Celkové skóre
  • Celkový počet vstřelených gólů
  • Pokud všechna dosavadní kritéria budou vyrovnaná mezi týmy hrajícími poslední kolo proti sobě, následoval by penaltový rozstřel
  • Tabulka fair play
  • Vyšší pozice v celkové tabulce kvalifikace ME

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

3 největší taháky skupiny C: anglická nekončící snaha, Eriksenův poslední pokus a horké srbské hlavy

Kritéria, podle nichž se bude určovat pořadí v tabulce, už známe. Rozhodne se ale především na hřišti, kde rozhodně bude co sledovat. Nabízíme vám tři hlavní taháky skupiny C.

  • "It's coming home!" Nebo zase ne?

Zdá se to skoro až neuvěřitelné. Mistrovství Evropy už v historii vyhráli například Řekové, Dánové či Čechoslováci, Angličané ale ještě nikdy. Kolébka fotbalu při každé edici šampionátu přijíždí sebevědomě pro zlato, celou zemí se rozléhá heslo "It's coming home" na znamení toho, že se fotbalová trofej konečně dostane domů na místo, kde celý sport vznikl. Jenže realita je pokaždé jiná. Naposledy už byl Albion opravdu na dosah, padl ale ve finále po penaltovém rozstřelu.

Jenže tentokrát Anglie cestuje na turnaj opravdu jako největší favorit na celkové vítězství. Kane po přestupu do Bundesligy překonával střelecké rekordy, mladíci Bellingham s Fodenem za sebou mají životní sezonu, ve které se zařadili do úzkého seznamu nejlepších hráčů na světě. Je tohle ten vysněný rok triumfu?

sipka Vyhraje konečně Anglie EURO? Na největšího favorita si lze vsadit v kurzu 4,60

  • Poslední šance pro Eriksena a nejstarší tým ME

Před třemi lety na Euru Dánové uchvátili starý kontinent skvělými výkony a postupem až do semifinále, kde padli po prodloužení právě s Anglií. V té době si je oblíbil v podstatě celý fotbalový svět, což ještě více zvýraznila situace kolem hlavní hvězdy Christiana Eriksena, jenž během základní skupiny přímo na hřišti v zápase zkolaboval a bojoval o život. Po srdeční příhodě se dokázal vrátit na vrchol a stále je klíčovou postavou svého týmu.

To nejhorší se mu podařilo překonat, čas ale zastavit nelze a Eriksenovi je 32 let. Dost možná má tak letos poslední šanci udělat s Dánskem velký úspěch. To samé se týká i dalších ikon severského státu, brankáře Schmeichela (37) či obránce Kjæra (35). Kouč Hjulmand celkově vsadil na vůbec nejstarší kádr ze všech účastníků ME. Na mistrovství světa v Kataru velmi podobná soupiska propadla a skončila už ve skupině. Kterému nedávnému představení se letos přiblíží více?

sipka Jak si na turnaji Dánové povedou? Vsaďte si na jejich výsledky u Betana

  • Přijde konečně průlom silné srbské generace a bude u toho nejlepší hráč Fortuna ligy?

Samostatné Srbsko ještě nikdy v historii nehrálo play off velkého turnaje. Na mistrovství světa startovalo třikrát a vždy vypadlo hned v hlavní fázi, na EURO se chystá vůbec poprvé. S přihlédnutím k tomu, že hlavními postavami mužstva jsou už roky v ideálním věku hrající Mitrović, Milinković-Savić. Kostić, které doplňuje zkušený Tadić či naopak dravý Vlahović, čekaly by se větší výsledky.

Letos u srbského snažení v Německu bude i českým fanouškům velmi dobře známý Veljko Birmančević. Ten přišel do Sparty teprve před rokem, okamžitě si ale podmanil celou Fortuna ligu a stal se nejlepším hráčem soutěže. V národním týmu zatím nemá mnoho zkušeností, odehrál jen pět duelů a pohyboval se spíše na hraně nominace. Nakonec se do ni ale vměstnal a pokud dostane šanci, může se z Česka velmi rychle stěhovat na prestižnější adresu.

