Největší události v Česku i zahraničí: duben 2024

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Letošní sezona už stihla napsat některé pohádkové příběhy, řada klubů už dokonce s předstihem oslavila mistrovský titul. Jiná úspěšná dlouholetá spojená pro změnu skončí bez happyendu. Nabízíme vám přehled toho nejpodstatnějšího, co se v dubnu na poli nejsledovanějšího sportu na světě událo.

Největší událostiSporné momenty
Nejlepší zápasyPřekvapeníGóly

Poslední týdny Kloppa v Liverpoolu nejsou zrovna pohádkové Foto: ČTK / AP / Paul Terry

Co přinesl duben ve fotbale: (staro)noví mistři a hořké loučení legend

Německá, italská i francouzská ligy už poznaly svého nového krále, v Česku zatím mistra neznáme, rozhodne až květnová nadstavba. Přesto ani tuzemské týmy nelenily, a tak je co probírat. V článku nabízíme ty největší dubnové události, stejně jako vybrané zajímavé zápasy, góly a další pozoruhodné momenty uplynulého měsíce.

sipka Sledujte fotbalové zápasy živě u Betana

Sleduj průběh zápasu ZDE

Největší události ve fotbale v dubnu 2024

1) poznali jsme nové mistry

Ligové soutěže spějí do finále, stále je ve hře spousta bodů a klíčových umístění ve všech patrech jednotlivých tabulek, na některé otázky ale už přeci jen odpověď známe.

Nejkrásnější příběh píše letos Leverkusen. Ten za celý ročník ještě napříč soutěžemi ani jednou neprohrál a už pět kol před koncem si zajistil svůj premiérový bundesligový titul. Tým, kterému se posměšně přezdívalo "Neverkusen", se této nálepky dost možná zbaví už nadobro, nakročeno totiž má k dalším dvěma trofejím. A skvělou zprávou je, že v úspěších Bayeru mají prsty i tři čeští reprezentanti Schick, Hložek a Kovář.

O dva týdny později bylo rozhodnuto také v Itálii, kde ligu ovládl Inter a získal své jubilejní dvacáté scudetto. Vše bylo pro Nerazzurri o to sladší, že poslední krok učinili v milánském derby proti AC, které zároveň přeskočili v historické tabulce Serie A.

Ještě v závěru dubna stihlo své ligové náležitosti splnit také PSG. To ve Francii dlouhodobě až na drobné výjimky nemá konkurenci a soupeře vlastně nenašlo ani letos. O poznání zajímavější bude jeho počínaní v Lize mistrů, kde je v semifinále. Pro Kyliana Mbappého by šlo o perfektní rozloučení, pokud by do Paříže dokázal přinést ušatý pohár.

2) Palmer přepisoval historii

O šíleném utkání mezi Chelsea a Manchesterem United ještě bude řeč v další části tohoto článku, na chvilku se u něj ovšem zastavíme už nyní. Není časté, že by se v Premier League přepisovaly historické tabulky, tradiční soutěž už zažila zdánlivě všechno. Přece se ale občas něco nového podaří vidět.

Když na časomíře svítila hodnota 99 minut a 17 sekund, United ještě na Stamford Bridge vedli 3:2. Zpět na sever Anglie ale cestovali bez bodu po dvou gólech Palmera ve 100. a 101. minutě. Stali se tak nešťastnými rekordmany v tom, jak pozdě "dokázal" tým přijít o vedení. Na celou věc se ale dá nahlížet i pozitivněji, Palmerova trefa v čase 100:39 byla vůbec nejzazším vítězným gólem v dějinách soutěže.

3) Švédsko odmítlo VAR

Devětadvacet ze třiceti nejlépe hodnocených evropských soutěží šlo s dobou a akceptovalo využití moderních technologií sloužících k pomoci rozhodčích. Jen ve Švédsku VAR zaveden není a teď je jisté, že v brzké době ani nebude. Tamní fotbalová federace sice změnu s platností od příští sezony zvažovala, těžce však nepochodila u elitních klubů.

Ty jsou totiž, ostatně stejně jako všechny ostatní v zemi, majoritně vlastněny členy, tedy v podstatě fanoušky. A ti se proti plánované změně tak ostře bouřili, že svaz ustoupil a na snahu rezignoval. A vysvětlení? "Chceme fotbal ponechat v jeho nejčistší podobě," zaznělo z tábora příznivců AIK, který se postavil do čela revolty. Pravdou je, že s nástupem videa kontroverzních situací neubylo. Čeho naopak méně je, to jsou emoce. Není nakonec švédská cesta ta správná?

