Skupina E na ME ve fotbale 2024: preview, kurzy a tipy

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Favorizovanou Belgii se pokusí zaskočit Ukrajina, Slovensko i Rumunsko. Ve skupině E mají všechny týmy velmi reálnou šanci na postup do osmifinále mistrovství Evropy. Podívejte se, čím tyto reprezentace ozdobí EURO 2024.

ZápasyTabulkaTaháky skupiny
Belgie
RumunskoSlovenskoUkrajina
Koho sledovat
Kurzy

Belgický záložník Kevin De Bruyne je jednou z největších hvězd ME ve fotbale 2024 Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Vincent Kalut

Hodnocení skupiny E na ME ve fotbale 2024: 8,9/10

  • Atraktivita: Belgie je jasným favoritem skupiny, o další postupové pozice se čeká nesmírně napínavý a vyrovnaný boj ostatních tří celků
  • Kurzy: Postupu Belgie bookmakeři věří v kurzu 1,04, dále má nejvyšší šance na play off Ukrajina (1,31) následovaná Rumunskem (1,88) a Slovenskem (2,02)

Skupina E na mistrovství Evropy ve fotbale 2024: informace a týmy

Skupina E bude ostře sledovaná zejména na Slovensku, od 17. června se totiž rozehrajou zápasy mezi čtveřicí týmů, mezi něž patří i naši východní sousedé. Slováci jsou po losu sice považováni za největší outsidery, ale zejména v soubojích s Rumunskem a Ukrajinou se dají očekávat velmi těsně výsledky s tím, že každý gól může rozhodovat o postupu. Jediným odskočeným výběrem této skupiny je Belgie, podle kurzů osmý největší favorit celého EURO 2024.

sipka Získejte u Betana bonus 1000 Kč za registraci a vsaďte si na EURO 2024

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Skupina E na EURO 2024: rozpis a výsledky, program zápasů v televizi (TV)

Šest zápasů skupiny E bude hostit celkem pět stadionů, pouze Frankfurt Arena uspořádá dva duely Slovenska; proti Belgií a Rumunsku. Ostatní utkání uvidí fanoušci v Mnichově, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem a Stuttgartu.

sipka Kompletní informace o mistrovství Evropy 2024

Prohlédněte si kompletní program a výsledky zápasů skupiny E i s informací, kdy a kde můžete konkrétní utkání sledovat živě v přímém přenosu.

EURO 2024: PROGRAM A VÝSLEDKY SKUPINY E
17.06., 15:00 Mnichov Rumunsko - Ukrajina
3:0
17.06., 18:00 Frankfurt Belgie - Slovensko 0:1
21.06., 15:00 Düsseldorf Slovensko - Ukrajina 1:2
21.06., 21:00 Kolín n. R. Belgie - Rumunsko 2:0
26.06., 18:00 Frankfurt Slovensko - Rumunsko 1:1
26.06., 21:00 Stuttgart Ukrajina - Belgie 0:0
Vsaďte si na zápasy na mistrovství Evropy

sipka Stadiony EURO 2024 – kapacita, informace, zajímavosti

Skupina E na ME ve fotbale 2024: tabulka a postupová matematika

Podívejte se na aktualizovanou tabulku skupiny E. Do play off EURO 2024 postoupí první dva celky, účast v osmifinále si navíc může zajistit i mužstvo na třetím místě a to pokud bude v tabulce třetích týmů mezi top čtyřmi ze šesti.

EURO 2024: TABULKA SKUPINY E
# Tým Z V R P Skóre B
1. Rumunsko 3 1 1 1 4:3 4
2.
Belgie 3 1 1 1 2:1 4
3. Slovensko 3 1 1 1 3:3 4
4.
Ukrajina 3 1 1 1 2:4 4

V případě rovnosti bodů dvou nebo více týmů rozhodnou o pořadí týmů ve skupině následující kritéria.

