Hodnocení nominace českého týmu na EURO 2024 ve fotbale

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Ivan Hašek už vybral svou šestadvacítku vyvolených hráčů pro EURO 2024. Jak nominaci hodnotí redaktoři FotbalZpráv? Převládá spokojenost, některé detaily bychom ale přeci jen udělali trochu jinak...

Známkování
BrankářiObranaZáloha – Útok
Sestava – Celkové hodnocení

Kuchta se vrací do reprezentace, první pozvánku překvapivě dostal Červ Foto: ČTK / Krumphanzl Michal

Hodnocení nominace Česka na ME ve fotbale 2024 podle FotbalZpravy.cz

Zatímco nominační tisková konference i výsledná soupiska české hokejové reprezentace na nedávné mistrovství světa přinesly mezi fanoušky obrovské rozpaky, v případě fotbalu se vše tentokrát obešlo bez větších potíží. Na ledě to ale dopadlo zlatými medailemi. Dokáže fotbal napsat v nejbližších týdnech podobný pohádkový příběh? Pojďme si podrobněji rozebrat všechny součásti české nominace na EURO 2024 i s názory naší redakce.

sipka EURO 2024 ve fotbale – všechny informace

Známkování českého týmu na mistrovství Evropy: brankáři, obrana, záloha, útok

Na českou nominaci jsme se podívali ze dvou úhlů pohledu. Jedno hodnocení bere v potaz to, co měl Ivan Hašek k dispozici, známkuje tedy jeho práci při výběru finální soupisky. Druhou známku už reprezentační trenér ovlivnit nemůže, ta se totiž zaměřuje na kvalitu jednotlivých řad a jejich konkurenceschopnost ve srovnání s protivníky na mistrovství Evropy.

Známkování nominace ČR na EURO ve fotbale (výběr Ivana Haška)
Redaktor Gólmani Obrana Záloha Útok
Jakub Heřmánek 1 2- 2 1
Michal Hruška 1 2 2- 1-
Jan Keňo 1 2 2 1

Finální šestadvacetičlenný kádr Česka je s ohledem na dostupné možnosti velmi podobný tomu, jak by ho poskládala naše redakce. Nejspokojenější je s výběrem Keňo, jenž udělil dvěma řadám jedničku a dvěma jen o stupeň horší známku. Rozdíly jsou ale v tomto případě vcelku minimální, nejpřísněji Haškovu selekci očísloval Hruška, také jeho hodnocení je ale vesměs kladné.

Všechny čtyři reprezentační formace si ještě podrobněji rozebereme v dalších pasážích tohoto článku, a to včetně konkrétních výhrad jednotlivých autorů.

sipka Získejte bonus za registraci a vsaďte si na mistrovství Evropy 2024

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Známkování nominace ČR na EURO ve fotbale (kvalita a konkurenceschopnost)
Redaktor Gólmani Obrana Záloha Útok
Jakub Heřmánek 2 3 3 2
Michal Hruška 2- 3 3 2-
Jan Keňo 1- 2- 2 1

Při pohledu na sílu českého týmu už je ale redakce podstatně méně optimistická. V tomto případě pochopitelně nejde o žádnou kritiku vůči trenérovi národního mužstva ani samotných hráčů, jde zkrátka o hodnocení reálného stavu současné reprezentace v měřítku evropské konkurence.

Největší slabinu máme v obraně, jen o malinko lépe je na tom záloha. Naopak ze situace mezi třemi tyčemi i v útoku mají FotbalZprávy výrazně lepší pocit.

sipka Nominace všech týmů na EURO 2024

Soupiska českého týmu pro EURO 2024 – brankáři

Příběh Václava Hladkého z anglického Ipswiche byl jedním z nejpříjemnějších překvapení letošní sezony, v Česku nepříliš známý gólman se s týmem ze třetí ligy probojoval až do Premier League. Hodně se proto jeho jméno skloňovalo i v souvislosti s reprezentací, kouč Ivan Hašek však od svého nástupu vsadil na trojici Staněk – Kovář – Jaroš a konzistentní zůstal i s ohledem na ME.

A v tomto případě má naší stoprocentní podporu, všichni redaktoři by brankářskou trojici poskládali stejně. "Je třeba se dívat dopředu a při srovnatelných kvalitách upřednostnit mládí," zdůvodňuje svou volbu Hruška.

Hladký by dokonce zřejmě nebyl ani prvním pod čarou. "Z těch, co se do nominace nedostali, bych uvažoval jen o povolání Martina Jedličky," vzpomněl si Heřmánek na plzeňského hrdinu ze spanilé jízdy Konferenční ligou. Také on by ale nakonec ukázal na nominované trio.