Největší události v českém fotbale v dubnu 2024

1) Plzeň vybojovala česku přímý postup do Ligy mistrů

Cesta Viktorie evropskými poháry už bohužel dospěla do svého konce, ve čtvrtfinále Konferenční ligy byla nad její síly italská Fiorentina. Přesto Plzeň dokázala uhrát alespoň domácí remízu, která českému fotbalu stačila k posunu na desátou příčku v hodnocení národních koeficientů. Západočeši svými obdivuhodnými výsledky připsali nejvíce bodů, zapomínat však nelze ani na obě pražská S, která se rovněž v pohárech činila.

Nečekaný úspěch má za následek to, že mistr české nejvyšší soutěže ze sezony 2024/25 bude v té následující hrát přímo hlavní fázi Ligy mistrů. Velmi dobrou výchozí pozici to tuzemským klubům dává i do dalších pěti let, přesně tak dlouho se totiž letošní ročník bude do nasazení do pohárů počítat. Podrobnější informace o tom, jak si Plzeň, Slavia i Sparta vedly a co to do budoucna znamená, si můžete přečíst ZDE.

2) v Liberci začala nová éra

Další téma, kterému jsme se už věnovali, tentokrát v pravidelných souhrnech Fortuna ligy. Jde ale o tak významnou událost, že rozhodně patří i na toto místo. Liberec oficiálně oznámil změnu majitele, klub koupil mladý podnikatel Ondřej Kania. Se Slovanem má velké plány, už na podzim chce pod Ještěd přivést evropské poháry, do pár let by dle svých slov chtěl do města přivést Ligu mistrů.

Vysoké ambice potvrzují i další kroky. Do klíčových vedoucích pozic sportovního úseku byli dosazeni Jan Nezmar či Theo Gebre Selassie, veřejným tajemstvím pak je to, že v létě u týmu skončí dosavadní trenér Luboš Kozel, na jehož místo by měl s největší pravděpodobností přijít Radoslav Kováč. Kromě samotné sportovní stránky s Kaniou podle všeho nebude nuda ani na sociálních sítích, kde si možná vzal příklad ze slávistického bosse Tvrdíka. O tom, zda jde o správný vzor, by se dalo polemizovat...

3) Svědík po sezoně opustí Slovácko

Dalším mančaftem, který bude v létě hledat nového vládce lavičky, je Slovácko. Klub se dohodl na předčasném ukončení smlouvy s nejúspěšnějším koučem ve své historii, Martin Svědík do Uherského Hradiště jako první doručil získanou trofej, zahrál si i hlavní fázi evropského poháru. S omezeným rozpočtem dokázal několik let v řadě konkurovat věhlasnějším protivníkům a stal se legendou.

Nic na tom nemůže změnit ani fakt, že poslední týdny Svědíka na Slovácku neprobíhají podle představ ani jedné strany. Tým na jaře vyhrál jediný zápas a přestože se nakonec udržel na šestém místě zaručujícím účast ve skupině o titul, na další postup do Evropy to nevypadá. Asi je zkrátka čas úspěšné spojení ukončit a posunout se. Přesto je Svědík nepochybně jedním z nejlepších trenérů v Česku a bude nesmírně zajímavé sledovat, kam povedou jeho další kroky.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Nejspornější moment ve fotbale v dubnu 2024

Gól! Nebo ne? Kdo ví...

O titulu už je v době vydání tohoto článku rozhodnuto také ve Španělsku, i když definitiva přišla až na začátku května. Prakticky jasno ale bylo už po posledním El Clásicu 21. dubna, kdy Real svého odvěkého rivala z Barcelony porazil 3:2 a utekl mu na rozdíl jedenácti bodů.

Neobešlo se to však bez pořádně kontroverze. Katalánci se mohli v prvním poločase dostat do vedení po šikovné teči Yamala z rohového kopu, kterou na brankové čáře vyrazil gólman Lunin. Nebo možná až za ní, kdo ví... La Liga jako jediná z velkých soutěží nemá zavedenu goal-line technologii, která s přesností rozpozná, kam až přesně míč zasahoval. Z dostupných záběrů na videu nebylo možné s jistotou říci, že Ukrajinec svůj zákrok nestihl včas, a tak se pokračovalo ve hře bez změny skóre.

V následujících dnech se na sociálních sítích objevila celá řada "jasných" propočtů a vizualizací, podle kterých byl balón celým objemem za čárou. Věřit tomu můžeme a nemusíme, na výsledku už se nic nezmění. Hlavní problém však spočívá jinde. Jak je možné, že v El Clásicu, zřejmě největším utkání na světě, v dnešní době takto stěžejní technologie chybí?