Skupina C na EURO 2024: představení týmů, lídři statistik, největší hvězdy a kurzy na postup

Na následujících řádcích najdete představení všech čtyř účastníků skupiny C. Nabídneme vám základní přehled statistických lídrů přímo na mistrovství Evropy i v celé týmové historii, prolétneme posledními výsledky a připomeneme si, jak jednotliví trenéři poskládali své nominace a na koho budou nejvíce spoléhat.

sipka Prohlédněte si kompletní soupisky všech reprezentací

Slovinsko bude těžit z talentu Šeška i osobností

Slovinci se těší na svůj první velký turnaj po dlouhých čtrnácti letech. Zkušeností mnoho nemají, ke dvěma účastem na mistrovství světa mohou přidat jedinou z evropského šampionátu, a ta je navíc stará už dokonce 24 let. V roce 2000 sice nepropadli, uhráli dvě remízy a jednou jen těsně padli, na postup to ale pochopitelně nestačilo. Na svou premiérovou účast v play off mezinárodní akce tak tenhle tým stále čeká.

Letos by se ale mohl dočkat. Kouč Kek má k dispozici řadu velice zajímavých hráčů v čele se zkušeným brankářem Oblakem, jenž je právem už dlouho řazen mezi nejlepší hráče na svém postu vůbec. V jednatřiceti ho čeká první mezinárodní akce.

To platí i pro jednu kometu, které je o deset let méně. Útočník Benjamin Šeško se každým rokem zlepšuje a na jaře v Bundeslize předváděl skvělé výkony, výsledkem je celkem 18 soutěžních branek. O vytáhlého forvarda byl v posledních týdnech velký zájem v Premier League, jenže podle posledních informací to vypadá, že Arsenal, Chelsea i Manchester United dostanou košem a Šeško prodlouží v Lipsku. To si tak nyní mne ruce, každý případný gól na Euru totiž jeho hodnotu zvýší o pěkných pár milionů.

V kvalifikaci stihl pět přesných zásahů, což Slovinsku stačilo na postup ze druhého místa jen těsně za Dánskem. Situace ve skupině H ale byla nesmírně vyrovnaná a o místence do Německa rozhodl až v závěrečném přímém souboji o vše proti Kazachstánu čtyři minuty před koncem Verbić.

Přesto jsou Slovinci poměrně velkým outsiderem, do mistrovství Evropy vstupují z 57. příčky žebříčku FIFA. Hůře jsou na tom z účastníků jen Albánci a Gruzínci. Přesto mužstvo kolem kapitána Oblaka a navrátilce Iličiće nelze podceňovat, vždyť v březnu si v přáteláku vyšláplo na Portugalsko.

Slovinsko před EURO 2024 - výsledky, rekordy, statistiky
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 1 – skupina (2000)
🔎 Výsledek na ME 2020 Nekvalifikovalo se
💯 Nejvíce zápasů v historii Boštjan Cesar (101)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME 11 hráčů (3)
🏹 Nejlepší střelec historie Zlatko Zahović (35)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Zlatko Zahović (3)
⚔️ Kapitán Jan Oblak (Atlético Madrid)
⭐ Hvězda týmu Benjamin Šeško (RB Lipsko)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Josip Iličić (Maribor)
🐣 Naděje do budoucna Tomi Horvat (Sturm Graz)
🗣️ Trenér Matjaž Kek (62 let)
📈 Kurz na 1. místo a postup 17,50 a 2,67
Vsaďte si na výsledky Slovinska u Betana

Dánsko chce zopakovat spanilou jízdu z minulého ME

Dánsko a mistrovství Evropy ve fotbale, to je často záruka příběhu, jako kdyby ho vymyslel proslulý pohádkář Hans Christian Andersen. Jeden takový napsala tamní reprezentace v roce 1992, kdy byla na závěrečný turnaj povolána až jako náhradník za vyloučenou Jugoslávii a oproti všem předpokladům dokráčela až pro zlaté medaile.

Z trochu jiného soudku jsou události z minulého Eura, kdy vše pro Dánsko začalo přímo hororově. Hned v prvním utkání skupiny překvapivě prohrálo s Finskem, sportovní neúspěch však byl výrazně upozaděn bojem o život Christiana Eriksena. Ten přímo během zápasu na trávníku zkolaboval po srdeční zástavě a jen duchapřítomnost spoluhráčů i zdravotníků na stadionu odvrátila pohromu.

