Pravidla na EURO 2024: soupisky, VAR, karty, ruka, penalty, postup

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Důležitou roli na mistrovství Evropy v Německu budou hrát i rozhodčí. Jakými pravidly se musí řídit a s čím novým UEFA přišla? Za co budou udělovány žluté karty a po kolika přijde trest? Jak bude fungovat VAR a na základě čeho se rozhodně o postupujících? Detailní informace přinášíme v článku.

RozhodčíVAROfsajdRuka – Karty
SoupiskyStřídáníPostupPlay off

Na ME budou udělovány žluté karty za protesty všem hráčům s výjimkou kapitánů Foto: Paul ELLIS / AFP / AFP / Profimedia

Červen a červenec bude ve sportovním světě patřit fotbalu, na programu je mistrovství Evropy. V komplexním přehledu vám nabízíme vše důležité z oblasti pravidel, co by vás při sledování mohlo zajímat. Zaměříme se na rozhodčí, jejich asistenty u videa, karetní tresty, posuzování ruky i ofsajdu, ale také soupisky, počet povolených střídání i postupová kritéria. V čem bude letošní EURO specifické?

sipka Získejte bonus zdarma a vsaďte si na mistrovství Evropy 2024

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Kdo bude pískat EURO, kdo je u videa?

Na letošní evropský fotbalový svátek bylo nominováno celkem 19 rozhodčích. Osmnáct jich je z Evropy, v rámci spolupráce mezi federacemi UEFA a CONMEBOL se ale netradičně dostalo i na jednoho Jihoameričana. Tím je argentinský sudí Facundo Tello. Na každého hlavního muže s píšťalkou vychází také dva asistenti ze stejné země. Těch je tedy celkem v osudí 38.

sipka Přečtěte si vše podstatné o mistrovství Evropy 2024

Kromě toho bylo ještě do akce povoláno dalších dvanáct mužů na pozice čtvrtého rozhodčího nebo rezervního asistenta. Ti pocházejí z Bosny a Hercegoviny, Litvy, Nizozemska, Norska, Slovinska a Ukrajiny.

U videa se bude střídat celkem dvacet jednotlivců. Jejich počet na jeden duel byl ale oproti mistrovství světa 2022 v Kataru snížen ze čtyř na tři. Cílem je zjednodušení a urychlení jejich domluvy a celého procesu kontroly.

sipka Betano nabízí kurzy i na to, kdo bude pověřen pískáním finále

V dnešním fotbale už prakticky samozřejmostí je využití gólové technologie, která hlavnímu arbitrovi na trávníku okamžitě sdělí, zda míč přešel celým objemem brankovou čáru.

Žádný z arbitrů, ať už zastává jakoukoliv roli, pochopitelně nesmí rozhodovat utkání týmu ze své vlastní země. Kromě toho žádná omezení neexistují, sudí budou postupně přiřazováni na každý zápas zvlášť.

sipka Kompletní seznam rozhodčích včetně jejich statistik najdete ZDE

Je na EURO 2024 VAR? Jak funguje a vysvětlení rozhodnutí hráčům

Hlavní centrála videorozhodčích bude po dobu celého šampionátu v Lipsku, odkud budou delegovaní sudí kontrolovat jednotlivé zápasy.

Kromě zmíněného sníženého počtu rozhodčích u videa se moderního prvku fotbalového světa týká ještě jedna významná změna. Hlavní arbitr na hřišti totiž bude na ME 2024 transparentně sdělovat rozhodnutí oběma kapitánům. Ti by se tak měli okamžitě po verdiktu dozvědět, jak se situace řešila a proč se došlo k danému závěru.

V předchozí pasáži už byla zmíněna také snaha o urychlení celého procesu rozhodování. UEFA doufá, že přezkum u videa dokáže zkrátit v průměru na 25 vteřin. Pro srovnání, například v letošní sezoně Premier League byla tato doba téměř trojnásobná (70 sekund).

Během mistrovství Evropy 2024 se VAR bude věnovat kontrole případných evidentních chyb v souvislosti s těmito situacemi:

  • Góly
  • Incidenty v pokutovém území
  • Červené karty
  • Nesprávná identifikace hráče

Zabývat se bude čímkoliv bezprostředně předcházejícím incidentu. Tato doba byla oficiálními činovníky stanovena na "útočnou fázi akce".