O funkčnosti videorozhodčích se vedou napříč fotbalovou mapou žhavé diskuze a je evidentní, že ne každý s jejich přítomností na stadionech souhlasí. Aby měl hlavní arbitr na ruce hodinky, které mu během vteřiny zodpoví základní otázku, tedy zda bylo dosaženo gólu či nikoliv, to už je však univerzálně považováno za samozřejmost. Až na Španělsko...

Nejspornější moment v českém fotbale v dubnu 2024

Proč bychom měli video všude, vždyť jde jen o přežití

U tématu videa ještě zůstaneme, v dubnu se kolem něj děly věci na všech frontách. A nit nezůstane suchá ani na české lize. Ta měla v posledním víkendu měsíce na programu závěrečné kolo základní části, v němž šlo o finální rozdělení do jednotlivých skupin nadstavby i klíčové výchozí postavení mezi týmy bojujícími o každou pozici. Za účelem férovosti a zachování integrity soutěže bylo všech osm duelů hráno souběžně.

Jaksi se ale zapomnělo, že aby byla liga férová, musí být napřed opravdu férová. Jen na polovinu stadionů totiž byly příslušné orgány schopny zajistit techniku a personál potřebné k využití videa. Čtyři zápasy se tak hrály "švédským" modelem bez VARu, a to z nepochopitelných důvodů včetně ryze záchranářského souboje mezi Zlínem a Karvinou, který byl ze všech nejdůležitější a zároveň snad i nejrizikovější, vždyť ve hře je přežití ve Fortuna lize.

Naštěstí se vše zřejmě obešlo bez větších problémů a ani jeden z týmů se necítil dotčen, jinde už ale takové štěstí neměli. Pardubický obránce Chlumecký se na půdě Bohemians dopustil zákeřné hlavičky, která byla potrestána jen žlutou kartou a vzhledem k absenci videa není možné přistoupit ani k dodatečné suspendaci. V tomto případě jde o přežití naštěstí jen v nadsázce, faulovaný Prekop žádné výraznější zranění neutrpěl. Přesto k takové situaci vůbec nemělo dojít. Pokud chceme férovou ligu, musí být podmínky všude stejné.

Nejlepší zápas ve fotbale v dubnu 2024

Chelsea - Manchester United 4:3 (31. kolo Premier League)

Vracíme se ještě k již zmíněnému dramatickému mači mezi Chelsea a Manchesterem United. Oba tradiční členové Big 4 se letos trápí a na Ligu mistrů mohou zapomenout, svým fanouškům už přinesli celou řadu zklamání. Vzájemné souboje ale baví, na Old Trafford byli v prosinci v ofenzivním představení spěšnější domácí Rudí ďáblové po výsledku 2:1, v odvetě na Stamford Bridge padlo dokonce ještě o čtyři góly více.

Blues začali skvěle a už ve 4. minutě uklidil tečovaný centr do sítě Gallagher. O čtvrt hodiny později navíc srazil v šestnáctce Antony domácího Cucurellu a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Palmer. Vypadalo to, že má Chelsea vše pod kontrolou, pak ale z ničeho nic nabídl Caicedo špatnou rozehrávkou samostatná nájezd Garnachovi a ten vrátil United do hry. V tu chvíli hosté převzali otěže zápasu a ještě do přestávky hlavou srovnal Fernandes.

I ve druhé půli se hrál otevřený fotbal se šancemi na obou stranách, jako první ale udeřili opět zástupci červené části Manchesteru, když Antony našel Garnacha a ten svým druhým zásahem vývoj dokonale otočil. Jenže to nebylo vše. V desáté minutě nastavení utekl Madueke Dalotovi, ten ho fauloval a Palmer opět z bílého bodu chladnokrevně zavěsil. Chelsea si však šla za vítězstvím a když hosté nevystoupili k Palmerovi po rychle rozehraném rohu, anglická kometa letošní sezony tečovanou ranou rozhodla.

Fanoušci defenzivního fotbalu si příliš radosti neužili a nutno říct, že bavit se moc nemohli ani příznivci taktiky, disciplíny či osobní odpovědnosti. Trochu to připomínalo zápas na plácku na sídlišti, kde každý chce dát gól a ostatní složky hry ho nezajímají. Ale páni, že se bylo na co dívat.

Nejlepší zápas v českém fotbale v dubnu 2024

Sparta - Baník Ostrava 4:3 (29. kolo Fortuna ligy)

Výsledek stejný, průběh ovšem zcela odlišný. V předposledním kole základní části Fortuna ligy na Letnou přijel Baník a Sparta věděla, že pokud utkání zvládne, o první místo a nejlepší výchozí pozici do nadstavby už ji nic nepřipraví. Hosté však rozhodně nepřijeli na výlet, sami potřebovali body v boji o čtvrté místo.

