EURO 2024: oficiální trofej, logo, míč, maskot, hymna

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Zahajovací den mistrovství Evropy 2024 v Německu se nezadržitelně blíží. Pojďme si představit, s čím se na šampionátu bude hrát, stejně jako oficiální logo, maskota či hymny turnaje.

Trofej – LogoMaskotMíčSong

Maskotem pro EURO 2024 je medvídek Albert Foto: RALF HIRSCHBERGER / AFP / AFP / Profimedia

Fotbalový svátek začíná už 14. června, a tak je nejvyšší čas představit si vše podstatné, co s evropským šampionátem v Německu úzce souvisí. Než se však pustíme do jednotlivých témat, shrňme si na úvod základní informace o blížícím se mistrovství Evropy.

EURO ve fotbale 2024: základní informace a termíny
⏰ Kdy se hraje? Od 14. 6. do 14. 7. 2024
🌏 Kde se hraje? Německo
⚽ Kolik týmů se zúčastní? 24 reprezentací
🏆 Kdo obhajuje titul? Itálie
📺 Kde sledovat ME živě? ČT Sport

sipka Získejte bonus za registraci a vsaďte si na mistrovství Evropy 2024

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Trofej pro vítěze mistrovství Evropy: ve hře je Henri Delaunay Cup

Pohár, o který se bude v příštím měsíci bojovat, se jmenuje Henri Delaunay Cup. V oběhu je od roku 2008, kdy ho jako první pozvedl nad hlavu kapitán španělských vítězů Iker Casillas. Je pojmenován je po bývalém prezidentovi francouzské fotbalové federace a prvním generálním sekteráři UEFA Henrim Delaunayovi.

Jde o druhou verzi mistrovské trofeje, oproti originálu je o 18 centimetrů vyšší a o dva kilogramy těžší. Současné míry tak dosahují celkem 60 cm a 8 kg. Zvětsen byl také podstavec, a to i z toho důvodu, aby se na něj vešla jména šampionů. Ostatní základní charakteristiky ale zůstaly neměnné, tedy především použitý materiál, kterým je ryzí stříbro.

Ikonický pohár v posledních měsících před výkopem turnaje cestoval po Německu, kde si udělal zastávku ve všech deseti pořadatelských městech. Fanoušci tak měli jedinečnou příležitost dostat se na dosah ceně, o kterou se bude hrát. "Turné" bylo zakončeno 14. května v Mnichově, tedy v místě, kde přesně o měsíc později vše odstartuje zahajovacím utkáním mezi domácím Německem a Maďarskem.

sipka Přečtěte si vše podstatné o mistrovství Evropy 2024

Logo ME 2024: 24 reprezentací do tvaru oválu Olympiastadionu

Právě zmíněná trofej je také středobodem oficiálního loga letošního evropského šampionátu. Oblast kolem ní lemuje 24 barevných pruhů, z nichž každý reprezentuje jednu účastnickou zemi. Vše je konstituováno do tvaru oválu, který má připomínat pohled na střechu Olympiastadionu v Berlíně, kde se odehraje finále turnaje.

sipka Kdo se dostane so boje o zlato? Na to i spoustu dalších věcí si můžete vsadit

Hlavní myšlenkou celého výtvoru je inkluzivita, Německo se má po dobu mistrovství Evropy (i poté) místem, kde jsou vítáni všichni bez ohledu na národnost, rasu či náboženské a politické vyznání. Mottem turnaje je "United by Football", tedy v překladu "spojeni fotbalem".

Na podobě loga se podílely UEFA, DFB (německý fotbalový svaz) a deset pořadatelských měst. Finální verzi následně připsavila kreativní agentura VMLY&R Branding z portugalského Lisabonu.

Maskot pro EURO 2024: medvídek jménem Albärt (Albert)

Oficiálním maskotem mistrovství Evropy 2024 se stal plyšový medvídek jménem Albärt. Ten má apelovat především na děti a inspirovat je k aktivitě a k lásce k fotbalu a jeho hodnotám. S tím souviselo i jeho premiérové představení, které se odehrálo v základní škole v Gelsenkirchenu. Až poté byl odhalen i veřejnosti před přátelským duelem Německa proti Kolumbii loni v létě.