Dánové se následně i bez své největší hvězdy, která už se mimo ohrožení života zotavovala v nemocnici, semkli, na závěr skupiny rozstříleli Rusko a ze zdánlivě bezvýchodné pozice nakonec vykouzlili postup. Tím ale neskončili, v play off pak ještě přejeli i Wales a vyřadili i Česko a zastavila je až v prodloužení semifinále Anglie. Přesto bylo celé účinkování tohoto výběru největším příběhem celého ME.

Už jako miláčci fanoušků tak Dánové odjeli na mistrovství světa, tam ale už opět i s Eriksenem v sestavě nepotvrdili roli černého koně celého turnaje a překvapivě neprošli základní skupinou. Může se ale zdát, že šlo spíše o ojedinělý výpadek, protože od té doby už svěřenci trenéra Hjulmanda opět šlapou na plné obrátky.

Kvalifikační skupinu ovládli a především čtyři získané body proti Slovinsku je mohou před startem šampionátu naplňovat optimismem. V přípravě si pak poradili s týmy, které sice na Euru hrát nebudou, kvalitou tam ale patří, Švédskem i Norskem. Oproti minulým turnajům navíc o nikoho důležitého nepřišli a naopak mohou počítat se službami střelce Højlunda, jenž v národním týmu v průměru dává gól v každém druhém utkání.

Dánsko před EURO 2024 - výsledky, rekordy, statistiky
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 9 – 1. místo (1992)
🔎 Výsledek na ME 2020 Semifinále
💯 Nejvíce zápasů v historii Simon Kjær (132)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Peter Schmeichel (13)
🏹 Nejlepší střelec historie Poul Nielsen, Jon Dahl Tomasson (52)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Frank Arnesen, Kasper Dolberg, Henrik Larsen, Brian Laudrup, Jon Dahl Tomasson (3)
⚔️ Kapitán Simon Kjær (AC Milán)
⭐ Hvězda týmu Christian Eriksen (Manchester United)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Rasmus Højlund (Manchester United)
🐣 Naděje do budoucna Victor Kristiansen (Bologna)
🗣️ Trenér Kasper Hjulmand (52 let)
📈 Kurz na 1. místo a postup 5,50 a 1,34
Vsaďte si na výsledky Dánska u Betana

Srbsko se mezi evropskou elitou představí vůbec poprvé

Tak schválně a bez podvádění, tipli byste si, že Srbsko mistrovství Evropy nikdy ve své samostatné historii nehrálo? Jasně, tenhle stát funguje teprve od roku 2006, kdy se rozpadlo jeho spojení s Černou Horou, přesto jde vzhledem ke kvalitě srbského fotbalu o překvapení. Mohou za to zřejmě i tři účasti na MS, po nichž se Srbové zdají být stálými hráči na velkých akcích. A není časté, aby tým dokázal postupovat na světovou akci a na tu evropskou nikoliv.

Na druhou stranu to ale není tak, že by Srbsko na mistrovství světa předvádělo nějaké skvělé výkony. Naopak, ve všech třech případech jelo na turnaj poměrně ambiciózní a se soupiskou nabitou hvězdnými jmény, pak ale pokaždé skončilo už ve skupině. Naposledy v Kataru dokonce zaznamenalo jediný bod za remízu s Kamerunem. Na závěr přitom mohlo ještě celou situaci zachránit vítězstvím nad Švýcarskem, ztratilo ale vedení a skončilo poslední.

Je to vlastně už dlouhé roky stále stejný příběh. Velké osobnosti, které dohromady nefungují a nejsou schopny upřednostnit týmový úspěch před tím osobním. Když to nejde fotbalově, začnou navíc pracovat i horké balkánské hlavy, odejde soustředění a už se to celé začne sypat.

Vlastně i v kvalifikaci byli Srbové nebezpečně blízko blamáži. V předposledním kole měli namále proti bývalým soukmenovcům z Černé Hory, pak jim ale přeci jen vytrhly trn z paty největší hvězdy. Nejprve Tadić asistoval Mitrovićovi na vítězný gól, o čtyři minuty později si oba role prohodili a přidali pojistku.

Právě na tyto dva ofenzivní hráče bude trenér Stojković spoléhat nejvíce i v Německu, oba už jsou ale tak trochu na ústupu ze slávy. Kapitán Tadić byl s bilancí 10+14 jedním z nejproduktivnějších mužů turecké ligy, je mu už však 35 let a přestože pro něj pohyb nikdy nebyl hlavní zbraní, jeho fyzický stav se nelepší. To samé platí i pro Mitroviće, jenž sice stále dává góly, po odchodu z Evropy ale nezažívá potřebné náročné duely. K tomu připočtěme ještě působení v Saúdské Arábii i pro Milinkoviće-Saviće, Kostiće pro změnu trápí častá zranění. Bude to znát?