Zajímavé je, že shoda nepanuje na tom, kdo by měl být na mistrovství Evropy českou jedničkou. Zmíněný Heřmánek by v brance nejraději viděl Matěje Kováře z Leverkusenu, Hruška a Keňo by upřednostnili slávistickou zimní posilu Jindřicha Staňka. Sám Hašek svou preferenci neodhalil a v dosavadních dvou přípravných duelech pod jeho vedením si oba starty rozdělili.

sipka Věříte české defenzivě? Vsaďte si na to, kdo ve skupině F obdrží nejméně gólů

Předpovídat se tak dá snad jen to, že mladík Jaroš začne jako trojka. "V rakouské Bundeslize však prožil fantastický rok, ve kterém jeho tým po 10 letech sesadil z trůnu Salcburk a oslavil double," připomíná Keňo, že i kmenový hráč Liverpoolu má velkou kvalitu.

Čeští brankáři pro EURO: je jejich nominace oprávněná?
Hráč J. Heřmánek M. Hruška J. Keňo
Jindřich Staněk


Matěj Kovář


Vítězslav Jaroš


Soupiska českého týmu pro EURO 2024 – obrana

V defenzivní linii už se dostáváme k prvním výhradám k české nominaci. Nejvíce rozpaků vyvolalo jméno Davida Zimy, jenž po zimním návratu do Slavie nezažil povedené měsíce, poměrně často chyboval a na nějakou dobu dokonce vypadl ze základní sestavy Sešívaných. Keňo s Heřmánkem by ho proto do nominace nezařadili, Hašek mu ale podle svých slov věří. "V reprezentaci nikdy vyloženě nezklamal a i v březnu proti Norsku, tedy v době jeho herní krize, si proti Norsku s Haalandem vedl dobře," obhajuje jeho místo v kádru i Hruška.

Ten by sám udělal dokonce dvě změny, ovšem na úkor jiných fotbalistů. Do jeho výběru by se nevměstnali mladíci z obou pražských S, Martin Vitík a Tomáš Vlček. "Oba mají v sobě velký potenciál a v dalším cyklu už by měli do A týmu patřit. Teď je na ně však ještě brzo. Vitíka ve Spartě zastínil Panák, jenž by si nominaci zasloužil více. Druhé místo pak je potřeba uvolnit ve prospěch záskoku na levou stranu," hodnotí Hruška.

Právě poslední zmíněná věc je asi největším problémem celé soupisky pro všechny tři redaktory. "Vidím risk na jednom z krajů, kde je jediný hráč čistě na levou stranu. David Jurásek navíc v Hoffenheimu často jen střídal," připomíná Heřmánek malé herní vytížení bývalé opory Slavie. Nalevo už v národním dresu zaskakoval Douděra, v případě potřeby se dá ukázat i na Provoda či Sadílka, čistokrevný bek navíc by se ale určitě hodil.

Jednou z variant měl být Jaroslav Zelený. "Je to univerzál, jenž v případě potřeby dokáže zaskočit na více postech. Poněkud odvážné rozhodnutí, že figuruje pouze v seznamu náhradníků," soudí Keňo.

Hodně diskutovaná byla ještě jména Vladimíra Coufala a Jakuba Brabce, tedy dvojice hříšníků z olomouckého klubu Belmondo. V jejich případě by ovšem celá redakce rozhodla stejně a řídila se hlavně aktuální výkonností a prospěšností pro tým. Coufala si Češi při jeho kvalitě nemohou dovolit opomenout, bývalému kapitánovi už naopak odzvonilo.

Čeští obránci pro EURO: je jejich nominace oprávněná?
Hráč J. Heřmánek M. Hruška J. Keňo
Vladimír Coufal

Tomáš Holeš


David Zima


Ladislav Krejčí
David Douděra
David Jurásek
Robin Hranáč
Martin Vitík
Tomáš Vlček
Koho bychom povolali navíc?
Jaroslav Zelený
Filip Panák

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Soupiska českého týmu pro EURO 2024 – záloha

Jediným hráčem, kterého Hašek povolal, naši autoři by ho ale nechali doma, je plzeňský záložník Lukáš Červ. Ostatně jde také o jediného fotbalistu v nominaci, jenž ještě do národního A týmu nikdy povolán nebyl. "V případě Červa půjde spíš o začlenění do týmu i do budoucna, což celkově u mladých hráčů hodnotím kladně," nachází i přes svůj nesouhlas pozitivum Heřmánek.

