Jak si vedli Češi v zahraničí: návrat s hattrickem asistencí

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Start nového týdne přináší už tradiční ohlédnutí za výkony našich krajánků. Podíváme se, jak se dařilo českým fotbalistům v Anglii, Německu nebo Itálii. Dostane se ovšem i na Čechy, kteří působí v Nizozemku, Polsku či Maďarsku.

AnglieNěmeckoItálie
Další vybrané ligy

Adam Hložek při utkání na půdě Eintrachtu Frankfurt Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Marc Schueler

Jak si vedli Češi v zahraničí: čeští fotbalisté byli u bojů o postup i záchranu

Fotbalové ligy po celém světě jdou do finále. A opět u toho byli Češi. Řekneme si, kdo z českých fotbalistů slaví překvapivý postup do Premier League. Ukážeme si také Čecha, který si přes víkend zajistil setrvání v Bundeslize. Zajímat nás ale samozřejmě budou také individuální výkony. Přečtěte si, kdo z našich krajánků skóroval, asistoval nebo vychytal čisté konto.

sipka Sledujte fotbalové zápasy zdarma na TV Tipsport

Sleduj průběh zápasu ZDE

Premier League: Češi přihlíželi debaklu a nejspíše je čeká nový trenér

West Ham je už čtyři zápasy bez výhry. V předminulém kole alespoň remizoval s favorizovaným Liverpoolem (2:2), tentokrát ovšem schytal výprask. Na hřišti Chelsea sice dvakrát trefil břevno, odjížděl ale s porážkou 0:5.

Byli u ní také dva Češi. Tomáš Souček zapsal po jedné střele a klíčové přihrávce. Od serveru WhoScored.com (z tohoto zdroje pochází i další známky v tomto článku) to stačilo na hodnocení 5,85. Vladimír Coufal obdržel známku 5,74. Připsal si sice jednu klíčovou nahrávku, dvakrát ale také fauloval.

Devátí Hammers tak budou mít co dělat, aby vůbec skončili v horní polovině tabulky. Neuspokojivé výsledky podle všeho řeší i vedení. The Athletic informoval, že klub se od nové sezony dohodl na spolupráci s trenérem Julenem Lopeteguim.

Češi v anglické Premier League
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Vladimír Coufal 0:5 vs. Chelsea (V) ANO 90 0 0 0/0
Tomáš Souček 0:5 vs. Chelsea (V)
ANO 90 0 0 0/0

Bundesliga: Hložek po zranění třikrát asistoval, v Německu jinak skórovali Schick s Černým

Osm. Tolik Čechů bylo o víkendu v akci v německé Bundeslize. Více se jich v žádném z kol této sezony ještě nepředstavilo. Naši cestu po Německu začneme ve Frankfurtu, kam přijel mistrovský Leverkusen. Šampioni si odvezli jasný triumf 5:1 a výrazný podíl na něm měli i Adam Hložek s Patrikem Schickem.

První jmenovaný se do sestavy vrátil po zranění kotníku a hned zvládl tři asistence. Ta na gól Granita Xhaky ještě byla se štěstím. Oblouček na Schickovu hlavu a přízemní centr na Jeremieho Frimponga už se ale musely líbit. Hložek si za to všechno vysloužil známku 8,04.

Schickův zásah už jsme zmínili. V utkání Bayeru na půdě Eintrachtu byl nakonec i vítězný. Tahoun české reprezentace se sice za hodinu na hřišti dotkl míče jen 14×, stihl ale mimo jiné vyhrát tři hlavičkové souboje a útočník s číslem 14 obdržel hodnocení 7,58.

Z Frankfurtu jdeme za dalším českým střelcem. Václav Černý si téměř po měsíci zahrál za Wolfsburg. Určitě chtěl odkopat více než zhruba 10 minut. I tento krátký štěk ale proti Darmstadtu dokázal proměnit v branku. V nastavení si na malém vápně našel centr z pravé strany a povedeným volejem zakončil. Černému to přineslo známku 7,10. Vlci se zase po výhře 3:0 definitivně zachránili v Bundeslize.