  • Počet bodů ve vzájemných zápasech
  • Skóre ve vzájemných zápasech
  • Počet vstřelených gólů ve vzájemných zápasech
  • Celkové skóre
  • Celkový počet vstřelených gólů
  • Pokud všechna dosavadní kritéria budou vyrovnaná mezi týmy hrajícími poslední kolo proti sobě, následoval by penaltový rozstřel
  • Tabulka fair play

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

3 největší taháky skupiny E: De Bruyneho možná derniéra, návrat Rumunů a Slováci poprvé bez Hamšíka

Až šest zápasů skupiny E nám ukáže, jak se jednotlivé týmy dokázaly připravit na závěrečný turnaj Mistrovství Evropy ve fotbale 2024. Už před zahájením evropského šampionátu ale tato skupina slibuje řadu příběhů, které zvyšují její atraktivitu. Vybrali jsme tři podle nás nejzajímavější.

  • Begie na prahu nové éry, De Bruyne možná naposledy na ME

V posledních 15 letech měla Belgie takzvanou „zlatou generaci“, která měla po delším období strádání dosáhnout na nejvyšší reprezentační mety. Národní tým měl ve všech řadách elitní fotbalisty, kteří patřili mezi hvězdy nejlepších klubů světa. Zlatý úspěch se ale nedostavil, maximem Rudých ďáblů byl bronz z MS 2018.

Roky plynuly a kariéry věhlasných hráčů už ve většině případů patří vzpomínkám. Jména jako Alderweireld, Kompany, Vermaelen, Fellaini či Hazard nakonec Belgii k trofeji nedotáhla. A tým tak musel nevyhnutelně projít obměnou.

Belgie pomalu vstupuje do nové éry, posledními mohykány obávaných ročníků, které nenaplnily nejvyšší cíle, jsou Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Axel Witsel a Jan Vertonghen. Ty v čele s kapitánem De Bruynem uvidíme v akci i letos. KDB během EURO 2024 oslaví 33. narozeniny a je možné, že si tedy na ME zahraje naposledy.

Belgie má ale o budoucnost, zdá se, velmi dobře postaráno. Už v současném kádru je řada mladých fotbalistů, kteří mají větší část klubové i reprezentační kariéry teprve před sebou. Bude zajímavé sledovat, zda tito hráči svými výkony zvládnou udržet Belgii v užší skupině absolutních favoritů.

sipka Získá Belgie titul na ME ve fotbale 2024? Vsaďte si u Betano

  • Neporažení Rumuni se po osmi letech vrací na EURO

Zatímco Belgie patří v 21. století mezi nejsilnější evropské fotbalové reprezentace, Rumunsko v posledních dvaceti letech nedokázalo navázat na zajímavé výsledky z 90. let. Zatímco v éře kolem Gheorgheho Hagiho vířil rumunský nároďák vody i na MS, od roku 1998 se na světový šampionát nedostal a na ME se střídavě kvalifikuje a nekvalifikuje.

Tento metronom naštěstí pro rumunské fanoušky funguje spolehlivě i nadále. A tak po absenci na EURO 2021 zareagovali reprezentanti fotbalem posedlé země velmi silnou kvalifikací do Německa. Prošli jí bez jediné porážky a předčili i Švýcarsko, které tradičně bývá v kvalifikaci velmi silné.

Rumunsko tudíž právem cítí šanci na úspěch na závěrečném turnaji. V historii EURO přitom pouze jednou postoupilo do play off a to už před 24 lety. Tentokrát se bude tým opírat o precizní obranu, v kvalifikaci Rumuni obdrželi pouze pět branek. Právě pevná defenziva je mnohdy tím nejdůležitějším klíčem k úspěchu na ME. Může se z Rumunska stát černý kůň mistrovství?

sipka Postoupí Rumunsko podruhé v historii do play off? Vsaďte si v kurzu 1,88

  • Jak zvládne Slovensko první vrcholnou akci bez Hamšíka na hřišti?

