Turecko vs. Gruzie dnes live na EURO 2024

Gruzii čeká premiérové vystoupení na mistrovství Evropy v historii. V úterý otevře program "české" skupiny F zápasem proti Turecku. Tomu se tentokrát až tolik nevěří, v minulosti už ale dokázalo šokovat velkým úspěchem. Jak dopadne utkání, které bude velmi důležité i z pohledu výběru Ivana Haška?

Živý přenosKurzy
TureckoGruzie – Sestavy
Statistiky a H2HTip

Gruzie bude při své premiéře spoléhat hlavně na svou hvězdu Foto: Profimedia

EURO 2024, skupina F, 1. kolo: Turecko vs. Gruzie v TV dnes od 18:00

Před třemi lety bylo Turecko považováno za černého koně turnaje, mistrovství Evropy ale zakončilo na úplně posledním místě ze všech účastníků. Letos se o něm s ohledem na nějaké větší postupy příliš nemluví, to by mu ale mohlo sedět. Gruzie je tak trochu neznámou. Sledujte úvodní utkání skupiny F v úterý od 18:00 živě na ČT Sport či ČT Sport Plus.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na EURO 2024

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Kurzy na Turecko vs. Gruzie (fotbal ME 2024, Dortmund, základní skupina F)

Gruzie nikdy na velké mezinárodní akci nebyla a ani její výkonnost z poslední doby nenasvědčuje vysokým ambicím. Krátký šampionát ale nabízí šanci komukoliv, kdo zrovna ve správný čas chytne formu. To platí samozřejmě i pro Turecko, přestože v jeho případě se o dobré formě krátce před startem ME rozhodně hovořit nedalo.

sipka Přečtěte si vše důležité o evropském šampionátu 2024

Podle bookmakerů jsou Gruzínci jasným outsiderem celé skupiny a vlastně i celého šampionátu. To Turci by dle papírových předpokladů měli svést vyrovnaný souboj o druhé místo s českou reprezentací. Tomuto rozdělení sil odpovídají i kurzy na vzájemný souboj, v němž jsou zástupci země půlměsíce jasně favorizováni.

Zápas bude druhým v rámci mistrovství Evropy, který se odehraje v Signal Iduna Parku v Dortmundu. Jako první místní trávník otestovali hráči Itálie a Albánie. Padl zde tedy nejrychlejší gól v historii Eura, pak ale Italové převzali otěže a výsledek otočili.

sipka EURO 2024 se odehraje v 10 velkolepých arénách. Vše o nich si přečtěte ZDE

Zajímavá je i postava hlavního arbitra. Tím bude nezvykle neevropský zástupce, Argentinec Facundo Tello. Na ME byl nominován v rámci spolupráce mezi organizacemi UEFA a jihoamerickou CONMEBOL.

Kurzy Tipsportu na fotbal Turecko - Gruzie na EURO 2024:

  • 1/0/2: Turecko 1,74 | remíza 3,72 | Gruzie 5,31
  • 2,5 gólu: více 2,23 | méně 1,72
  • Střelci: Aktürkoglu 2,95 | Kvaratskhelia 4,50
  • Zlatá medaile: Turecko 80,00 | Gruzie 400,00
  • Kompletní nabídku a live kurzy najdete ZDE
Informace před zápasem Turecko - Gruzie
📅 Kdy: 18. 6. 2024 od 18:00
🌍 Kde: Signal Iduna Park, Dortmund
🏆 Soutěž: EURO 2024, skupina F, 1. kolo
Rozhodčí: Facundo Tello, Argentina
📺 Přímý přenos: ČT Sport, ČT Sport Plus
Kurzy Tipsportu: 1,74 - 3,72 - 5,31
Vsaďte si na výsledek zápasu Turecko - Gruzie u Tipsportu

Turecko se chce rehabilitovat po předešlé blamáži

Na EURO 2020 hrané kvůli koronavirové pandemii až o rok později jeli Turci plní sebevědomí. V kvalifikaci skončili jen těsně za druhou Francií, proti které navíc ve dvou zápasech získali čtyři body, a vše nasvědčovalo tomu, že by mohl vyjít další velký výsledek.

