Skupina A na ME ve fotbale 2024: preview, kurzy a tipy

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Letošní vrchol evropského fotbalu jako již tradičně odstartuje dění ve skupině A. V ní jsou největšími favority domácí Němci, rozhodně je ale nečeká nic jednoduchého. Na postupová místa totiž pomýšlejí i vždy ambiciózní Švýcaři, stále se zlepšující Maďaři a houževnatí Skotové. Na co se v "áčku" nejvíce těšit a kdo nakonec projde do osmifinále?

ZápasyTabulkaTaháky skupiny
NěmeckoSkotskoMaďarskoŠvýcarsko
Koho sledovatKurzy

Florian Wirtz by měl po skvělé sezoně patřit k oporám Německa Foto: ČTK / imago sportfotodienst / BEAUTIFUL SPORTS/Buriakov

Hodnocení skupiny A na ME ve fotbale 2024: 9/10

  • Atraktivita: Německo se po neúspěších na posledních turnajích musí doma vrátit na vrchol, do cesty se mu už ve skupině postaví tři nevyzpytatelní soupeři
  • Kurzy: Nejnižší je kurz na postup Německa (1,03), nejvyšší pak u Skotska (1,88)

Skupina A na mistrovství Evropy ve fotbale 2024: informace a týmy

Ve skupině A se jako obvykle představí pořadatelská země, aby mohla celý turnaj zahájit vlastním zápasem. V něm se 14. června Německo utká se Skotskem. O den později půjdou do boje i zbylé dvě reprezentace Maďarska a Švýcarska. Podle papírových předpokladů by domácí výběr měl jasně postoupit, zbylé tři týmy však jsou velice vyrovnané. Můžeme se tak těšit na vyrovnané a dramatické bitvy o místa v osmifinále šampionátu.

sipka Získejte u Betana bonus zdarma a vsaďte si na EURO 2024

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Skupina A na EURO 2024: rozpis a výsledky, program zápasů v televizi (TV)

Skupina A se odehraje celkem na čtyřech stadionech. Zahajovací duel mezi Německem a Skotskem uvidí Allianz Arena v Mnichově, domácí celek se pak v základní části představí ještě ve Stuttgartu a Frankfurtu. Dva zápasy uvidí také Kolín nad Rýnem.

sipka Kompletní informace o mistrovství Evropy 2024

Níže najdete kompletní program a výsledky skupiny A včetně informace, kde můžete dané zápasy sledovat živě.

EURO 2024: PROGRAM A VÝSLEDKY SKUPINY A
14.06., 21:00 Mnichov ČT Sport
Německo - Skotsko
5:1
15.06., 15:00 Kolín n. R. ČT Sport Maďarsko - Švýcarsko 1:3
19.06., 18:00 Stuttgart ČT Sport Německo - Maďarsko 2:0
19.06., 21:00 Kolín n. R. ČT Sport Skotsko - Švýcarsko 1:1
23.06., 21:00 Frankfurt ČT Sport Švýcarsko - Německo 1:1
23.06., 21:00 Stuttgart ČT2 Skotsko - Maďarsko 0:1
Vsaďte si na zápasy na mistrovství Evropy

sipka Představení všech deseti stadionů najdete ZDE

Skupina A na ME ve fotbale 2024: tabulka a postupová matematika

Níže naleznete aktualizovanou tabulku skupiny A. Do vyřazovací fáze automaticky postoupí dva nejlepší týmy, ten na třetím místě ale rovněž může živit naděje na play off. Čtyři ze šesti reprezentací na této pozici zkompletují sestavu osmifinalistů.

EURO 2024: TABULKA SKUPINY A
# Tým Z V R P Skóre B
1. Německo 3 2 1 0 8:2 7
2. Švýcarsko 3 1 2 0 5:3 5
3. Maďarsko 3 1 0 2 2:5 3
4.
Skotsko 3 0 1 2 2:7 1

Při rovnosti bodů dvou či více týmů by o pořadí ve skupině a postupu do play-off rozhodovala následující kritéria.