Slovensko na rozdíl od Rumunska postoupilo na mistrovství Evropy už potřetí v řadě. Půjde tedy o čtvrtý vrcholný turnaj v historii samostatné slovenské reprezentace. Účasti na MS 2010, ME 2016 a ME 2021 spojovala osobnost Marka Hamšíka.

Legendární záložník, který je rekordmanem reprezentace v počtu gólů i startů, už ale pověsil kopačky na hřebík. Tentokrát si budou Slováci muset na EURO poradit poprvé bez kreativního fotbalisty s jedinečným čírem.

Hamšík ale přeci jen bude s týmem v Německu. Po skončení aktivní hráčské kariéry se stal členem realizačního týmu, jeho zkušenosti a aura legendy tak budou provázet slovenský reprezentační fotbal i na EURO 2024.

sipka Jak dopadne Slovensko na ME 2024? Vsaďte si u Betano

Skupina E na EURO 2024: představení týmů, lídři statistik, největší hvězdy a kurzy na postup

V následujících odstavcích si můžete přečíst představení všech čtyř týmů skupiny E. Projdeme aktuální soupisky pro ME 2024, ale i rekapitulaci minulých vystoupení daných reprezentací na mistrovství Evropy. Připomeneme si i cestu kvalifikací.

sipka Prohlédněte si kompletní soupisky všech reprezentací

Belgii poprvé povede na hlavní akci mladý trenér Tedesco, slabinou může být post brankáře

Už jsme vzpomínali vzedmutí belgického fotbalu, které mohli čeští fanoušci podobně velké zemi v posledních dekádách jen závidět. Zatímco našich hráčů v předních ligách a týmech Evropy rapidně ubývalo, Belgičané začínali dobývat nejprestižnější adresy Premier League i dalších soutěží.

Na posledních šampionátech se tak belgický národní tým vždy skloňoval mezi reprezentacemi s tou absolutně nejvyšší ambicí. Jenže na úplný vrchol se Belgie nedostala ani pod vedením Marca Wilmotse, ani pod Robertem Martínezem.

Bývalý útočník Wilmots dovedl národní tým pouze do čtvrtfinále MS 2014 a ME 2016. Když převzal taktovku Martínez, posunul sice belgickou reprezentaci na vyšší úroveň, ale na MS 2018 zhatil zlatý sen jediný gól Francouzů v semifinále. Třetí místo na světě je sice pěkné, ale Belgie nikdy neměla silnější generaci, která mohla vystoupat na piedestal Mundialu.

Rok 2018 jako by zlomil belgické přesvědčení, že zlato je jen otázkou času. Martínezovi s týmem nevyšlo ani odložené ME 2021 (čtvrtfinále), ani předloňské MS v Kataru, kde překvapivé vypadnutí už ve skupině potvrdilo konec éry španělského kouče na belgické lavičce.

Belgičané postupně omladili nejen stárnoucí kádr. Zajímavé okysličení přišlo i na trenérském postu. V únoru 2023 dostal důvěru italsko-německý kouč Domenico Tedesco, kterému bylo v době angažování jen 37 let. Tedesco prošel štacemi v Schalke, Spartaku Moskva a Lipsku, EURO 2024 ale bude jeho první velkou reprezentační akcí. Kontrakt má právě do skončení turnaje, na nějž Belgie postoupila hravě (6-2-0, skóre 22:4).

Tedesco má k dispozici sice řadu mladších fotbalistů, ale stále i velmi zkušenou kostru týmu; Vertonghen, De Bruyne, Witsel a Lukaku jsou ostřílení veteráni. Co do věku patří mezi zkušené hráče i trojice 30+ gólmanů, Casteels, Sels a Kaminski ale mají dohromady pouze 10 reprezentačních startů. Absence Thibauta Courtoise po zranění kolena může být kritická.