Jenže hned v zahajovacím utkání celého šampionátu schytalo Turecko trojku od Itálie, následně o dva góly prohrálo i s Walesem a Švýcarskem a balilo kufry už po základní skupině. Vzhledem k nelichotivému skóre 1:8 z toho nakonec bylo celkové poslední místo. Na mistrovství světa v Kataru se pak Turci vůbec nedostali, když nestačili v baráži na Portugalsko. A tak mají pořádnou šanci na nápravu až nyní.

Kvalifikaci tentokrát zvládli skvěle, předčili i třetí nejlepší tým MS z Chorvatska, když na počáteční domácí prohru s tímto soupeřem dokázali zareagovat a vyhrát v Záhřebu. Postup si zajistili už s lehkým předstihem a nakonec svou nepříjemnou skupinu, v níž byl kromě Chorvatů i Wales, opanovali.

To už byl u týmu i trenér Vincenzo Montella, jenž na lavičku usedl loni v září. Začátek svého angažmá měl skvělý, po otočení listu kalendáře na rok 2024 ale jako by se vše začalo kazit. Březnový debakl 1:6 od Rakouska prakticky v plné sestavě nadzdvihl nejedno turecké obočí. V rámci bezprostřední přípravy před EURO pak o něco zlepšila náladu fanoušků remíza s Itálií, v generálce už ale přišla další porážka, tentokrát s Polskem.

Současnému rozpoložení mužstva příliš nepřidávají ani rozsáhlé zdravotní problémy. Z kádru postupně vypadli Ünder, Söyüncü, Kabak a Ünal, tedy čtyři hráči, kteří by si určitě dělali zálusk na místo v základní sestavě. Především v obraně tak možnosti výrazně prořídly. Poradí si Turci s potížemi a vstoupí tentokrát do ME lépe?

sipka Získá tentokrát Turecko nějaké body? U Tipsportu si lze vsadit na počet

Výsledky Turecka v přípravě na EURO 2024:

  • 22.03.2024: Maďarsko vs. Turecko 1:0
  • 26.03.2024: Rakousko vs. Turecko 6:1 (Calhanoglu pen.)
  • 04.06.2024: Itálie vs. Turecko 0:0
  • 10.06.2024: Polsko vs. Turecko 2:1 (Yilmaz)
Historická bilance obou týmů na mistrovství Evropy
Turecko Statistika Gruzie
5 Počet účastí 0
3. místo (2008) Nejlepší výsledek /
Skupina Výsledek na ME 2020 Nekvalifikovala se
Rüstu Recber (9) Nejvíce startů na ME /
Sehim Sentürk (3)
Nejlepší střelec na ME /

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Gruzie se těší na historický debut, nepřijela ale na výlet

Patří jim až 75. místo na žebříčku FIFA, což je řadí na poslední místo ze všech účastníků mistrovství Evropy. U Gruzínců si ale můžete být jistí, že na šampionátu nechají všechno a soupeřům se proti nim nebude hrát vůbec snadno.

Jinak se ale tohle mužstvo před startem turnaje jen velmi těžko čte. Zvolilo totiž velmi netypickou přípravu, v níž absolvovalo jediné utkání. Na jednu stranu je to logické, vždyť Gruzie o své účasti v Německu rozhodla až v březnovém termínu, který jinak drtivá většina týmů využila už k ladění detailů před velkou akcí.

To se Jvarosnebi týkat nemohlo, v kvalifikaci totiž pohořeli a skončili až na čtvrté příčce. Jenže díky skvělému počínání v Lize národů C dostali příležitost vybojovat si postup v baráži. Zatímco totiž před dvěma lety elitní reprezentace čekal světový šampionát, Gruzie projela svou skupinou s Bulharskem, Makedonií a Gibraltarem, když ztratila v šesti utkáních jen dva body.