  • Počet bodů ve vzájemných zápasech
  • Skóre ve vzájemných zápasech
  • Počet vstřelených gólů ve vzájemných zápasech
  • Celkové skóre
  • Celkový počet vstřelených gólů
  • Pokud všechna dosavadní kritéria budou vyrovnaná mezi týmy hrajícími poslední kolo proti sobě, následoval by penaltový rozstřel
  • Tabulka fair play
  • Vyšší pozice v celkové tabulce kvalifikace ME (pokud bude v osudí Německo, které kvalifikaci nehrálo, místo tohoto kritéria rozhodne o pořadí los)

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

3 největší taháky skupiny A: poslední kapitola legendy či vzestup Maďarů

Už víme, jak se bude určovat konečné pořadí, to ale nastane až po odehrání všech šesti utkání. Na tomto místě vám nabídneme tři hlavní důvody, proč vůbec skupinu A sledovat. Na své si přijde každý fanoušek toho nejlepšího evropského fotbalu.

  • Loučení Toniho Kroose

Už není pochyb o tom, že se může řadit mezi nejlepší záložníky fotbalové historie. Toni Kroos vyhrál, co se dalo, jeho bohatá kariéra ale po mistrovství Evropy 2024 dospěje do svého konce. Napříč angažmá v Bayernu a Realu Madrid vyhrál sedmkrát ligu, čtyřikrát domácí pohár, dvakrát Superpohár, čtyřikrát evropský Superpohár a šestkrát mistrovství světa klubů. S klubovou úrovní se na začátku června rozloučil už šestým ziskem ušatého poháru pro vítěze Ligy mistrů.

Bude mít podobně pohádkový konec i reprezentační kapitola? Německý středopolař už je mistrem světa z roku 2014, zlato z domácího šampionátu by ale bylo perfektní tečkou za impozantním příběhem tohoto blonďatého sympaťáka. S národním týmem se přitom už před třemi lety rozloučil, EURO ve vlastní zemi ale bylo příliš silným lákadlem.

  • Labutí píseň švýcarské generace

Švýcarsko v novém tisíciletí zvýraznilo své jméno na fotbalové mapě a od roku 2004 chybělo na jediném velkém turnaji. Na posledních pěti šampionátech navíc postoupilo do vyřazovacích bojů. Po celou tuto dobu už jsou stálými členy týmu hráči jako Xhaka, Shaqiri, Sommer, Rodríguez nebo Schär.

V roce 2014 šlo o nadějné mladíky, letos už ale na EURO jedou jako ostřílení harcovníci, pro které může jít o poslední šanci na medaili z bojů o nadvládu nad starým kontinentem. Za čtyři roky bude všem zmíněným nejméně 35 let, Sommerovi dokonce potáhne na čtyřicet. Dosavadním maximem Švýcarů je čtvrtfinále z minulého turnaje, pokud tak chtějí ještě alespoň o kolo dále, mají nejvyšší čas.

sipka Kam tentokrát Švýcaři dojdou? I na to má Betano vypsané kurzy

  • Přiblíží Szoboszlai Maďary k evropské špičce?

To Maďaři mají svou nejslavnější éru dávno za sebou, na mistrovství světa postoupili naposledy v roce 1972. Mezi evropskou konkurencí ale v posledních letech přeci jen začínají opět vystrkovat růžky. Před osmi lety z toho byl při obnovené premiéře na velkém turnaji dokonce postup do osmifinále, minulý šampionát pak byl k Maďarsku vyloženě nemilosrdný, když mu do skupiny přihrál Francii, Německo a Portugalsko.

Tým kolem kapitána Dominika Szoboszlaie se gigantů nezalekl, ve všech třech zápasech byl vyrovnaným protivníkem a získal i dva body, na postup to ale nakonec těsně nestačilo. Teď je však hvězdný záložník zase o kus zkušenější, po přestupu do Liverpoolu navíc má za sebou množství těžkých zápasů. Přišel čas na pořádný průlom téhle sebevědomé party?

