Andrés Iniesta ve 40 letech ukončil svou bohatou fotbalovou kariéru

Jeden z nejúspěšnějších fotbalistů historie Andrés Iniesta dnes oficiálně ukončil svou bohatou kariéru. Španělský mistr světa i Evropy prožil největší část své kariéry v Barceloně, se kterou rovněž vyhrál vše. Nyní se ve 40 letech definitivně rozloučil, a to symbolicky 8. dne v měsíci.

Andrés Iniesta v kariéře vyhrál vše Foto: ČTK / AP / Martin Meissner

Andrés Iniesta pověsil kopačky na hřebík, chce se dát na trénování

To, co se už nějakou dobu vědělo, se nyní oficiálně stalo skutečností. Španělská legenda Andrés Iniesta definitivně ukončila svou profesionální kariéru. Učinila tak plánovaně 8. října, přičemž právo číslo osm sehrálo ve fotbalovém životě španělského bývalého záložníka klíčovou roli. Na akci, kde Iniesta svůj konec ohlásil, zároveň prozradil, že by ho fanoušci mohli už brzy na stadionech vidět znovu. Tentokrát už však v roli trenéra, které se chce věnovat.

sipka Získejte u Betana bonus za registraci a sázejte na fotbalové zápasy

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Jeden z nejúspěšnějších příběhů La Masie vyhrál s A týmem vše

Jméno Andrése Iniesty je velmi úzce spjato s Barcelonou. Vzrůstem maličký rodák ze španělské Fuentealbilly sice začínal svou kariéru v nedalekém Albacete, už ve dvanácti letech si ho však vyhlédla slavná akademie La Masia. V ní působil šest let, dalších šestnáct pak už v áčku Barcelony.

Ještě na moment ale zůstaňme u mládežnických let. Iniestovi byla už od brzkého věku předpovídána zářná budoucnost, což dokumentuje i známý výkon tehdejšího kapitána Barcelony Pepa Guardioly, který adresoval další pozdější legendě klubu Xavimu. "Ukončíš mi kariéru. Ale tenhle chlapec ji ukončí nám všem," řekl tehdy na adresu mladíka Iniesty.

sipka Guardiola je nyní možná nejlepším trenérem na světe. Sázejte na zápasy jeho Man City ZDE

Ten mimochodem už ve výběru do 15 let prokázal svou vítěznou mentalitu, když v roce 1999 vstřelil v poslední minutě finále rozhodující branku na Nike Premier Cupu. Rozhodně to nebyl jeho poslední velký gól, ale o tom ještě více později... Přechod do dospělého fotbalu proběhl poměrně hladce, debut si Iniesta připsal v roce 2002 v osmnácti letech a od té doby se jeho role v týmu postupně neustále zvětšovala.

V sezoně 2004/05 už nastoupil do 37 z 38 ligových zápasů a podílel se na titulu, od dalšího roku pak už byl pravidelným členem základní sestavy. Barcelonu opouštěl v roce 2018 jako devítinásobný vítěz La Ligy, šestkrát s týmem ovládl pohár Copa del Rey, pětkrát španělský Superpohár, čtyřikrát Ligu mistrů, dvakrát evropský Superpohár a třikrát mistrovství světa klubů.

Po konci v Katalánsku se mu ještě nechtělo pověsit kopačky na hřebík, a tak zamířil do japonského Visselu Kóbe, kde se stal hlavní tváří ligy. V loňském roce zde také konečně dokázal vyhrát tamní nejvyšší soutěž. Poslední rok své bohaté kariéry pak Iniesta strávil ještě ve Spojených arabských emirátech, s klubem Emirates ale sestoupil a rozhodl se definitivně skončit.

Kariéra Andrése Iniesty na klubové úrovni
Období Tým Zápasy Góly a asistence
2002 - 2018 Barcelona 674 57 + 135
2018 - 2023 Vissel Kóbe 134 26 + 25
2023 - 2024 Emirates 23 5 + 1
Kariéra Andrése Iniesty na reprezentační úrovni
2006 - 2018 Španělsko 131 14 + 30

Vsaď si na průběh zápasu ZDE

Iniesta byl lídrem legendární španělské dynastie

Jen jedna reprezentace dokázala ve fotbalové historii vyhrát tři velké šampionáty v řadě za sebou. Španělsku se to povedlo mezi lety 2008 a 2012, kdy ovládlo mistrovství Evropy, světový šampionát a pak ještě jednou EURO. Vždy u toho hrál klíčovou roli Andrés Iniesta, i když v tomto případě nezvykle se šestkou na dresu, spolu s kamarádem Xavim si na mezinárodní úrovni vždy svá čísla prohazovali.