Belgie před EURO 2024 - výsledky, rekordy, statistiky
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 6 – 2. místo (1980)
🔎 Výsledek na ME 2020 Čtvrtfinále
💯 Nejvíce zápasů v historii Jan Vertonghen (154)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Thibaut Courtois, Romelu Lukaku (10)
🏹 Nejlepší střelec historie Romelu Lukaku (83)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Romelu Lukaku (6)
⚔️ Kapitán Kevin De Bruyne (Manchester City)
⭐ Hvězda týmu Kevin De Bruyne (Manchester City)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Jéremy Doku (Manchester City)
🐣 Naděje do budoucna Arthur Vermeeren (Atlético Madrid)
🗣️ Trenér Domenico Tedesco (38 let)
📈 Kurz na postup 1,04
🏆 Kurz na titul 19,00
Vsaďte si na výsledky Belgie u Betana

Rumunsko má Čechům známého kapitána Nicolae Stancia, největší předností týmu je kvalitní obrana

Poslední rumunskou globální fotbalovou hvězdou byl Adrian Mutu. Když dodáme, že letos už je to 20 let, co šikovný útočník pomohl Chelsea k zisku anglického titulu, poměrně dobře to nastíní i realitu národního týmu v uplynulých dvou dekádách.

Na evropské scéně se Rumunsko postupně vytratilo z listiny týmů, které můžou kohokoli překvapit a během krátkodobého turnaje třeba chytnout lauf, který poblázní zemi i samotné hráče.

Čeští fanoušci ale o kontakt s rumunským fotbalem nepřišli ani v letech, kdy se tamní reprezentaci nepodařilo postoupit na světový či evropský šampionát. V naší nejvyšší lize jsme v nedávné minulosti mohli sledovat fotbalisty, kteří i v roce 2024 patří do rumunského národního týmu.

Začít můžeme v bráně, mezi trojicí gólmanů nechybí Florin Niță, který během působení ve Spartě odchytal spoustu skvělých zápasů. A i když jej pak trenéři odstavili na vedlejší kolej, Niță se i po anabázi v Pardubicích a následném přesunu do Gaziantepu udržel v reprezentaci, byť převážně jako náhradník. Ve 36 letech bude jako nejstarší hráč v kádru krýt záda jedničce Moldovanovi z Atlética Madrid.

Ve výraznější roli můžeme očekávat Nicolae Stancia, který dokonce odehraje EURO 2024 s kapitánskou páskou. Bývalý záložník Sparty a Slavie je v 31 letech nejzkušenějším současným rumunským reprezentantem i nejlepším střelcem s 69 starty a 14 góly. Stanciu už sice po odchodu z Edenu není českým fanouškům na očích, ale i po přesunu do Číny a následně do Saúdské Arábie zůstává klíčovou postavou národního týmu. V kvalifikaci nastoupil do všech zápasů a vstřelil tři góly.

Úspěšnou kvalifikaci Rumunska (6-4-0) ale nejvíce ovlivnila především velmi kvalitní defenziva, která, jak už bylo zmíněno, povolila soupeřům pouze 5 branek v 10 utkáních. Jen Francie a Portugalsko se pyšnily nižším průměrem obdržených gólů na zápas. Sílu aktuální rumunské obrany symbolizuje stoper Radu Drăgușin, o němž ještě bude řeč níže v článku.

Rumunsko před EURO 2024 - výsledky, rekordy, statistiky
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 5 – čtvrtfinále (2000)
🔎 Výsledek na ME 2020 Nekvalifikovalo se
💯 Nejvíce zápasů v historii Dorinel Munteanu (134)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Gheorghe Hagi (8)
🏹 Nejlepší střelec historie Adrian Mutu, Gheorghe Hagi (35)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Bogdan Stancu (2)
⚔️ Kapitán Nicolae Stanciu (Damac)
⭐ Hvězda týmu Radu Drăgușin (Tottenham)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Nicolae Stanciu (Damac)
🗣️ Trenér Edward Iordănescu (45 let)
📈 Kurz na postup 1,88
🏆 Kurz na titul 225,00
Vsaďte si na výsledky Rumunska u Betana

Slovensko čekalo pod Calzonou půl roku na výhru, postup na EURO byl ale přesvědčivý

Slovenská fotbalová reprezentace v posledních dvou letech prošla obrovskou katarzí. Národní tým neuspěl v kvalifikaci na mistrovství světa, v Lize národů UEFA se propadl až do kategorie C, a spása nepřicházela ani po nástupu italského trenéra Francesca Calzony na lavičku.