Skupina A na EURO 2024: představení týmů, lídři statistik, největší hvězdy a kurzy na postup

Na následujících řádcích najdete představení všech čtyř týmů skupiny A. Dozvíte se, jak si vedly v historii evropských šampionátů či jak prošly na finálový turnaj. Nabídneme také důležité statistické ukazatele jednotlivých reprezentací i to, na koho budou v Německu spoléhat. Podívat se můžete i na kurzy na jejich postup ze skupiny.

sipka Prohlédněte si kompletní soupisky všech reprezentací

Německo se po třech blamážích potřebuje doma vrátit na vrchol

Je to deset let od doby, kdy se Němci počtvrté v historii stali mistry světa. Když pak o dva roky později na evropském šampionátu brali bronz, asi by nikoho nenapadlo, že bude následovat naprostý ústup z nejvyšší scény. Při posledních dvou účastech na MS ale hrdý národ dokonce vůbec nepostoupil ze skupiny, mezitím ještě započítejme chabé osmifinále z ME. Velká slabota.

Přesto je ale současná nálada kolem týmu Nationalelf opět výrazně pozitivní. Přitom výsledkově to tedy žádná hitparáda ani trochu není. Německo vzhledem k pořadatelství šampionátu nemuselo absolvovat kvalifikaci, a tak poslední rok a půl hraje jen přátelské zápasy. Celkem jich má za sebou čtrnáct a jen pět z nich dokázalo vyhrát. Pravdou ale je, že od nástupu Juliana Nagelsmanna na lavičku loni v září se situace přeci jen o něco zlepšila. Triumfy nad Francií či Nizozemskem dávají naději, že by forma mohla gradovat ve správný čas.

Die Mannschaft má navíc za sebou povedenou alespoň částečnou obměnu kádru a ten se tak nyní skládá ze zdravého mixu ostřílených ikon a hvězdného mládí. První kategorii zastávají Neuer, Kimmich, Gündogan či také navrátilec do reprezentace Kroos. Do druhé skupiny pak patří především geniální šikulové Musiala s Wirtzem.

Na druhou stranu ale v tomhle výběru stále jsou i na první pohled zřetelná slabší místa. Německu chybí obávaný kanonýr do útoku a v tuto chvíli ani není jasné, kdo vůbec pozici devítky zastane. Havertz není typickým hroťákem, Füllkrug zase i přes skvělou bilanci v národním týmu zaostává v mezihře. Určitý otazník se navíc vznáší i nad defenzivní řadou. Přesto Němci na domácí půdě nemohou brát nic jiného než zlato.

sipka Letos se odehraje 17. EURO – připomeňte si zlato Německa z roku 1972

Vizitka Německa před startem mistrovství Evropy 2024
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 13 – 1. místo (1972, 1980, 1996)
🔎 Výsledek na ME 2020 Osmifinále
💯 Nejvíce zápasů v historii Lothar Matthäus (150)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Bastian Schweinsteiger (18)
🏹 Nejlepší střelec historie Miroslav Klose (71)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Jürgen Klinsmann, Mario Gómez (5)
⚔️ Kapitán Ilkay Gündogan (Barcelona)
⭐ Hvězda týmu Toni Kroos (Real Madrid)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Florian Wirtz (Leverkusen)
🐣 Naděje do budoucna Maximilian Beier (Hoffenheim)
🗣️ Trenér Julian Nagelsmann (36 let)
📈 Kurz na 1. místo a postup 1,36 a 1,03
Vsaďte si na výsledky Německa u Betana

Skotsko by rádo poprvé v historii prošlo do play off

Skotové se chystají na své čtvrté EURO. Na mistrovství světa byli dokonce osmkrát, což je mimochodem docela zajímavý poměr mezi účastmi na obou akcích. Jenže z předešlých jedenácti velkých turnajů vytěžili jen šest vyhraných utkání, na žádném z nich navíc neuspěli více než jednou. A tak stále čekají na svůj premiérový postup ze základní skupiny.

Může letošní rok přinést jedno velké skotské "poprvé"? Výkony z kvalifikace by tomu mohly napovídat, když The Tartan Army vyhrála prvních pět duelů, mezi nimi i klíčové souboje se Španělskem a v Norsku. V tu chvíli už bylo o postupu prakticky rozhodnuto, a tak nevadily ani pouhé dva získané body ve zbylých třech kolech. Jenže druhý pohled může nabídnout docela jiný obrázek. Od září Skotsko z osmi utkání zvládlo jediné, a to ještě po poměrně slušném trápení se slabým Gibraltarem.