V anketě fanoušků jméno Albärt porazilo další německé slovní hříčky související s označením pro medvěda, tedy Bärnardo, Bärnheart a Herzi von Bär. Celkem vítězný návrh získal 32 % hlasů.

UEFA EURO: historie maskotů
Turnaj Jméno Popis
Itálie 1980 Pinocchio Dřevěný panáček
Francie 1984 Péno Kohout oděný do francouzských barev
Německo 1988 Berni Králík oděný do německých barev
Švédsko 1992 Rabbit Králík oděný do švédských barev
Anglie 1996 Goliath Lev oděný do anglických barev
Nizozemsko/Belgie 2000 Benelucky Lev s ďáblovým ocasem
Portugalsko 2004 Kinas Kreslený panáček
Rakousko/Švýcarsko 2008 Trix a Flix Dvojice chlapců v barvách pořadatelů
Polsko/Ukrajina 2012 Slavek a Slavko Dvojice chlapců v barvách pořadatelů
Francie 2016 Super Victor Dětský superhrdina oděný do francouzských barev
Evropa 2020 Skillzy Postavička inspirována freestyle fotbalem
Německo 2024 Albärt Barevný plyšový medvídek

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Míč pro mistrovství Evropy 2024: Adidas připravil balón Fussballliebe

Jedním z nejzajímavějších specifik každého velkého fotbalového turnaje je už tradičně míč. Od roku 1968 je výhradním výrobcem pro všechny evropské i světové šampionáty firma Adidas. Pro letošní edici si připravila balón s názvem Fussballliebe, což v překladu znamená lásku k fotbalu.

Míč je poprvé v historii vybaven technologií Connected Ball Technology, která zajišťuje jedinečný pohled na každý prvek pohybu míče a výrazně tak usnadňuje práci rozhodčích u videa. Nezapomnělo se ale samozřejmě ani na samotné hráče, kteří jistě ocení vnější plášť podepřený CTR-Core vláknem, jež zlepší přesnost a plynulost směru.

sipka Přispěje nový míč ofenzivnímu fotbalu? Vsaďte si na počet gólů u Betana

Design kopačáku je navržen tak, aby připomínal tvary křídel a s nimi spojenou rychlost letu. Použití výrazné červené, modré, zelené a oranžové oslavuje jak živost, kterou soutěžící národy do turnaje vnášejí, tak čistou jednoduchost fotbalu. Na každém míči bude navíc název hostitelského města a ilustrace stadionu podle toho, kde se daný zápas odehraje.

Jedním z hlavních cílů letošního Eura je udržitelnost a projevuje se to i na balónu. Kromě použití recyklovaného polyesteru a inkoustu na vodní bázi je Fussballliebe vyroben z udržitelných materiálů na biologické bázi. Každá vrstva míče byla upravena tak, aby obsahovala materiály jako kukuřičná vlákna, cukrová třtina, dřevitá buničina a pryž.

UEFA EURO: historie míčů
Turnaj Výrobce Jméno
Itálie 1968 Adidas Telstar Elast
Belgie 1972 Adidas Telstar Durlast
Jugoslávie 1976 Adidas Telstar Durlast
Itálie 1980 Adidas Tango Italia
Francie 1984 Adidas Tango Mundial
Německo 1988 Adidas Tango Europa
Švédsko 1992 Adidas Etrusco Unico
Anglie 1996 Adidas Questra Europa
Nizozemsko/Belgie 2000 Adidas Terrestra Silverstream
Portugalsko 2004 Adidas Roteiro
Rakousko/Švýcarsko 2008 Adidas Europass/Europass Gloria
Polsko/Ukrajina 2012 Adidas Tango 12/Tanho 12 Final Kyiv
Francie 2016 Adidas Beau Jeu/Fracas
Evropa 2020 Adidas Uniforia/Uniforia Finale
Německo 2024 Adidas Fussballliebe

Fotbalový míč pro EURO 2024 je samozřejmě k dostání i pro fotbalisty a fotbalistky všech úrovní na území České republiky. Vyrobena je celá řada nejrůznějších verzí. Nejlevnější je dětská varianta, kterou lze sehnat od zhruba 450 Kč. Oficiální replika se všemi speciálními vlastnostmi stojí cca 3 600 Kč.