A překvapivě začali dokonce lépe, v úvodním dějství to Spartě nelepilo a naopak nechávala ve středu pole velké mezery pro rychlé protiútoky soupeře, které Ostrava jen špatným řešením ve finální fázi nedovedla do zdárného konce. Ještě více pak Baník bolely individuální hrubky na opačné straně hřiště. Blažkovu první minulu ještě Kuchta nevyužil, v závěru poločasu už ale Birmančević skóroval.

Gól do šatny Letenské uklidnil a když Blažek šíleným promáchnutím pustil sám na bránu Kuchtu, vypadalo to, že je po zápase. Tím spíš, když už o chvilku později běželi na ostravskou branku Birmančević s Kuchtou a druhý jmenovaný zakončoval do odkryté svatyně. Hostům pak sice pomohl vlastní brankou Krejčí, hned nato se ale nádhernou střelou zpoza šestnáctky trefil střídající Haraslín a opět se zdálo, že je hotovo. Oba týmy měly i další příležitosti, gólmani ale úřadovali.

Baník se ani s tříbrankovou ztrátou nepoložil a vrátil se do hry o body. Ewerton nejprve přiklepl míč Klímovi a ten levačkou nedal Vindahlovi šanci. Šikovný Brazilec pak po levé straně pláchl obraně Sparty, našel ve vápně Kubalu a najednou to bylo jen o gól. Na další reakci už však Slezané neměli a po boji padli 3:4.

Největší překvapení ve fotbale v dubnu 2024

Kloppovo působení na Anfieldu neskončí happyendem

Dlouhé měsíce to letos vypadalo, že by působení Jürgena Kloppa na Anfield Road mohlo skončit doslova pohádkově. Liverpool byl ve hře o čtyři trofeje, jednu pak v Carabao Cupu dokonce i získal a v dalších třech byl skvěle rozjetý. Jenže poslední týdny přinášejí klubu od řeky Mersey jednu ránu za druhou.

Vše začalo už v březnu bolestivým vyřazením z FA Cupu od rivala z Manchesteru United. Když pak se stejným soupeřem Liverpool remizoval i v lize, šlo o komplikaci v boji o titul, která se však stále ještě dala řešit. Pak se to ale začalo kupit. Domácí porážka 0:3 s Atalantou v úvodním čtvrtfinále Evropské ligy byla velkým šokem, z něhož se tým nedokázal oklepat a hned v zápětí na Anfieldu padl i s Crystal Palace.

Ve vyrovnané přetahované s Arsenalem a Manchesterem City si žádný z uchazečů o mistrovské vavříny nemůže dovolit vícero zaváhání, a tak když pak Reds ještě nezvládli městské derby a na Evertonu prohráli 0:2, bylo v podstatě po nadějích. Během pár týdnů tak vzaly za své naděje na všechny tři zbývající poháry.

Navíc to začíná vypadat, že ani nálada v kabině není tak růžová, jak by se na první pohled mohlo zdát. Oblíbený manažer byl vždy opěvován za skvělé vztahy se svými hráči, kteří za něj byli i přes svůj hvězdný status ochotni položit život. Jenže slovní přestřelka s Mohamedem Salahem, který neunesl fakt, že zůstal v některých zápasech jen na lavičce a při příchodu na hřiště odmítl tradiční objetí s Kloppem, úplně harmonické soužití nenaznačuje.

Egyptský křídelník pak po skončení utkání, v němž Liverpool ztratil další body na West Hamu, k novinářům v tunelu jen utrousil, že kdyby o celé věci promluvil, byl by oheň na střeše. Darwin Núñez si zase pro změnu ze svých účtů na sociálních sítí smazal veškeré příspěvky s liverpoolskou tematikou. Problémy v ráji.

Největší překvapení v českém fotbale v dubnu 2024

Slavia si opět v závěru pokazila titulové šance

Už poslední dva roky se Slavia připravila o titul v samotném závěru. Před dvěma lety to bylo až v nadstavbě, ve které nakonec přenechala první místo Plzni, když z pěti zápasů vyhrála jediný. Loni si vše začala komplikovat už v základní části, v posledním kole doma nečekaně klopýtla s Hradcem Králové a přepustila vedoucí pozici Spartě. Tím pádem k následnému derby musela na Letnou, kde padla a bylo vymalováno.