Zkušený kouč Steve Clarke bude spoléhat na tradiční opory, kterými jsou hráči ostřílení dlouhými roky působení v anglické Premier League. Na druhou stranu ale většina těch nejvěhlasnějších jmen zastává jen dva posty, a to levého obránce a středního záložníka. Na těch je tak přetlak, zatímco ostatní pozice srovnatelnou kvalitu nenabízejí.

Diváci se každopádně mohou těšit na typický ostrovní fotbal plný nasazení, důrazu a někdy i ostřejších zákroků. Ani hvězdy jako Robertson, McTominay nebo McGinn nemají daleko k tvrdé hře. Pokud navíc ve zbytku kádru chybí výraznější talent, je právě tohle asi nejreálnější cestou k úspěchu. Zápasy proti Skotsku zkrátka budou opět bolet.

Vizitka Skotska před startem mistrovství Evropy 2024
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 3 – skupina (1992, 1996, 2020)
🔎 Výsledek na ME 2020 Skupina
💯 Nejvíce zápasů v historii Kenny Dalglish (102)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Andy Goram, Gary McAllister, Stuart McCall (6)
🏹 Nejlepší střelec historie Denis Law, Kenny Dalglish (30)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Garry McAllister, Brian McClair, Ally McCoist, Paul McStay, Callum McGregor (1)
⚔️ Kapitán Andy Robertson (Liverpool)
⭐ Hvězda týmu Andy Robertson (Liverpool)
🍿 Koho se vyplatí sledovat John McGinn (Aston Villa)
🐣 Naděje do budoucna Billy Gilmour (Brighton)
🗣️ Trenér Steve Clarke (60 let)
📈 Kurz na 1. místo a postup 10,75 a 1,88
Vsaďte si na výsledky Skotska u Betana

Maďarsko se chce zabydlet zpět mezi elitou

V Maďarsku se stále vzpomíná na slavnou éru mezi konci třicátých a šedesátých let minulého století, během níž tamní reprezentace získala tři olympijská zlata, jedno stříbro na mistrovství světa a také bronz na ME 1964. Pak přišlo několik dekád trvající trápení, EURO naposledy Maďaři hráli před dvaapadesáti lety. Až do roku 2016, kdy se na šampionát vrátili a od té doby jsou znovu pravidelným účastníkem.

A rozhodně nejsou do počtu, hned při své obnovené premiéře dokázali postoupit do osmifinále, před třemi lety pak v covidovém turnaji sehráli velmi důstojnou partii ve skupině smrti, ze které nakonec neprošli až inkasovaným gólem v 84. minutě posledního duelu. Ten mimochodem dostali od Německa, kterému tedy mají rozhodně co oplácet. Před dvěma lety už sice stejného soupeře přehráli v Lize národů, pomsta na jeho půdě na ME by však byla ještě sladší.

Jsou to už také téměř dva roky od doby, kdy Maďarsko naposledy prohrálo. Od té chvíle drží sérii čtrnácti soutěžních utkání, která přinesla pět remíz a devět vítězství. Kvalifikační skupina se Srbskem, Černou Horou, Litvou a Bulharskem sice byla papírově z těch nejsnazších, přesto je udržení neporazitelnosti významným varovným prstem směrem ke všem protivníkům.

Maďarský tým se jinak za poslední roky příliš neobměnil. Středobodem je stále hra teprve třiadvacetiletého kapitána Szoboszlaie, který už je ale přes svůj nízký věk několik let opravdovým lídrem mužstva. Také další hráči jako Orbán, Szalai, Nagy či Sallai už ví, jaké to je hrát na mistrovství Evropy, do Německa ale rovněž cestují o další tři roky zkušenější a tedy i připravenější. Bude to stačit na postup?