Srbsko před EURO 2024 - výsledky, rekordy, statistiky
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 0
🔎 Výsledek na ME 2020 Nekvalifikovalo se
💯 Nejvíce zápasů v historii Dušan Tadić (108)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Dragan Stojković (7)
🏹 Nejlepší střelec historie Aleksandar Mitrović (58)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Savo Milošević (5)
⚔️ Kapitán Dušan Tadić (Fenerbahce)
⭐ Hvězda týmu Aleksandar Mitrović (Al Hilal)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Sergej Milinković-Savić (Al Hilal)
🐣 Naděje do budoucna Strahinja Pavlović (Salcburk)
🗣️ Trenér Dragan Stojković (59 let)
📈 Kurz na 1. místo a postup 7,70 a 1,53
Vsaďte si na výsledky Srbska u Betana

Anglie má problém v obraně, vpředu má však neskutečnou sílu

Kolébka fotbalu, hrdý Albion, sebevědomá Anglie. Výsledky reprezentačního výběru ale tradičně silným prohlášením příliš neodpovídají. Jistě, titul mistrů světa z roku 1966 už nikdo z historie nevymaže, to je ale stále poměrně chabá vizitka na věčného favorita na nejcennější kov. Na Euru byli Angličané jen jednou ve finále, a to před třemi lety, kdy jim zbyly oči pro pláč po prohraném penaltovém rozstřelu.

Náladu si vůbec nespravili ani v Kataru, kde ve čtvrtfinále nestačili na Francii. Tedy, nestačili... Anglie byla v zápase lepším týmem a Kane měl pět minut před koncem na kopačce vyrovnání, které by zřejmě poslalo duel do prodloužení. Jenže zase ty pokutové kopy... Rekordman v počtu branek v národním týmu vysoko přestřelil a fanoušci se tak znovu nedočkali.

Přesto je důvod věřit tomu, že současný výběr Garetha Southgatea je ještě o něco připravenější na návrat na úplný vrchol. Bellingham s Fodenem a Sakou se za uplynulý rok a půl propracovali mezi absolutní světové megahvězdy, za nimi ještě budou čekat na šanci třeba Palmer s Ezem, kteří rovněž překypují talentem. Kane by si tak na nedostatek podpory rozhodně stěžovat neměl.

Potíže ale mohou nastat v defenzivní řadě. Kapitán Maguire byl sice často terčem posměchu, pravdou ale je, že v reprezentaci vždy podával spolehlivé výkony a jeho absence pro zranění bude citelná. Levý bek Shaw navíc nastoupil naposledy v únoru a není jisté, jestli bude v dostatečné kondici. Zdravotní problémy navíc měli v průběhu sezony i Stones s Walkerem, a tak je otázkou, v jakém rozpoložení obrana bude.

Tým ani příznivce určitě nepotěšila ani generálka proti Islandu, v níž Albion nedokázal doma ve Wembley ani jednou skórovat a prohrál 0:1. Říká se, že je lepší, když zaváhání přijde těsně před turnajem než v jeho průběhu, proti čemuž se nedá příliš namítat. Vzhledem k otazníkům vznášejícím se nad týmem jde ale o pořádný varovný prst.

Anglie před EURO 2024 - výsledky, rekordy, statistiky
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 10 – 2. místo (2020)
🔎 Výsledek na ME 2020 2. místo
💯 Nejvíce zápasů v historii Peter Shilton (125)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Harry Kane, Gary Neville (11)
🏹 Nejlepší střelec historie Harry Kane (63)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Alan Shearer (7)
⚔️ Kapitán Harry Kane (Bayern)
⭐ Hvězda týmu Jude Bellingham (Real Madrid)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Phil Foden (Manchester City)
🐣 Naděje do budoucna Kobbie Mainoo (Manchester United)
🗣️ Trenér Gareth Southgate (53 let)
📈 Kurz na 1. místo a postup 1,37 a 1,03
Vsaďte si na výsledky Anglie u Betana

4 hráči, které sledovat ve skupině C: návrat z depresí i nová pozice pro mistra asistencí

Z každé reprezentace jsme vybrali jednoho zástupce, jehož výkony se podle našeho názoru nejvíce vyplatí sledovat. Nemusí přitom jít nutně o největší hvězdu své země, důvody pro výběr daného fotbalisty mohou být různé.