Pokud půjde o objektivní záležitosti jako ofsajdové postavení či to, zda k nedovolenému zákroku došlo ve vápně nebo mimo něj, slovo videorozhodčího bude považováno za finální. V ostatních případech bude hlavní arbitr na hřišti povolán k monitoru k vlastnímu přezkumu situace. Konečné rozhodnutí pak bude výhradně na něm.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Jak se vyhodnocuje ofsajd na ME 2024? Poloautomatická technologie s pomocí míče

Například u vyhodnocování sporných ofsajdových pozic existují dva důvody, proč slibům o rychlejším návratu ke hře věřit. Jedním z nich je už ověřená poloautomatická technologie, která fungovala na světovém šampionátu před rokem a půl. Oproti klasickým ligovým soutěžím tak ubyde zdlouhavá manuální práce videorozhodčího se správným nastavením klíčových čar. Ofsajdy bude hlídat deset specializovaných kamer na každém stadionu.

Pomoci by pak měl i nový míč s názvem Fußballliebe. Ten má v sobě zabudovanou adidas Connected Ball Technology, která je úplnou novinkou právě pro EURO. Měla by detailně sledovat každý pohyb míče a pomoci snáze a přesněji určit exaktní moment nahrávky.

sipka Přečtěte si více informací o míči, ale i maskotovi, logu či hymně ME

Každý hráč pak bude sledován 29 body po celém těle. Také to pomůže s lepší identifikací případného ofsajdového postavení útočníka v porovnání s relevantním posledním obráncem.

Co je ruka, za co se ve fotbale píská a kdy je dovolená?

Co se týče hry rukou, při mistrovství Evropy bude platit stávající výklad pravidel. Ten definuje ruku tak, že začíná na místě, kde hráči končí krátký rukáv.

Zároveň říká, že hra rukou je prohřeškem v případě, že:

  • se hráč rukou nebo paží úmyslně dotkne míče, například pohybem směrem k míči
  • se hráč rukou nebo paží dotkne míče v situaci, kdy touto částí těla nepřirozeně zvětší objem svého těla
  • hráč rukou skóruje bez ohledu na úmysl i její polohu
  • hráč skóruje hned poté, co se dotkl míčem rukou, a to bez ohledu na úmysl i její polohu

Pokud hráč zahraje rukou, kterou má v přirozené pozici u těla, pokračuje se ve hře. Stejně tak je dovoleno, pokud se míč hráči odrazí do ruky od jiné části vlastního těla.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Žluté a červené karty: za co se dávají karty, za kolik je trest v podobě stopky a kdy se napomenutí mažou? Karty se budou udělovat i za protesty

Nejvýznamnější i nejpropagovanější novinkou pro mistrovství Evropy 2024 je omezení diskuzí mezi hráči a rozhodčími. Diskutovat o verdiktech sudího už nyní budou moci pouze oba kapitáni. Pokud se do výměny názorů pustí kterýkoliv jiný fotbalista, měl by okamžitě vidět žlutou kartu.

Výjimkou je situace, kdy pásku na rukávu nosí brankář. V takovém případě může být nominován jeden jeho zástupce z pole, jemuž budou jeho pravomoci předány. Mělo by tak ubýt v dnešním fotbale už v podstatě standardního shlukování většího počtu hráčů z obou stran po každém jen trošku spornějším rozhodnutí arbitra.

V podobném duchu očištění globálního sportu číslo 1 se nesou i další pokyny od direktoriátu UEFA. Sudí by měli začít více trestat jakékoliv známky nesportovního chování, tedy například simulace či předstírání zranění za účelem zdržení hry.

Nezbývá než doufat, že nejde jen o planá slova a arbitři skutečně budou podobné neférové projevy "odměňovat" kartami. A pokud ano, bude nesmírně zajímavé sledovat, zda se hráči budou schopni okamžitě přeorientovat na nové pořádky, nebo karetních napomenutí výrazně přibyde.

Za dvě žluté karty v turnaji následuje automaticky stopka na jedno utkání. Všechny do té doby nasbírané tresty budou anulovány po skončení čtvrtfinálového kola. O finále tak hráč může přijít jedině v případě, že bude v semifinále vyloučen. Za červenou kartu (bez ohledu na to, zda bude udělena přímo či za dvě žluté karty) totiž rovněž obdrží distanc v podobě zákazu startu v příštím zápase. Řeč je tedy o minimální sazbě, u vyloučení může UEFA trest dodatečně navýšit.

sipka Vsaďte si na to, kolik bude na turnaji uděleno žlutých karet

Kolik hráčů může být na soupisce, kdy se mohou udělat změny?