Vizitka Maďarska před startem mistrovství Evropy 2024
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 4 – 3. místo (1964)
🔎 Výsledek na ME 2020 Skupina
💯 Nejvíce zápasů v historii Balász Dzsudzsák (109)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Ádám Szalai (7)
🏹 Nejlepší střelec historie Ferenc Puskás (84)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Balász Dzsudzsák, Ferenc Bene, Dezso Novák, Ádam Szalai (2)
⚔️ Kapitán Dominik Szoboszlai (Liverpool)
⭐ Hvězda týmu Dominik Szoboszlai (Liverpool)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Attila Szalai (Freiburg)
🐣 Naděje do budoucna Milos Kerkez (Bournemouth)
🗣️ Trenér Marco Rossi (59 let)
📈 Kurz na 1. místo a postup 10,00 a 1,75
Vsaďte si na výsledky Maďarska u Betana

Švýcarsko se pokusí navázat na historický úspěch z minulého ME

To Švýcaři se naopak na posledním ME dokázali na poslední chvíli prokousat ze skupiny, tím ale jejich cesta turnajem ještě nekončila. V osmifinále si dokázali vyšlápnout na obhájce titulu a čerstvé mistry světa z Francie, až mezi nejlepší osmičkou jim po penaltách vystavilo stopku Španělsko. Přesto šlo o historicky nejlepší umístění týmu ze země helvétského kříže.

Na světovém šampionátu před dvěma lety ale Švýcarsko znovu chybělo, stejně jako při předchozích osmi příležitostech, a tak se budou muset před svými fanoušky vykoupit dalším povedeným vystoupením na evropském turnaji. Tam mají vzestupnou tendenci, po třech koncích ve skupině došli napočtvrté do osmifinále a minule ještě o kolo dál. Možná tak nastal čas na historický průnik do boje o medaile.

Také Švýcaři se spoléhají na dost tradiční jména. V bráně je už více než deset let jistotou Sommer, obranu vedou jen o něco málo méně zkušení Schär, Akanji nebo Rodríguez, ze středu pole vše řídí kapitán Xhaka s Freulerem či Zakariou a před nimi svou obávanou levačkou vysílá pumelice na bránu Shaqiri. Dost zaběhnutá kostra sestavy.

Je ale otázkou, jestli už silná švýcarská generace nemá to nejlepší za sebou. V kvalifikaci přišly dvě remízy s Kosovem, jedna také s Izraelem a dokonce i Běloruskem, proti zlepšujícímu se Rumunsku z toho byl ve dvou zápasech jen jediný bod. Hlavně směrem dopředu by svěřenci bývalého reprezentanta Murata Yakina mohli mít problémy. Na druhou stranu defenziva bývá na velkých turnajích tou hlavní složkou hry a právě ta může Švýcary znovu poslat daleko.

Vizitka Švýcarska před startem mistrovství Evropy 2024
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 5 – čtvrtfinále (2020)
🔎 Výsledek na ME 2020 Čtvrtfinále
💯 Nejvíce zápasů v historii Granit Xhaka (123)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Breel Embolo, Ricardo Rodríguez, Haris Seferović, Xherdan Shaqiri, Yann Sommer (9)
🏹 Nejlepší střelec historie Alexander Frei (42)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Xherdan Shaqiri (4)
⚔️ Kapitán Granit Xhaka (Leverkusen)
⭐ Hvězda týmu Yann Sommer (Inter)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Noah Okafor (AC Milán)
🐣 Naděje do budoucna Fabian Rieder (Rennes)
🗣️ Trenér Murat Yakin (49 let)
📈 Kurz na 1. místo a postup 5,80 a 1,50
Vsaďte si na výsledky Švýcarska u Betana

4 hráči, které sledovat ve skupině A: nejlepší hráč Bundesligy, vzor kariérního progresu či Guardiolův oblíbenec

Z každé reprezentace jsme vybrali jednoho zástupce, jehož výkony se podle našeho názoru nejvíce vyplatí sledovat. Nemusí přitom jít nutně o největší hvězdu své země, důvody pro výběr daného fotbalisty mohou být různé.