Jistotu setrvání v německé nejvyšší soutěži po víkendu stále nemá Mönchengladbach. Ten remizoval 2:2 v Brémách a dvě kola před koncem má na baráž náskok čtyř bodů. Tomáš Čvančara při této plichtě odehrál druhý poločas s hodnocením 6,13. Na hřišti stihl jednu střelu a v nastavení se mohl radovat z vyrovnání Floriana Neuhause.

Zatímco Borussia je záchraně blízko, tak Union Berlín čeká ještě pořádný boj. Alex Král odehrál při domácí prohře 3:4 s Bochumí zhruba 20 minut. Míče se mu podařilo dotknout 16× se známkou 6,04. Union má dvě kola před koncem Bundesligy na barážovou příčku náskok pouhého jednoho bodu.

Mnohem lépe je na tom Augsburg, který nadále bojuje o poháry. Po třech porážkách v řadě se mu ale přece jen začínají vzdalovat. Naposledy Fuggerstädter prohráli 1:5 v Dortmundu. Poprvé v sezoně u toho v bráně byl i Tomáš Koubek. Toho lze částečně vinit za třetí branku, kdy špatně reagoval při rohu. Jinak chytil pět střel Borussie a odnesl si hodnocení 6,39. Augsburgu z devátého místa chybí na sedmý Freiburg dva body.

Mezi Freiburgem a Augsburgem je v tabulce Hoffenheim. Tomu na evropské poháry schází jediný bod. O víkendu zachránil v poslední minutě plichtu s Lipskem. U remízy 1:1 byli také Pavel Kadeřábek a David Jurásek. Kadeřábek jednou vystřelil, pětkrát centroval a připsal si známku 6,25. Jurásek šel na trávník až v průběhu duelu. Zvládl třikrát odcentrovat a nakonec to stačilo na hodnocení 6,29.

Mimo dění byli z Čechů v Bundeslize jen Matěj Kovář (Leverkusen) a Jiří Pavlenka (Brémy). Zatímco bývalý gólman Sparty seděl na lavičce, tak exslávista v zápasové nominaci chyběl kvůli svalovému zranění.

Češi v německé Bundeslize
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Václav Černý 3:0 vs. Darmstadt (D) NE 8 1 0 0/0
Tomáš Čvančara 2:2 vs. Brémy (V) NE 45 0 0 0/0
Adam Hložek 5:1 vs. Frankfurt (V) ANO 90 0 3 0/0
David Jurásek 1:1 vs. Lipsko (D) NE 23 0 0 0/0
Pavel Kadeřábek 1:1 vs. Lipsko (D)
ANO 90 0 0 0/0
Tomáš Koubek 1:5 vs. Dortmund (V) ANO 90 0 0 0/0
Alex Král 3:4 vs. Bochum (D) NE 20 0 0 0/0
Patrik Schick 5:1 vs. Frankfurt (V)
ANO 61 1 0 0/0

Serie A: Barák opět v základu, tentokrát ovšem bez bodu

Antonín Barák si v závěru Serie A konečně začíná připisovat více minut. O víkendu to bylo v aktuálním ročníku vůbec poprvé, co český záložník ve dvou ligových duelech v řadě nastoupil v základu.

Barák se podílel na jediném gólu Fiorentiny na hřišti Hellasu, když uhrál balon pro M'Balu Nzolu, který posunul na skórujícího Gaetana Castrovilliho. Ani tento moment – a Barákovy tři střelecké pokusy – ale prohru 1:2 neodvrátily. Český reprezentant si odnesl známku 6,67 a Viola je v tabulce osmá.