Deadline pro uzávěrku nominací byl 8. června. Nejpozději v ten den musela každá reprezentace odevzdat seznam maximálně 26 jmen hráčů povolaných na EURO 2024. Původně se sice plánoval návrat ke dříve tradičnímu počtu 23 fotbalistů, nakonec ale po hlasitém volání po rozšíření UEFA svolila.

Poprvé jelo v každém týmu 26 hráčů už na mistrovství Evropy před třemi lety. Tehdy se argumentovalo především probíhající koronavirovou pandemií a s ní spojeným zvýšeným rizikem nákazy jednotlivých členů mužstva. Stejný formát následně převzala i FIFA při světovém šampionátu v Kataru, kromě COVIDu v jejím rozhodnutí hrála roli i šílená vedra na Blízkém východě. Nyní to vypadá, že rozšíření už bude novou normou.

V samotné nominaci může docházet ke změnám v případě zranění jen do výkopu zahajovacího duelu postižené reprezentace. Češi tak například zdravotně indisponovaného Sadílka mohli i po uzávěrce soupisek nahradit slávistickým záložníkem Ševčíkem.

sipka Podívejte se na kompletní nominace Česka i všech ostatních týmů

Existuje ještě jedna výjimka, kdy je povoleno donominovat dalšího hráče i v průběhu turnaje. To v případě, že ze hry vypadne brankář, mužstvu v takové situaci bude umožněno ho nahradit.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Kolikrát se na ME 2024 může střídat a v kolika oknech?

Podobně zůstávají v platnosti i umírněná pravidla o střídání. Také zde došlo původně ke změně z důvodu pandemie, v tomto případě už se ale o návratu k původnímu nastavení ani nejednalo.

Každý z trenérů tak může sáhnout během utkání celkem k pěti změnám v sestavě. Musí si však dát pozor na to, že má povoleno jen třikrát kvůli střídání přerušit hru. Změny o poločasové přestávce se jako vyčerpané okénko pro střídání nepočítají.

Pokud utkání dojde do prodloužení, každému kouči přibyde ještě jedna možnost změny navíc.

1️⃣ Je na EURO 2024 VAR?

Na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je přítomen VAR. Počet videorozhodčích byl snížen a komunikace k hráčům by měla být transparentnější. Více informací o využití technologie najdete ZDE.

2️⃣ Kdo píská na mistrovství Evropy 2024 ve fotbale?

Na EURO 2024 bylo nominováno celkem 19 hlavních, 38 pomezních, 12 čtvrtých a 20 videorozhodčích. Pročtěte si více detailů.

3️⃣ Jak se na ME 2024 posuzuje ruka?

Hra rukou bude posuzována podle regulí UEFA. Zajímá vás, kdy je ruka povolená a kdy se trestá? Detaily ZDE.

4️⃣ Za co se na EURO 2024 dávají karty a kdy přijde stopka?

Na mistrovství Evropy 2024 by se měly přísněji trestat jakékoliv formy nesporovního chování. Jde o nepovolenou diskuzi s rozhodčím, simulace či zdržování. O tom, kdo smí se sudím komunikovat, si přečtěte více.

5️⃣ Co rozhoduje při rovnosti bodů o postupu ze skupiny?

Prvním kritériem při bodové rovnosti dvou či více týmů ve skupině je bilance vzájemných zápasů. Až poté se přihlíží ke skóre. Zajímá vás, v jakém případě může dojít na los? Všechna kritéria nabízíme detailně ZDE.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej zdarma 1 000 Kč za registraci

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 1 000 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Oficiální míč Eura 2024

Kde sledovat EURO 2024 živě? TV program i online livestream

Na Euru 2024 nás čeká celkem 51 zápasů. Přečtěte si, kde můžete utkání letošního mistrovství Evropy sledovat živě.

Německo sehrálo generálku na EURO v Borussia Parku proti Řecku

Tipy a kurzy na EURO 2024: kdo vyhraje a jak skončí Češi?

Se startem Eura 2024 má každý svůj názor na to, jak to v Německu dopadne. Přečtěte si, jak to vidí redaktoři webu FotbalZprávy.cz

Francouzské i německé dresy patří k těm povedenějším na letošním ME

EURO 2024: dresy všech týmů pro mistrovství Evropy

Ke každé velké fotbalové akci neodmyslitelně patří i speciální dresy každé reprezentace. V čem budou hrát všechny týmy na letošním ME?