Start teprve druhého zahraničního trenéra v této pozici byl velmi krušný. Slováci prohráli s Ázerbájdžánem a remizovali s Běloruskem, takže ve skupině Nations League zůstali až na třetím místě. V listopadu 2022 následovaly remízy v přátelácích s Černou Horou a Chile, ani ty nedodávaly před kvalifikací o EURO příliš optimismu.

Vrcholem zmaru byla bezbranková remíza s Lucemburskem. Tak špatný vstup do boje o mistrovství Evropy si nikdo na Slovensku nechtěl ani představit, trenéra hned tento výsledek dostal pod obrovský tlak. Calzona ale těžkou situaci ustál a Slovensko se pod ním přeci jen odrazilo do světlejší etapy.

V dalším průběhu kvalifikace už Slováci sbírali body proti všem konkurentům v boji o postup na EURO. Jen na Portugalce nestačili, ale s tím se dalo předem počítat. Proti favoritovi navíc sehráli dvě solidní utkání – doma padli 0:1, venku se nevzdali ani po dvou gólech Cristiana Ronalda v první půli a po sympatickém výkonu prohráli 2:3 (Ronaldo vsítil hat trick).

Na ME ve fotbale 2024 tak odcestuje Slovensko v mnohem lepší náladě, než která provázela reprezentaci ještě půl roku po nástupu Calzony do trenérské funkce. Na závěrečném turnaji už se sice neobjeví v kopačkách Hamšík, který nastoupil do dvou kvalifikačních duelů, přesto se i bez něj Slováci budou spoléhat na velmi zkušenou soupisku.

V současné době má Slovensko dokonce dva brankáře v Premier League, jedničkou v národním dresu bude téměř jistě pětatřicetiletý Martin Dúbravka. Kapitánem a největším pilířem týmu je hráč z další přední soutěže, stoper PSG Milan Škriniar, jenž si rovněž zahrál už na EURO 2016.

Vůbec nejstarším hráčem v sestavě je Juraj Kucka, který posbíral přes 100 startů za reprezentaci a další by měl přidat i v Německu, protože pořád patří do základní jedenáctky. Na třicítku brzy zaklepou i další záložníci Duda s Lobotkou, a v útočné trojici by neměli chybět Ivan Schranz (30) a Lukáš Haraslín (28), kteří působí v pražských S.

Slovensko před EURO 2024 - výsledky, rekordy, statistiky
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 2 – osmifinále (2016)
🔎 Výsledek na ME 2020 Skupina
💯 Nejvíce zápasů v historii Marek Hamšík (138)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Marek Hamšík, Juraj Kucka, Peter Pekarík (7)
🏹 Nejlepší střelec historie Marek Hamšík (26)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Ondrej Duda, Marek Hamšík, Vladimír Weiss, Milan Škriniar (1)
⚔️ Kapitán Milan Škriniar (PSG)
⭐ Hvězda týmu Milan Škriniar (PSG)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Dávid Hancko (Feyenoord)
🐣 Naděje do budoucna Tomáš Suslov (Hellas Verona)
🗣️ Trenér Francesco Calzona (55 let)
📈 Kurz na postup 2,02
🏆 Kurz na titul 500,00
Vsaďte si na výsledky Slovenska u Betana

Ukrajina několikrát zachraňovala účast na EURO, nyní zkusí napodobit minulé čtvrtfinálové tažení

Po rozpadu Sovětského svazu se samostatná Ukrajina dočkala prvního startu na EURO až v roce 2012, tehdy měla jistou účast jako spolupořadatel. Navzdory výhře 2:1 se Švédskem v úvodním utkání – dvakrát se trefil Andrej Ševčenko – nepostoupila ze skupiny. V dalších pěti zápasech na ME totiž nevstřelila jediný gól, což platilo jak pro zbytek ME 2012, tak pro celý turnaj v roce 2016, který Ukrajinci opouštěli jako nejhorší účastník se skóre 0:5.