Hymna ME 2024: písnička FIRE od trojice interpretů

Na vydání oficiálního songu šampionátu se čekalo zdaleka nejdéle, světlo světa spatřil teprve na konci května 2024. Píseň Fire (oheň) je výsledkem spolupráce italského elektronického tria MEDUZA, americké pop-rockové kapely OneRepublic a německé zpěvačky Leony.

Autorem textu je Ryan Tedder ze slavné skupiny OneRepublic. Produkci si vzala na starost MEDUZA, která zároveň připravila i jednotlivé kratší ústřižky písničky určené pro TV reklamní spoty a další příležitosti. Všichni interpreti song také zahrají živě na závěrečném ceremoniálu turnaje před finálovým zápasem 14. července na Olympiastadionu v Berlíně.

sipka Prohlédněte si TV program Eura 2024

1️⃣ Jak vypadá logo mistrovství Evropy ve fotbale 2024?

Stěžejním prvkem loga pro EURO 2024 je trofej pro vítěze, která je zasazena do barevného oblouku ve tvaru střechy Olympiastadionu v Berlíně. Vnějšek je složen ze 24 pruhů, z nichž každý reprezentuje jeden zúčastněný národní tým. Více podrobností najdete ZDE.

2️⃣ Kdo je maskotem EURO 2024?

Oficiálním maskotem mistrovství Evropy 2024 je medvídek Albärt (Albert). Detaily o výběru zvířete i jeho jména si projděte ZDE.

3️⃣ S jakým míčem se hraje ME 2024?

EURO 2024 se hraje s balónem s názvem Fussballliebe, který vyrobila značka Adidas. Jeho cenu a kde ho koupit naleznete ZDE.

4️⃣ Kolik stojí míč pro EURO 2024?

Míč, se kterým se hraje letošní mistrovství Evropy, je vyroben v celé řadě různých verzí. Ta nejlevnější je k dostání od 450 Kč, originální repliku pak lze koupit za 3 600 Kč. Více ZDE.

5️⃣ Kdo nazpíval hymnu pro ME 2024?

Oficiální song pro EURO 2024 je výsledkem kolaborace italského tria MEDUZA, americké kapely OneRepublic a německé zpěvačky Leony. Více informací najdete ZDE.

6️⃣ Jak vypadá trofej pro vítěze mistrovství Evropy?

Mistři Evropy i letos, stejně jako v minulých edicích evropského šampionátu, pozvednou nad hlavu Henri Delaunay Cup. Výšku, váhu i detaily o jeho výrobě naleznete ZDE.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej zdarma 1 000 Kč za registraci

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 1 000 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Toni Kroos se vrátil do německé reprezentace a na domácím Euru nebude chybět

Nominace EURO 2024: soupisky a sestavy všech týmů

Mistrovství Evropy je za rohem a všechny reprezentace už oznámily své soupisky. Některé už jsou finální, jiné nominace se ještě zúží.

Do Lipska vede pro české fanoušky nejkratší cesta

Města a stadiony pro mistrovství Evropy 2024 v Německu

Evropský šampionát se nezadržitelně blíží, a tak je nejvyšší čas podívat se na to, na jakých stadionech se v Německu bude hrát.

Rozhodčí Chris Kavanagh během utkání v Premier League

Rozhodčí na fotbalovém Euru 2024 v Německu

Jak budou rozhodčí fungovat na Euru v Německu a kdo se dostal do devatenáctičlenné nominace? Přečtěte si podrobnější informace.