On i Keňo by raději na soupisce viděli pětadvacetiletého středopolaře Dominika Janoška, jenž momentálně září ve druhé nizozemské lize v dresu Bredy. V sezoně si připsal už 15 branek a 10 asistencí a jediný zápas ho s týmem dělí od postupu do Eredivisie. Ani on sice v reprezentaci ještě nikdy nebyl, za své výkony z posledních měsíců by si to ale podle obou redaktorů zasloužil.

Hruška by pro změnu ukázal na Červova spoluhráče z Plzně, ostřílenějšího Lukáše Kalvacha. Navíc by doma nechal ještě jednoho Viktoriána, a to překvapivě kometu letošního ročníku Fortuna ligy Pavla Šulce, autora 18 ligových gólů. "Vidím přílišné podobnosti mezi ním a Lingrem, pro oba v mé nominaci místo není. Pro Lingra pak hovoří jeho osvědčený přínos z lavičky," zdůvodňuje redaktor opomenutí druhého nejlepšího střelce ligy. Místo něj by povolal Slávistu Ševčíka.

V záloze je jinak poměrně velké množství fotbalistů, kteří po přestupu do jedné z top západních soutěží nedostávají na hřišti tolik prostoru, kolik by si představovali jak oni sami, tak určitě i kouč Hašek. "Nad povoláním Baráka, Černého či Lingra může někdo kvůli menšímu počtu odehraných zápasů pozdvihnout obočí, všichni tři ale sedí ho Haškova herního systému," obhajuje Keňo výběr.

Čeští záložníci pro EURO: je jejich nominace oprávněná?
Hráč J. Heřmánek M. Hruška J. Keňo
Tomáš Souček


Antonín Barák


Michal Sadílek


Lukáš Provod
Václav Černý
Ondřej Lingr
Matěj Jurásek
Pavel Šulc
Lukáš Červ
Koho bychom povolali navíc?
Dominik Janošek

Lukáš Kalvach
Petr Ševčík

Soupiska českého týmu pro EURO 2024 – útok

V útoku panuje téměř úplná shoda. Největší otazník se vznášel nad Janem Kuchtou, který minulý reprezentační sraz vynechal po známé aféře z klubu Belmondo. Dva z autorů udělali za celým incidentem tlustou čáru a sparťanského forvarda by povolali zpět do A týmu. "Kvituji návrat Jana Kuchty, který měl na konci ročníku parádní fazonu," ohlíží se za povedeným závěrem jara Heřmánek. On i Keňo by vybrali pro EURO stejnou pětici jako Ivan Hašek.

Hruška ale v tomto případě přeci jen našel jednu výhradu. "Co se týče samotné výkonnosti, i moje nominace by vypadala stejně. Mám ale problém se skandováním pokřiku Kuchta Belmondo samotným útočníkem, které stejně jako jeho oblečení do trička s totožným popiskem. Chápu emoce a napojení na fanoušky, v čase, kdy byla jeho budoucnost v reprezentaci nejistá, měla ale stejně rozhodně zvítězit lítost nad celou věcí. Tu u Kuchty nevidím, proto jeho výběr hodnotím jinak než v případě Coufala," zhodnotil redaktor.

Za povedenou sezonu by na jeho úkor odměnil mladíka Daniela Filu. Zajímavé je, že ani jeden z autorů neukázal na dvojnásobného krále střelců Fortuna ligy Václava Jurečku. Ten za poslední tři roky nasázel v nejvyšší soutěži 56 branek, v očích Haška i naší redakce ho však o místo v letadle připravil slabší přínos ve hře.

Jisté je, že úspěch či neúspěch Česka na mistrovství Evropy bude nejvíce stát na Patriku Schickovi. Autor osmnácti reprezentačních zásahů se po promaroděném podzimu vrátil na jaře na hřiště a několika klíčovými trefami pomohl Leverkusenu k úžasné sezoně. "Je pro národní tým nepostradatelný," ví Keňo.

sipka Vyhraje Schick tabulku střelců ME? Vsaďte si u Betana a získejte bonus

Čeští útočníci pro EURO: je jejich nominace oprávněná?
Hráč J. Heřmánek M. Hruška J. Keňo
Patrik Schick


Adam Hložek


Jan Kuchta

Mojmír Chytil
Tomáš Chorý
Koho bychom povolali navíc?
Daniel Fila

Ideální sestava Česka pro EURO 2024 dle redakce

Redaktoři se shodli jen na šesti jménech. Do všech tří sestav se vešli obránci Coufal s Juráskem, záložníci Souček se Sadílkem a útočníci Schick s Hložkem. Špatně čitelné ale je už vůbec to, v jakém rozestavení se Češi na mistrovství Evropy představí. Vzhledem k malému vzorku zápasů pod vedením trenéra Haška se to těžko předpovídá, zvlášť vzhledem k tomu, že ze dvou přípravných utkání hrál jeho výběr jednou na čtyři obránce a jednou na tři stopery.