Až na EURO 2020 se ukrajinští fanoušci dočkali gólů a spolu s nimi i nejpovedenějšího vystoupení reprezentace v historii. Ukrajina sice ve skupině dvakrát prohrála, ale přesto postoupila do osmifinále, v němž ve 121. minutě rozhodl o postupu Artem Dovbyk. Ve čtvrtfinále sice následoval výprask 0:4 s Anglií, ale samotný postup mezi top osmičku byl nepochybně úspěchem.

O tři roky později už Dovbyk pojede na další EURO jakožto nejlepší střelec La Ligy, o čemž se více dozvíte níže v sekci s hráči, které sledovat. Mezi útočníky nechybí ani Andriy Yarmolenko, jediný fotbalista, který nastoupil do všech zápasů Ukrajiny na EURO. Yarmolenkovi zároveň chybí už jen dva góly k tomu, aby srovnal Ševčenka v čele historického žebříčku reprezentačních střelců (48).

Přitom nechybělo moc a Yarmolenko by k 11 startům na EURO už žádný další nepřidal. Ukrajina v kvalifikační skupině bojovala do posledních momentů o přímý postup proti Itálii, v závěrečném vzájemném zápase ji dokonce rozhodčí nejspíš chybně připravili o možnost zahrávat penaltu. Po remíze 0:0 tak musela do baráže.

I v ní to bylo pořádné drama, Ukrajinci už v semifinále otáčeli v Bosně stav 0:1 až góly v 85. a 88. minutě. Ve finále a rozhodujícím zápase rovněž ztráceli jeden gól, ale i s Islandem přeci jen zvítězili 2:1. Vítězný a postupový gól vsítil Mykhailo Mudryk.

Mudryk je nejdražším ukrajinským fotbalistou všech dob, po roce a půl v Chelsea ale zůstává hodně za vysokými očekáváními, které se pojily s jeho cenovkou 70 milionů €. Stylem hry jde ale o hráče, který může zazářit právě v krátkodobém reprezentačním turnaji, kde se z velké části bude tým upínat k jeho individuálním schopnostem.

Zároveň bude Mudryk spolupracovat s dalšími šikovnými fotbalisty. Ukrajinská nominace je poměrně mladá, většině hráčů je 27 let či méně. Přesto jsou v ní velmi zajímavá jména z předních klubů, ať už jde o brankáře Realu Madrid Lunina nebo kapitána Zinchenka z Arsenalu, který zvládne hrát na levém beku i ve středu zálohy.

Ukrajina před EURO 2024 - výsledky, rekordy, statistiky
🏆 Účasti a nejlepší výsledek na ME 3 – čtvrtfinále (2020)
🔎 Výsledek na ME 2020 Čtvrtfinále
💯 Nejvíce zápasů v historii Anatoiliy Tymoshchuk (144)
⚽ Nejvíce zápasů v historii ME Andriy Yarmolenko (11)
🏹 Nejlepší střelec historie Andriy Shevchenko (48)
🎯 Nejlepší střelec historie ME Andriy Shevchenko, Roman Yaremchuk, Andriy Yarmolenko (2)
⚔️ Kapitán Oleksandr Zinchenko (Arsenal)
⭐ Hvězda týmu Mykhailo Mudryk (Chelsea)
🍿 Koho se vyplatí sledovat Artem Dovbyk (Girona)
🐣 Naděje do budoucna Illya Zabarnyi (Bournemouth)
🗣️ Trenér Serhiy Rebrov (50 let)
📈 Kurz na postup 1,31
🏆 Kurz na titul 85,00
Vsaďte si na výsledky Ukrajiny u Betana

4 hráči, které sledovat ve skupině E: Jéremy Doku, Radu Drăgușin, Dávid Hancko, Artem Dovbyk

Ve skupině E bychom naši celou řadu fotbalistů, kteří mohou patřit k nejlepším hráčům EURO 2024. Rozhodli jsme se ale vybrat z každého týmu jedno jméno, na které stojí za to zaměřit pozornost při sledování zápasů. Podívejte se, na koho se těšíme nejvíce.