Německo: Florian Wirtz

Pryč je typická německá organizovanost. Julian Nagelsmann má ve svém výběru k dispozici řadu výjimečných ofenzivních talentů, které by případné svazování přehnaným množstvím taktických pokynů mohlo přibrzdit v rozletu. A s nimi i celé Německo. To si reprezentační kouč uvědomuje a vybraným jedincům nechává více volnosti. Jedním z těch, komu by to mělo nejvíce svědčit, je Florian Wirtz.

Stále teprve čerstvě jednadvacetiletý šikula měl jet už na mistrovství světa před dvěma lety, tehdy si ale těžce poranil koleno a na svůj první velký turnaj si tak musel počkat. Od loňského uzdravení už je ale plnohodnotným členem základní sestavy národního týmu a hlavně s podobně smýšlejícím Jamalem Musialou si náramně rozumí, výsledkem čehož jsou často krásné narážečky na malém prostoru.

Wirtz má za sebou fantastickou sezonu i na klubové úrovni, měl hlavní podíl na prvním mistrovském titulu Leverkusenu v historii. Za jedenáct ligových branek a stejný počet asistencí byl vyhlášen nejlepším hráčem Bundesligy. V závěru jara nebyl plně fit a i proto Bayer nakonec nedotáhl do konce historický ročník bez jediné porážky. Nyní už je však opět na sto procentech a je připraven na ME naplno proniknout mezi největší světové hvězdy.

Skotsko: Scott McTominay

V reprezentaci má na svém kontě osm branek, z toho hned sedm ale zaznamenal v uplynulé kvalifikaci na mistrovství Evropy. A to pro něj přitom nebyla žádným vstupem do národního týmu, pravidelně za něj nastupoval už předtím. Scott McTominay se však vypracoval v oporu Skotska a momentálně už si bez něj jeho zahajovací jedenáctku lze představit jen těžko.

Jeho sedm kvalifikačních zásahů bylo velkým důvodem, proč Skotové tak bezstarostně prošli na EURO do Německa, více gólů dalo jen kvarteto hráčů. Pokud vás v něčem překonají jen Lukaku, Ronaldo, Mbappé a Kane, děláte něco opravdu skvěle. A to navíc z pozice záložníka!

Pravdou ale je, že v případě tohoto fotbalisty jde o jeho post jen z hlediska formálního zařazení. McTominaye to pravidelně táhne směrem k soupeřově šestnáctce, kde ho zdobí ukázkový výběr místa. Není tak divu, že velká část jeho tref nepobere tolik krásy, o to je však řada z nich důležitější. Také v Manchesteru United si letos vytvořil kariérní maximum se sedmi zásahy, a to ne vždy nastupoval od začátku.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Maďarsko: Dominik Szoboszlai

Stále je mu teprve třiadvacet, přesto už má za sebou dva velké přestupy. Je totiž ukázkovým příkladem výchovy hráčů pod správou koncernu Red Bull. Do dospělého fotbalu poprvé nakoukl v Lieferingu, odkud si ho následně vytáhl do áčka Salcburk. Po třech letech přišlo stěhování do Lipska za 36 milionů eur, odkud si to pak Dominik Szoboszlai loni v létě namířil za dvojnásobek ceny do Liverpoolu.

Start v Premier League měl skvělý, manažer Klopp si ho okamžitě oblíbil pro jeho pracovitost, presink, ale i práci s míčem a utažené střely. Postupem času jeho hvězda přeci jen trochu uvadla, na vině však byly i zdravotní problémy a náročná sezona, v níž i tak maďarský záložník odehrál za klub celkem 45 zápasů.

V reprezentaci hraje pravidelně už od roku 2019, kdy mu bylo teprve osmnáct. Od konce roku 2022 je pak stálým kapitánem národního mužstva, které na něj spoléhá. Stihl za něj odehrát už 40 duelů a dal v nich dvanáct branek, což je na středopolaře skvělá bilance. Přesto se občas zdá, že je Szoboszlai nedoceněný. Na evropském šampionátu by se mohl definitivně zařadit mezi elitu v očích širší veřejnosti.