Klíčové jsou pozice krajních obránců, ani ti nám to ale příliš neusnadňují. Zatímco Coufalovi více sedí post klasického pravého beka ve čtyřobráncovém systému, Jurásek se na druhé straně hodí spíše na wingbacka, kde může mít více volnosti směrem dopředu.

Jakub Heřmánek – ideální jedenáctka (3-4-1-2)

Kovář – Vitík, Holeš, Krejčí – Coufal, Souček, Sadílek, D. Jurásek – Barák – Schick, Hložek

Michal Hruška – ideální jedenáctka (4-2-3-1)

Staněk – Coufal, Hranáč, Zima, D. Jurásek – Souček, Sadílek – Černý, Barák, Hložek - Schick

Jan Keňo – ideální jedenáctka (4-2-3-1)

Staněk - Coufal, Hranáč, Krejčí, D. Jurásek - Souček, Sadílek - Černý, Provod, Hložek - Schick

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Celkové zhodnocení výběru hráčů do reprezentace pro EURO

Jakub Heřmánek – hodnocení nominace na EURO 2024: 1

"Celkově jsem s nominací spokojený. Líbí se mi zařazení mladších hráčů i vzhledem k následné kvalifikaci na mistrovství světa. Pár výhrad mám, a to hlavně v obraně (povolání Zimy, nejistá situace na levé straně). Třeba brankáře nebo útočníky bych ale vyřešil stejně."

Michal Hruška – hodnocení nominace na EURO 2024: 2

"Upřímně jsem měl ke jmenování Ivana Haška reprezentačním trenérem poměrně značné výhrady, musím ale uznat, že jeho dosavadní působení mě naplňuje spíše optimismem a ve stejném duchu hodnotím i nominaci. Oceňuji hlavně odvahu s povoláním mladíků. Přestože bych některé věci udělal jinak, jde spíše o drobnosti na konci kádru, žádné klíčové přešlapy. I když jak je vidět na příkladu hokeje, fungovat může i kritizovaný a podceňovaný tým. S trochou nadsázky mi tu tak chybí nějaká pořádná kontroverze, která by mě přiměla věřit v další pohádkové zlato."

Jan Keňo – hodnocení nominace na EURO 2024: 1

"Hašek nominoval celkově velmi mladý perspektivní tým, který je vhodně doplněn o starší zkušenější hráče. Ve výběru jsou pouze dva hráči přes třicet let (Coufal, Holeš). Už tento krok považuji za velké plus. V nominaci pochopitelně nechybí pro mě překvapivá jména (Červ, Zima), až samotný turnaj ale ukáže, jestli bylo jejich povolání chybou či ne.

Menší slabinu bych viděl v obranné řadě, kde je zaprvé jenom jeden levý bek (David Jurásek), za nějž navíc není adekvátní náhradník. V defenzivě rovněž schází univerzál typu Jaroslava Zeleného, jenž by v případě potřeby zaskočil na kterémkoliv postu. Přes pár drobností však hodnotím závěrečnou selekci na Euro jednoznačně pozitivně."

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej zdarma 1 000 Kč za registraci

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 1 000 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Do Lipska vede pro české fanoušky nejkratší cesta

Města a stadiony pro mistrovství Evropy 2024 v Německu

Evropský šampionát se nezadržitelně blíží, a tak je nejvyšší čas podívat se na to, na jakých stadionech se v Německu bude hrát.

Rozhodčí Chris Kavanagh během utkání v Premier League

Rozhodčí na fotbalovém Euru 2024 v Německu

Jak budou rozhodčí fungovat na Euru v Německu a kdo se dostal do devatenáctičlenné nominace? Přečtěte si podrobnější informace.

Vladimír Coufal v souboji s Erenem Elmalim z Turecka

Bilance Česko vs. Turecko: zápasy, výsledky, skóre

Česko se utká ve třetím zápase skupinové fáze ME v Německu s Tureckem. Jaká je naše historická bilance s tímto soupeřem?