Belgie: Jéremy Doku, útočník, Manchester City

Jéremy Doku dal od začátku roku 2024 pouze tři soutěžní góly. Přesto si dovolíme tvrdit, že jde o jednoho z nejzábavnějších ofenzivních fotbalistů současnosti. A možná hlavně budoucnosti, Doku na konci května oslavil teprve 22. narozeniny a dá se předpokládat, že se stále bude zlepšovat.

V nabitém kádru Manchesteru City už letos dostával na levém křídle prostor, byť většinou spíše jako střídající hráč. Doku je pro Pepa Guardiolu hráčem, který může změnit obraz hry při dobývání bloku. Pro unavenější obránce je právě takový fotbalista noční můrou.

Doku se vyžívá v situacích jeden na jednoho, ze strany si agresivně hledá cestu do vápna. Jeho dribling je na top úrovni a to i v nejvyšší rychlosti. Těchto předností bude chtít na EURO 2024 určitě využít i Belgie, jejíž útočná hra na MS 2022 v Kataru trpěla neobvyklou sterilitou (výsledkem byl jediný vstřelený gól).

Rumunsko: Radu Drăgușin, obránce, Tottenham Hotspur

V lednu se Radu Drăgușin stal nejdražším rumunským fotbalistou v historii. Jeho přestup za přibližně 25 milionů € do Tottenhamu možná nepatří mezi nejvýznamnější akvizice v evropském měřítku, ale spolehlivě potvrzuje přednosti současné rumunské reprezentace.

Už jsme zmiňovali bilanci národního týmu v kvalifikaci o EURO, na 10 zápasech bez jediné prohry a pouhých 5 obdržených gólech měla stěžejní podíl precizní defenziva. Drăgușin je už ve 22 letech její největší osobností a zcela jistě tomu tak bude i na závěrečném turnaji.

Od 17 let tento stoper, který se snaží herně podobat svému vzoru Virgilu van Dijkovi, působil v Itálii, kde jakožto hráč Juventusu chodil po hostováních. Drăgușinova kariéra nabrala vzestup v ročníku 2022/23, v němž pomohl Janovu k postupu do první ligy. Po půlroce v Serii A zamířil na ostrovy, kde sice většinu jara proseděl na lavičce, ke konci sezony už mu však kouč Tottenhamu Postecoglu dával větší důvěru.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Slovensko: Dávid Hancko, obránce, Feyenoord

U obránců ještě zůstaneme, ve slovenském dresu bude určitě stát za to sledovat Dávida Hancka. Martin Škriniar má sice věhlasnější kariéru, ale Hancko je proslulý svým přínosem i ve vápně soupeře. A to je nesmírně cenná vlastnost.

Bývalý hráč Sparty se předloni zabydlel v Rotterdamu, kde ve službách Feyenoordu odehrál dvě výborné sezony. Hancko se stal jednou z hvězd klubu, s nímž loni vyhrál Eredivisie a letos zase nizozemský pohár.

Co je pro Feyenoord a pro Slovensko vůbec nejdůležitější, je fakt, že Hancko zůstává zdravý. Dříve jej často brzdila zranění, ale od přesunu do Feyenoordu je 26letý obránce neustále na hřišti. A těsně před EURO navíc vykazuje obzvlášť dobrou střeleckou formu, což dokládají jeho 4 góly v posledních 10 startech za klub.