Šlo o jedinou českou stopu ve víkendovém kole italské ligy. Do utkání Cagliari proti Lecce (1:1) nezasáhl za domácí Jakub Jankto, který léčí poraněný kotník. V nominaci hostů zase nebyl Daniel Samek. Toho si klub zatím chystá v mládežnickém výběru. V rámci Primavery český záložník nastoupil do pondělního souboje s mladíky z AC Milán.

Češi v italské Serii A
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Antonín Barák 1:2 vs. Hellas (V) ANO 90 0 0 0/0

Další ligy: Hladký slaví postup mezi elitu, blízko první lize je i Roda se Sejkem

Putování po těch méně sledovaných ligách začneme v Nizozemsku. K postupu z druhé nejvyšší soutěže do Eredivisie se přiblížila Roda Kerkrade. Osmým zásahem v Eerste Divisie k tomu přispěl Václav Sejk. Ten při výhře 2:0 Cambuurem obral soupeřova obránce o balon, obešel brankáře a uzavřel skóre. Druhou Rodu čeká v posledním kole výjezd do třetího Groningenu. K přímému postupu stačí Sejkovi a spol. bod.

Na opačném konci tabulky je v Maďarsku Kisvarda s Jaroslavem Navrátilem. Ta po prohře 2:4 s Puskásem definitivně padá do druhé ligy. Sestupu nezabránil ani Navrátil, který v závěru prvního poločasu uklidil přízemní centr z levé strany. Pro českého křídelníka to byla třetí trefa v ročníku, ve kterém zaznamenal také sedm asistencí.

Zápas Kisvardy s Puskásem měl české zastoupení na obou stranách. Úvodní branku domácích připravil Jakub Plšek, který krásnou kolmicí vyzval ke skórování Jakova Puljiće. Bývalý fotbalista Olomouce tak pokračuje v solidní sezoně, když v lize nasázel už šest gólů a přidal čtyři asistence. Puskás se i díky němu drží na pohárových příčkách.

To v Polsku bojuje Slask Wroclaw s Petrem Schwarzem dokonce o titul. Na první Jagiellonii, ve které působí Michal Sáček, ztrácí Slask jen dva body. A to díky víkendovému vítězství na půdě LKS Lodž. Hosté sice prohrávali, duel ale dokázali otočit na 2:1 i díky rohu, který kopal právě Schwarz. Ten při vyrovnání přesně našel hlavu Yegora Matsenka a upravil si bilanci na tři zásahy a stejný počet gólových nahrávek.

Úplně jiné statistiky zajímají Václava Hladkého. I když po minulém víkendu se tento gólman asi žádnými čísly ani nezaobíral. Vychytal sice 15. čisté konto sezony, hlavní ale bylo, že s Ipswichem stvrdil postup do Premier League. A to díky triumfu 2:0 nad Huddersfieldem, ke kterému Hladký přispěl dvěma zákroky. Úspěch Tractor Boys je o to pozoruhodnější, že do aktuálního ročníku Championship vstupovali jako nováčci.

Vybraní Češi v dalších ligách
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Václav Hladký 2:0 vs. Huddersfield (D) ANO 90 0 0 0/0
Jaroslav Navrátil 2:4 vs. Puskás (V) ANO 86 1 0 0/0
Jakub Plšek 4:2 vs. Kisvarda (D) ANO 78 0 1 0/0
Václav Sejk 2:0 vs. Cambuur (D) ANO 90 1 0 0/0
Petr Schwarz 2:1 vs. LKS Lodž (V) ANO 90 0 1 0/0

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2023/24 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.

Poslední EURO vyhrála Itálie

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024: program, výsledky, skupiny

Na mistrovství Evropy bude v roce 2024 poprvé v historii 24 týmů a mezi nimi i Česko. Hrát se bude od června do července v Německu.

Cole Palmer v dresu Chelsea v utkání proti Manchesteru City

Nejlepší hráči v Česku i zahraničí: duben 2024

Další měsíc je za námi a je tu tradiční ohlédnutí za zápasy, které se hrály v dubnu. Kdo z hráčů zazářil na fotbalových trávnících?