Dokonale tak využila současného systému, když i skalpy podobně podprůměrných protivníků stačily na baráž. V ní Kvaratskhelia a spol. nejprve bez větších problémů přehráli Lucembursko, ve finále pak po velkém boji až na penalty předčili i Řecko a mohli rušit letní dovolenou. Čeká je totiž vůbec první účast na jakékoliv velké mezinárodní sešlosti.

Kouč Sagnol se bude nejvíce spoléhat právě na zmíněného křídelníka z Neapole, jenž byl už v kvalifikaci nejlepším střelcem týmu a je jasně největší hvězdou současného gruzínského fotbalu. Oporou v bráně pak bude muset být valencijský mladík Mamardashvili, očekává se spíše totiž defenzivní pojetí Gruzie na turnaji.

sipka Jak si povede Gruzie při svém debutu? Vsaďte si u Tipsportu

Výsledky Gruzie v přípravě na EURO 2024:

  • 21.03.2024: Gruzie vs. Lucembursko 2:0 (Zivzivadze 2)
  • 26.03.2024: Gruzie vs. Řecko 1:0 pp (rozhodující penalta Kvekveskiri)
  • 09.06.2024: Černá Hora vs. Gruzie 1:3 (Kiteishvili, Mikautadze, Zivzivadze)

Sestavy na EURO 2024: zahajovací jedenáctky pro zápas Turecko vs. Gruzie

Turci řešili ze všech týmů nejvíce potíží se zdravotním stavem kádru. Oproti původní nominaci vypadli Ünal, Söyüncü a Kabak, tedy tří důležité postavy týmu. A to je ještě mimo hru dlouhodobě i Ünder.

To kouč Gruzie Willy Sagnol řešil jedinou starost, když Kankava odmítl svou pozvánku a musel být nahrazen Siguou.

sipka Prohlédněte si kompletní nominace obou týmů: TureckoGruzie

Turecko vs. Gruzie: základní sestavy
Tým Sestava
Turecko Günok - Muldur, Akaydin, Bardakci, Kadioglu - Ayhan, Calhanoglu - Güler, Kökcü, Yildiz - Yilmaz
Gruzie Mamardashvili - Kakabadze, Kvirkvelia, Kashia, Dvali, Tsitaishvili - Kochorashvili, Mekvabishvili, Chakvetadze - Mikautadze, Kvaratskhelia
Vsaďte si na výsledek zápasu Turecko - Gruzie

Fotbal Turecko vs. Gruzie dnes na mistrovství Evropy 2024: H2H, statistiky, srovnání a vzájemná bilance TUR - GEO

Oba týmy se proti sobě postavily dosud pětkrát, pokaždé to přitom bylo už v novém tisíciletí. Všech pět soubojl se dokonce odehrálo mezi lety 2002 a 2012. Lepší bilanci mají Turci, která vyhráli třikrát. Gruzie slavila pouze jednou, a to v roce 2007.

Vzájemná bilance Turecko vs. Gruzie
Výhry Turecka Remízy Výhry Gruzie
3 1 1
Vzájemná bilance Turecko vs. Gruzie na ME
Výhry Turecka Remízy Výhry Gruzie
0 0 0

Na evropském šampionátu se Turci s Gruzínci logicky dosud nikdy v historii nepotkali, Gruzie je na velké akci letos poprvé.

Zápasy Turecko vs. Gruzie na ME ve fotbale: výsledky

Turecko vs. Gruzie před vzájemným zápasem: statistiky

Turecko zvládlo zapeklitou kvalifikační skupinu, ve které muselo překonat Chorvatsko a Wales. Od bronzových medailistů z posledního mistrovství světa se postup čekal jednoznačně, zbylé dva zíněné mančafty si to měly rozdat o druhé místo. Nakonec se ale vše vyvinulo jinak a byli to Turci, kdo si jako první zajistit účast v Německu.