Ukrajina: Artem Dovbyk, útočník, Girona

Vynikající fazonu má v posledním roce i Artem Dovbyk. Když se někdo stane nejlepším střelcem La Ligy, nota bene za jiný klub než Real či Barcelonu, pak není pochyb o tom, že si zaslouží speciální pozornost. Dovbyk je prvním fotbalistou od dob Diega Forlána (2008/09), kterému se to podařilo.

Ukrajinský kanonýr vstřelil 24 gólů za Gironu, jíž pomohl k senzačnímu třetímu místu v lize a tedy i účasti v Champions League. Otázkou ovšem je, jestli si ji v tomto katalánském městě zahraje.

Výkony Dovbyka nevyhnutelně vzbudily zájem celé řady prestižních evropských klubů, které by rády posílily o hotového útočníka. Spekuluje se o Chelsea, Arsenalu, Interu Milán a dalších. Všechny je jistě těší i fakt, že Dovbykovu cenu už by nijak nemělo ovlivnit EURO; jeho výstupní klauzule je 40 milionů eur.

Kurzy na EURO 2024 v Německu: zajímavé sázky a tip na skupinu E

Oficiálním partnerem Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je sázková kancelář Betano, která vypisuje mnoho příležitostí i na jednotlivé skupiny. Vybírat lze z kurzů na umístění, počet získaných bodů, ale také vstřelené či obdržené góly každého týmu.

My jsme se podívali na vypsané sázky na skupinu E vybrali z nich jeden tip, který nám přijde zajímavý.

TIP: Rumunsko dostane nejméně gólů sipka vsadit u Betana

Tip na EURO 2024 - skupina E

Rumuni už v kvalifikaci ukázali, v čem je v současnosti jejich největší zbraň – v precizním bránění. Vzhledem k formátu ME s 24 týmy může právě týmům jako je Rumunsko vyhovovat defenzivní styl hry, šance na postup ze třetího místa zvyšuje každý získaný bod. Kurz na to, že Rumunsko obdrží nejmenší počet gólů z této skupiny, je velmi vysoký, proto si ho zkusíme zahrát. Určitě je v silách Rumunska odehrát základní fázi s 1-2 inkasovanými brankami.

1️⃣ Kdo hraje ve skupině E na EURO 2024?

Ve skupině E se představí Belgie, Slovensko, Rumunsko a Ukrajina. Kompletní program a výsledky najdete ZDE.

2️⃣ Kdo postoupí ze skupiny E na ME ve fotbale 2024?

Největší šance má Belgie, která patří do širšího okruhu favoritů celého EURO. Naděje všech čtyř týmů na postup rozebíráme v článku.

3️⃣ Které hráče sledovat ve skupině E na EURO v Německu?

Belgie má v kádru hned několik světových hvězd v čele s Kevinem De Bruyne, Ukrajina má zase nejlepšího střelce La Ligy Dovbyka. Vybrané hráče ke sledování najdete ZDE.

Preview skupin na EURO 2024:

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej zdarma 1 000 Kč za registraci

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 1 000 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Florian Wirtz by měl po skvělé sezoně patřit k oporám Německa

Skupina A na ME ve fotbale 2024: preview, kurzy a tipy

Podívejte se na preview skupiny A na mistrovství Evropy ve fotbale 2024. ⚽ Domácí Německo se v ní utká se Skotskem, Maďarskem a Švýcarskem.

FC Barcelona - fanoušci, choreo - Profimedia

Jak začít sázet na fotbal – tipy na kurzové sázení online

Chcete sázet na fotbal a nevíte, jak na to? Poradíme vám, jak začít. Od výběru sázkovky a založení účtu až po jednotlivé typy sázek a kurzů...

Maskotem pro EURO 2024 je medvídek Albert

EURO 2024: oficiální trofej, logo, míč, maskot, hymna

Zahajovací den mistrovství Evropy 2024 se blíží. Pojďme si představit, s čím se bude hrát, stejně jako oficiální logo či maskota.