Slovinsko: Josip Iličić

Začneme příběhem hráče, který už byl z profesionálního fotbalu v podstatě odepsaný, měl desítky kil nadváhy a kdyby mu někdo řekl, že v roce 2024 bude hrát EURO, asi by si on sám i všichni kolem klepali na čelo. Josip Iličić je ale skvělým příkladem jednak toho, že psychické problémy jsou legitimními zdravotními obtížemi, která nelze brát na lehkou váhu, zároveň ale i toho, že se situace může (opět) zlepšit.

Hvězdná kariéra nabrala špatný směr s příchodem koronavirové pandemie. Iličić nejprve zrádnou nemoc sám chytil a následně začal trpět depresemi. Po nějaké době se dokázal z nejhoršího dostat a vrátil se v dresu Atalanty na hřiště, v prosinci 2022 byl dokonce nominován mezi padesátku nejlepších hráčů Evropy UEFA. Jenže psychické trable se vrátily a skončilo to až oboustrannou domluvou o ukončení smlouvy.

Záchranu nabídl návrat do domovského Mariboru, kde zkušený levonohý šikula pookřál. Letos dal v lize osm gólů a na dalších deset nahrál a byl třetím nejproduktivnějším hráčem soutěže. Do reprezentace Slovinska se Iličić vrátil poprvé od listopadu 2021. Svou obnovenou premiéru hned oslavil vítěznou trefou proti Arménii. Na ME zřejmě v základu nebude, přesto je každý jeho kontakt s míčem stále elektrizující. A jeho story hodná uznání.

Dánsko: Victor Kristiansen

Levá strana dánské obrany dlouho patřila Joakimu Mæhlemu, kterému skvěle sedí hra přes nohu, když si často a rád navádí míč na střed na svou silnější nohu a tlačí se do zakončení. Je možné, že tento post zaujme i na začátku Eura, nyní už má ale pořádného konkurenta v mladém Kristiansenovi, jenž se na jeho post tlačí.

V jeho případě jde o typického levonohého krajního beka, jehož předností je skvělý centr. Odchovanec FC Kodaň zamířil v zimní přestávce sezony 2022/23 do anglického Leicesteru, první měsíce v Premier League mu ale příliš radosti neudělaly, nebyl spokojen se svým postem wingbacka a klub spadl. Druhá liga byla pod jeho úroveň, a tak se Kristiansen přesunul na hostování do italské Boloni.

A tam jeho hvězdička naplno začala zářit. V Serii A odehrál letos 32 zápasů, z toho drtivou většinu v základu. Významnou měrou přispěl ke snovému ročníku týmu, který se může vůbec poprvé v historii těšit na Ligu mistrů. Ale bude u toho i jednadvacetiletý obránce? Bologna má opci na jeho trvalý přestup a sám Dán se údajně do Anglie vrátit nechce. Přesvědčit o vyplacení patnáctimilionové sumy může Kristiansen i na ME.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Srbsko: Dušan Tadić

28+13, 11+14, 14+18, 13+19, 11+17, 10+14. To nejsou matematické úkoly, to je bilance Dušana Tadiće v ligové soutěži za posledních šest sezon. Je jediným hráčem na světě, který se může za toto časové období pochlubit dvouciferným číslem v kolonce gólů i asistencí. A to ještě například letos (poslední údaj) v dresu Fenerbahce dalších devět kanadských bodů přidal v pohárové Evropě.

Pětatřicetiletý ofenzivní záložník prožil stejně jako výše zmíněný Kristiansen ne zcela úspěšnou anabázi v Anglii, kde strávil čtyři roky v Southamptonu. Poté se přesunul do Ajaxu a tam se stal hlavní hvězdou. Loňský přesun do Turecka působil poněkud zvláštním dojmem, i tam se ale srbský génius okamžitě chytil a dokonce nevynechal jediný ligový duel.

Také v národním týmu je stěžejní postavou ofenzivy. Směrem dozadu sice týmu tolik nepomůže, jde ale o natolik šikovného fotbalistu, že jakékoliv nedostatky dokáže s míčem na noze bohatě vynahradit. Srbové budou jeho myšlenky potřebovat, pokud mají mít šanci poprvé v historii proniknout do osmifinále.