Na všech třech turnajích se navíc Iniesta prosadil do ideální jedenáctky, v roce 2012 byl dokonce vyhlášen vůbec nejlepším hráčem ME. Svůj nejslavnější moment ale zažil už na mistrovství světa 2010 v Jižní Africe. Tam Španělsko muselo o zlato bojovat s Nizozemskem až do posledních chvil, vyrovnaný zápas došel do prodloužení.

sipka Dostane se Česko na MS 2026? Sázejte na reprezentační zápasy u Betana

Běžela 116. minuta, když se Torresův nepovedený centr dostal k Fábregasovi, jenž našel ve vápně zapomenutého Iniestu. Ten si jedním dotykem míč zpracoval a druhým ho poslal za záda nizozemského brankáře Stekelenburga. Emotivní moment byl ještě umocněn následnou oslavou španělského hrdiny, jenž sundal dres a nápisem na triku připomněl tragicky zesnulého fotbalistu a svého velkého kamaráda Dani Jarqueho.

Sám Iniesta později v rozhovoru přiznal, že právě v souvislosti s velmi předčasnou smrtí Jarqueho, jenž ve svých 26 letech zemřel na zástavu srdce, trpěl těžkými depresemi. Po zlatém gólu však alespoň na dálku svému blízkému příteli vzkázal "Dani Jarque siempre con nosotros", tedy v překladu "Dani Jarque vždy bude s námi".

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Iniesta byl všemi oblíbený a respektovaný

Přestože mužstvo kolem něj se na klubové i reprezentační scéně postupem času proměňovalo, Iniesta byl ve středu pole stálicí. V Barceloně i celém Španělsku byl milovaný, jeho pokorná povaha byla v týmu plném extravagantních celebrit vždy ceněna.

Stejně jako jeho elegantní styl hry, který mu dovolil s míčem přilepeným na kopačce vybruslit i z toho nejužšího prostoru na hřišti. Záložní řada ve složení Iniesta – Xavi – Busquets je dnes považována za dost možná nejlepší středovou formaci celé fotbalové historie.

O respektu, který k Iniestovi chovali i protihráči, vlastně dokonale mluví i události z dnešního dne. Legendě největšího rivala totiž ke kariéře na sociálních sítích pogratuloval i oficiální účet Realu Madrid, což je pocta, které se rozhodně nedostane každému.

Bílý balet v prohlášení uvedl, že sám klubový prezident Florentina Pérez s celým představenstvem Iniestovi gratulují k úžasným úspěchům a "projevují uznání, obdiv a náklonnost k jedné z velkých legend španělského a světového fotbalu". Je třeba dodávat více?

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se online a sleduj streamy živě na Betano TV

BETANO – získej zdarma 350 Kč za registraci

Dokonči snadnou a rychlou online registraci. Získej 350 Kč zdarma za ověření účtu a sleduj livestreamy 1. fotbalové ligy zdarma.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sázejte u Betana z vašeho mobilu

Betano CZ - recenze, registrace, sázky na fotbal

Betano, ✔️ nejlepší fotbalová sázkovka? V naší recenzi najdete vše o registraci, bonusech i mobilní aplikaci Betana. Fotbalová nabídka je...

Sledujte live streamy 1. české fotbalové ligy zdarma na Betano TV

Betano live streamy: fotbalová Chance Liga živě online

Chcete sledovat český fotbal zdarma? Betano livestreaming TV vysílá všechny zápasy 1. ligy živě v online live streamu.

Betano appka pro pohodlné sázení nejen na fotbal

Betano aplikace: pohodlné sázení na fotbal a více

Aplikace Betano na kurzové sázení je k dispozici i pro CZ sázkaře. Užít si s ní můžete nejen kurzové sázky a streamy na fotbal.