A vypadá to, že podobný scénář nastane i v aktuálním ročníku. I tentokrát byli Sešívaní ve vedení, pak ale nepochopitelně odchodili duel v Plzni, prohráli 0:1 a to při současné kvalitě Sparty stačilo na další změnu na čele tabulky Fortuna ligy. O týden později pak navíc Slavia ještě jen remizovala v Edenu s trápící se Olomoucí a do nadstavby tak vstupovala se čtyřbodovou ztrátou, která se jí bude už jen těžko dohánět.

Týmu chybí lídři. Jediným zřejmým je kapitán Bořil, který to ale zase naopak s nasazením často až přehání a navíc fotbalovou kvalitou už by do současné Slavie patřit moc neměl. Kromě něj a ještě dalšího přemotivovaného ďáblíka Douděry ale zbytek mužstva často vypadá, že je mu to vlastně tak trochu jedno. Když jsme výše psali o logickém rozchodu Slovácka se Svědíkem, začíná se nabízet otázka, jestli na stejný krok nenastal čas i ve Slavii.

Nejhezčí gól v dubnu 2024

Matteo Politano (Monza - Neapol 2:4)

Neapol se letos trápí a po loňské skvostné sezoně zakončené titulem dokonce reálně hrozí, že příští rok vůbec nebude hrát evropské poháry. Za celý duben například vyhrála jediné utkání. Na půdě Monzy jí k tomu pomohla výstavní trefa třicetiletého italského křídelníka Mattea Politana, kterou poslal svůj tým do vedení 2:1.

Italský levonohý šikula, který se pohybuje na hraně reprezentačního A týmu a bojuje tak i o nominaci na letní mistrovství Evropy, se za hranou šestnáctky svou silnější nohou opřel do letícího míče, který po zblokované střele Zielinskiho plachtil směrem od brány.

Politano se do něj z voleje opřel, perfektně při tom zvládl náklon svého těla tak, aby balón neskončil na tribuně, a vymetl pavučinky v Di Gregoriově svatyni. Pro Pertenopei je jen škoda, že takových momentů prvotřídní kvality je letos pohříchu málo.

Největší gól v dubnu 2024

Jude Bellingham (Real Madrid - Barcelona 3:2)

Jude Bellingham do Španělska vlétl jako velká voda a Barceloně se o něm musí snad už i zdát. V říjnu loňského roku dvěma góly rozhodl své vůbec první soutěžní El Clásico v kariéře, když vítěznou trefu zaznamenal v 92. minutě.

Při výhře v Superpoháru "jen" asistoval a to hlavní nechal na Viníciusovi, jenž zaznamenal hattrick. Odveta v La Lize už ale opět patřila anglickému mladíkovi. Barca věděla, že k udržení reálných nadějí na titul musí vyhrát, a tak v závěru šla za stavu 2:2 za rozhodnutím. To ale přišlo na druhé straně a hlavní postavou byl opět Bellingham. Ten zavřel zadní tyč a levačkou v první nastavené minutě znovu rozhodl.

Mimořádná úvodní sezona v dresu Bílého baletu v podání mimořádného hráče.

Nejbizarnější gól v dubnu 2024

Arijanet Murić (Burnley - Brighton 1:1)

Každý klub v Anglii pravidelně vyhlašuje anketu o nejhezčí gól měsíce. V nejbližších dnech by měl dubnového vítěze představit Brighton a tentokrát se ani nemusí hlasovat, Seagulls totiž dali v dubnu v pěti zápasech jedinou branku. I když, dali...

Moc se o to ani sami nepřičinili. V utkání s Burnley nováček Premier League ještě jedenáct minut před koncem vedl, když v klidu kombinoval na vlastní polovině. Berge přihrál svému brankáři Murićovi, tomu ale míč podjel pod nohou a skončil až v síti. Sám od sebe kuriózní moment, kterému zmíněný kontext ještě přidává na bizarnosti.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Cole Palmer v dresu Chelsea v utkání proti Manchesteru City

Nejlepší hráči v Česku i zahraničí: duben 2024

Další měsíc je za námi a je tu tradiční ohlédnutí za zápasy, které se hrály v dubnu. Kdo z hráčů zazářil na fotbalových trávnících?

Manchester United se v televizi objeví hned dvakrát a nutně potřebuje bodovat

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 6.5.-12.5.

Na co vše se můžete v týdnu od 6. do 12. května těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?

Adam Hložek při utkání na půdě Eintrachtu Frankfurt

Jak si vedli Češi v zahraničí: návrat s hattrickem asistencí

Přinášíme další ohlédnutí za výkony českých krajánků. Přečtěte si, jak se Čechům o víkendu dařilo v zahraničních ligách.