Anglie: Trent Alexander-Arnold

Dlouhu dobu byl kouč Southgate pod palbou kritiky, proč od něj jeden z nejtalentovanějších pravých obránců světa Trent Alexander-Arnold nedostává v národním týmu tolik příležitostí. Zdá se, že anglický lodivod to nakonec vymyslel tak, aby se vlk nažral, ale koza zůstala celá.

S TAA totiž počítá pro EURO do zahajovací jedenáctky, nikoliv ale na post pravého beka. Hrát by měl uprostřed zálohy po boku defenzivněji laděného Declana Rice, vedle kterého by měl mít více prostoru na tvoření hry a méně starostí s defenzivou, kde celou kariéru strádá. Právě slabší obrana byla přitom vždy hlavním důvodem, proč přednost dostávali Walker, James nebo Trippier.

Už manažer Liverpoolu Klopp s Arnoldem během letošní sezony často experimentoval a když jeho tým byl na míči, posouval ho před stopery do středu pole, odkud následně rozdával své ukázkové kolmice. Bez balónu se ale stále vracel na svj tradiční post u postranní čáry. Tato odpovědnost by mu v Německu měla ubýt. Jde o riskantní krok, který ale může Anglii vystřelit až k výšinám. A rozhodně se bude na co dívat.

Kurzy na EURO 2024 v Německu: zajímavé sázky a tip na skupinu C

Ke každé skupině na mistrovství Evropy vypisuje sázková kancelář Betano speciální sázky. Můžete si tak vsadit na umístění ve skupině, získané body nebo vstřelené a inkasované góly.

V kurzové nabídce Betana k evropskému šampionátu je toho ještě mnohem víc, tak se přesvědčte sami. Níže vám přinášíme náš tip na zajímavou sázku právě ve skupině C.

TIP: Srbsko dostane nejvíce gólů v kurzu 3,10 sipka Vsadit u Betana

Outsiderem skupiny je dle papírových předpokladů sice Slovinsko, to je ale směrem dozadu docela silné a má prvotřídního brankáře. Angličané s Dány mají své obrany propracované, a tak se trochu nabízí tip na to, že nejvíce gólů dostane Srbsko. To se mu ostatně přihodilo i na posledním mistrovství světa, kde inkasovalo ve třech zápasech osmkrát. Podobnou nálož do jeho sítě sice tentokrát nečekáme, systémově je na tom ale z účastníků skupiny C nejhůře. Pokud by navíc vše nešlo podle jeho plánu, mohlo by být opět zaděláno na malér.

Srbové mají ze skupiny nejslabší defenzivu

1️⃣ Kdo je na fotbalovém mistrovství Evropy 2024 ve skupině C?

Ve skupině C hrají Anglie, Dánsko, Srbsko a Slovinsko. Kompletní program a výsledky skupiny najdete ZDE.

2️⃣ Kdo na EURO 2024 postoupí ze skupiny C?

Největším favoritem na postup je Anglie. Představení všech čtyř týmů si přečtěte ZDE.

3️⃣ Koho sledovat ve skupině C na ME 2024 v Německu?

Ve skupině C se nejvíce vyplatí sledovat Trenta Alexander-Arnolda z Anglie či navrátilce Josipa Iličiće ze Slovinska, zajímavá jména ale najdeme ve všech týmech. Více se o těchto hvězdách dozvíte ZDE.

Preview skupin na EURO 2024:

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej zdarma 1 000 Kč za registraci

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 1 000 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pedri slaví gól v přípravě proti Severnímu Irsku

Skupina B na ME ve fotbale 2024: preview, kurzy a tipy

Skupina smrti. Tak byla hned po losu Eura 2024 označena skupina B. ⚽ Představí se v ní Španělsko, Itálie, Chorvatsko a Albánie.

Kylian Mbappé v přípravném utkání proti Kanadě

Skupina D na ME ve fotbale 2024: preview, kurzy a tipy

Ve skupině D zabojují o postup Francie, Nizozemsko, Rakousko a Polsko.

Florian Wirtz by měl po skvělé sezoně patřit k oporám Německa

Skupina A na ME ve fotbale 2024: preview, kurzy a tipy

Podívejte se na preview skupiny A na mistrovství Evropy ve fotbale 2024. ⚽ Domácí Německo se v ní utká se Skotskem, Maďarskem a Švýcarskem.