Švýcarsko: Manuel Akanji

V Dortmundu Manuel Akanji dlouhou dobu tak nějak existoval, u vytržení z něj ale nikdo příliš nebyl. Lehce nadprůměrné výkony opakovaně srážely chyby. Proto bylo pro mnohé překvapením, když si ho před dvěma lety vybral do Manchesteru City legendární kouč Pep Guardiola.

Jenže v Anglii si z pohledu švýcarského zadáka vše sedlo a v současnosti už si o jeho kvalitách nikdo nedovolí pochybovat. Celkem letos zasáhl do 48 soutěžních utkání, více minut z obránců Citizens odehrál jen Kyle Walker. Pro Guardiolu je Akanji nepostradatelný, dokáže totiž zahrát jak na stoperu, tak na obou krajích i v záloze. Výrazně tak přispěl k loňskému treblu i letošní obhajobě titulu.

To v dresu Švýcarska má svou pozici uprostřed obrany jistou. V kvalifikaci chyběl na hřišti jen osm minut, a to už za rozhodnutého stavu 5:0 proti Bělorusku. Na světovém šampionátu v Kataru předtím nechyběl dokonce ani vteřinu. Z Akanjiho vyrostl lídr defenzivy. Na rozdíl od většiny opor týmu mu je navíc stále teprve 28, a tak má ještě několik turnajů před sebou.

Kurzy na EURO 2024 v Německu: zajímavé sázky a tip na skupinu A

Ke každé skupině na mistrovství Evropy vypisuje sázková kancelář Betano speciální sázky. Můžete si tak vsadit na umístění ve skupině, získané body nebo vstřelené a inkasované góly.

V kurzové nabídce Betana k evropskému šampionátu je toho ještě mnohem víc, tak se přesvědčte sami. Níže vám přinášíme náš tip na zajímavou sázku právě ve skupině A.

TIP: Skotsko získá méně než 2,5 bodu v kurzu 2,30 sipka Vsadit u Betana

Skotové ještě nikdy v historii nepostoupili na mistrovství Evropy ze základní skupiny a těžké to budou mít i letos. Jejich tým je ze všech čtyř účastníků "áčka" nejméně vyrovnaný a má hned několik slabších míst. Jednu nebo dvě remízy by Skotsko ubojovat mohlo, podle našeho názoru ale ani jednou nevyhraje a získá maximálně dva body.

Skotsko by mělo být nejslabším účastníkem skupiny

1️⃣ Kdo je na fotbalovém mistrovství Evropy 2024 ve skupině A?

Ve skupině A hrají Německo, Skotsko, Maďarsko a Švýcarsko. Kompletní program a výsledky skupiny najdete ZDE.

2️⃣ Kdo na EURO 2024 postoupí ze skupiny A?

Největším favoritem na postup je domácí Německo. Představení všech čtyř týmů si přečtěte ZDE.

3️⃣ Koho sledovat ve skupině A na ME 2024 v Německu?

Ve skupině A se nejvíce vyplatí sledovat Floriana Wirtze z Německa či Dominika Szoboszlaie z Maďarska. Zajímavé hráče ale najdeme i ve Švýcarsku a Skotsku. Více se o těchto hvězdách dozvíte ZDE.

Preview skupin na EURO 2024:

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej zdarma 1 000 Kč za registraci

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 1 000 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Maskotem pro EURO 2024 je medvídek Albert

EURO 2024: oficiální trofej, logo, míč, maskot, hymna

Zahajovací den mistrovství Evropy 2024 se blíží. Pojďme si představit, s čím se bude hrát, stejně jako oficiální logo či maskota.

Rozhodčí Chris Kavanagh během utkání v Premier League

Rozhodčí na fotbalovém Euru 2024 v Německu

Jak budou rozhodčí fungovat na Euru v Německu a kdo se dostal do devatenáctičlenné nominace? Přečtěte si podrobnější informace.

Kuchta se vrací do reprezentace, první pozvánku překvapivě dostal Červ

Hodnocení nominace českého týmu na EURO 2024 ve fotbale

Ivan Hašek už vybral svou šestadvacítku vyvolených hráčů pro EURO 2024. Jak nominaci hodnotí redaktoři FotbalZpráv? Převládá spokojenost.