Od Gruzie se nic moc nečekalo ve skupině se Španělskem, Skotskem a Norskem. A popravdě ani vlastně nic moc nedoručilo, osm získaných bodů ji zařadilo na čtvrtou pozici. Jenže díky výsledkům v Lize národů si zajistilo druhou šanci skrz baráž, v ní přehrálo Lucembursko i po prodloužení Řecko a mohlo slavit. Nutno dodat, že statistiky v následující tabulce jsou v jejím případě pro lepší srovnání uvedeny jen ze základní části kvalifikace.

Turecko vs. Gruzie: statistiky v kvalifikaci na EURO 2024
Turecko Statistika Gruzie
14:7 Skóre 12:18
Aktürkoglu, Tosun (2) Nejlepší střelec Kvaratskhelia (4)
58,1 Držení míče (%) 43,4
45 Střely na branku 31
43 Rohové kopy 21
27 Žluté karty 27
90 Fauly 111
Kurzy na zápas ME 2024 Turecko - Gruzie najdete ZDE

EURO 2024: Turecko vs. Gruzie ve skupině F, tip na výsledek

Turecko sice není žádným specialistou na rohové kopy, tenhle tip je ale spíše o Gruzii. Ta bude mít na Euru problém udržet se soupeři krok a po většinu času by se měla bránit. Výsledkem tureckého tlaku na polovině nováčka by měl být i vyšší počet centrů a jejich odvracení všemi možnými směry, tedy i na roh.

TIP: Turecko bude mít alespoň 6 rohů  sipka Vsadit u Tipsportu

Turci by měli být aktivnějším týmem

  • Datum, čas a místo zápasu: 18. 6. v 18:00, Signal Iduna Park (Dortmund)
  • Kde sledovat EURO 2024 živě: fotbal Turecko vs. Gruzie na ME v televizi (TV), jak je to s online live streamy?

    Práva na vysílání mistrovství Evropy 2024 ve fotbale má v České republice výhradně Česká televize. Ta nabídne všech 51 zápasů v přímém přenosu jak v televizi, tak na internetu. Drtivou většinu utkání najdete na stanici ČT Sport, jen v posledním kole skupin při souběžně hraných duelech bude vždy jedno utkání k dostání na kanále ČT2. Kompletní program pak bude k dispozici na internetové platformě ČT Sport Plus. Všechny tyto varianty jsou bezplatné.

    sipka Televizní program celého šampionátu najdete ZDE

    Sledování atraktivních soubojů o titul pro mistra Evropy si můžete zpříjemnit výběrem z celé řady zajímavých sázkových příležitostí. Tipsport nabízí širokou nabídku tipů jak před výkopem zápasu, tak i LIVE v jeho průběhu.

    Zápas Turecko vs. Gruzie na ME 2024 ve fotbale

  • Kdy začíná: úterý 18. června od 18:00
  • Kde se hraje: v Dortmundu (Signal Iduna Park)
  • Kdo zvítězí: Turecko je jasným favoritem (kurzy zde)
  • Kde sledovat online na internetu: ČT Sport Plus
  • Podívejte se na to hlavní z turecké generálky proti Polsku. 

    Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

    Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport nyní

    TIPSPORT – získej bonus až 50 000 Kč + 300 Kč

    Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 300 Kč zdarma, a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

    KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

    Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

    Vladimír Coufal a Jan Kuchta během přípravy se Severní Makedonií

    Skupina F na ME ve fotbale 2024: preview, kurzy a tipy

    České fanoušky na Euru 2024 ⚽ pochopitelně nejvíce zajímá skupina F. Češi se v ní utkají ✔️ s Portugalskem, Gruzií a Tureckem.

    Turci namíchali zajímavou směs zkušenosti s dravým mládím

    Turecko na EURO 2024 - tým, hráči, program, výsledky

    Turecko na posledním mistrovství Evropy zcela propadlo a skončilo poslední. Letos se o něm tolik nemluví, to mu by ale mohlo vyhovovat.

    Antonín Barák se spoluhráči slaví gól do sítě Severní Makedonie

    Česko na EURO 2024 - tým, hráči, program, výsledky

    Česko ani poosmé v řadě nechybí na mistrovství Evropy. ⚽ Přečtěte si vše důležité o aktuálním ✔️ českém výběru.