O čem se mluví po zápase Evropské ligy Slavia vs. Ajax 1:1

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 350 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář MerkurXtip

50 free spinů zdarma + 200 Kč ke vkladu

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Slavia má za sebou druhé vystoupení v letošní sezoně Evropské ligy. V domácí premiéře remizovala s Ajaxem 1:1. Dlouho prohrávala, a tak se dá bod považovat za slušný výsledek, na druhou stranu se ale nelze ubránit dojmu, že se z utkání dalo a asi i mělo vytěžit více. Pojďme si shrnout hlavní momenty čtvrtečního šlágru.

Tah s rotací sestavy slávistickému realizačnímu týmu nevyšel Foto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Poznámky ze zápasu Slavia vs. Ajax 1:1 (3. 10. 2024)

Souboj Slavie s Ajaxem sliboval parádní podívanou, především domácí fanoušci byli na nizozemského giganta vzhledem k příjemným vzpomínkám mimořádně natěšení. Realita ale zůstala tak nějak za očekáváním, v Edenu se žádný ofenzivní koncert nekonal. Diváci se naopak dočkali rozpačitého výkonu, o zajímavé momenty ovšem i tak nebylo nouze. O čem se nejvíce mluví?

sipka Získejte bonus za registraci a vsaďte si na zápasy Evropské ligy

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

1. Derby dostalo přednost. Nedělní neúspěch teď nepřipadá v úvahu

Hodně se toho napsalo o náročnosti programu Slavie. Ta už třetím týdnem jede v klasickém anglickém režimu, kdy musí absolvovat dva zápasy týdně. A to navíc nejde o žádné snadné duely, Sešívaní se během této série utkali s Mladou Boleslaví, Plzní, Ludogorcem, Bohemians, nyní je po Ajaxu čeká ještě Sparta. Asi tak bylo potřeba síly trochu rozmělnit.

A Slavia poměrně jasně naznačila, kde momentálně vidí největší prioritu. Zatímco o víkendu v Ďolíčku nastoupilo v podstatě to nejsilnější, co má momentálně realizační tým k dispozici, proti Ajaxu vyběhla od první minuty značně pozměněná jedenáctka. Čtvrteční výsledek tak byl obětován úspěchu na domácí scéně.

Jasně, ve hře je kromě mistrovského titulu i s ním spojený přímý postup do Ligy mistrů, což je velké lákadlo. Fanoušci by ale jistě těžko kousali, kdyby po rozpačitém výkonu v Evropské lize nevyšlo ani prestižní derby se Spartou. Pokud si tedy Trpišovský zvolil v nabitém harmonogramu za hlavní motivaci nedělní souboj, měl by ho s týmem zvládnout.

sipka Sledujte derby pražských S živě na Betano TV

Sleduj streamy sportovních zápasů živě na Betano TV

2. Trpišovský netrefil sestavu, Slavii potopil širší kádr

Slávistickému kouči Trpišovskému je dlouhodobě vyčítáno, že příliš často rotuje sestavu, hráči pak neznají svou roli a nemají šanci se pořádně sehrát. Na začátku letošní sezony to ale vypadalo, že Slavia konečně našla své funkční jádro, skladba základní jedenáctky se ustálila a tím se postupně zlepšovaly i výkony mužstva.

O to překvapivější bylo rozhodnutí "Jindry", jak 48letému lodivodovi v Edenu přezdívají, nechat pro čtvrteční utkání jen na lavičce tradiční opory Zafeirise, Provoda, Chorého, Dioufa a Bořila. To už je totiž velký zásah do sestavy, obzvláště pak v situaci, kdy náhradníci v posledních týdnech mnoho prostoru nedostávali a neměli zápasovou praxi. Trpišovský změny avizoval už dopředu, členové širšího kádru podle jeho slov příkladně pracují v tréninku a šanci si zaslouží.

A tak byli hozeni do vody proti Ajaxu... jenže neplavali. Ne snad že by se jim dala upřít snaha, fotbalová kvalita ale zkrátka chyběla. Zmrzlý zcela zbytečně chyboval při penaltovém faulu na Rasmussena, kdy čekal na míč a nesmyslně se nechal předskočit. Michezovi premiéra v základu rovněž příliš nevyšla, Lingr byl zcela neviditelný, Prebsl ve středu pole nestíhal. Dříve vzývané "dvě základní jedenáctky" nyní zkrátka Slavia nemá.

sipka V derby se dá očekávat opět nejsilnější sestava, kdo z hráčů se prosadí? Kurzy ZDE

3. Kinský je brankářem evropské úrovně

Popravdě, z hráčů na hřišti se příliš nikdo vypíchnout nedá. První poločas byl ze strany domácích vyloženě slabý. Obrana na urostlého Brobbeyho nestačila a pustila ho do dvou vyložených brankových příležitostí, na míči pak slávisté působili ukvapeným, splašeným dojmem. Kvalita dorazila až po přestávce v podobě čtyřnásobného střídání, kdy se na trávník dostali Provod, Diouf, Chorý a Jurásek, později je doplnil ještě Zafeiris.

Pokud si ale přeci jen někdo zaslouží za svůj výkon po celý průběh zápasu pochvalu, je to opět gólman Antonín Kinský. Jednadvacetiletý mladíček teprve sbírá své první zkušenosti s evropským fotbalem, mezi tyčemi si ale počíná jako ostřílený mazák. Sálá z něj jistota, neohroženě sbírá centry a připsal si i jeden klíčový zákrok. Kdyby v 77. minutě pustil za svá záda tutovku Gaaeie, už by asi Slavia jen těžko hledala odpověď.

Za zmínku pak stojí ještě Kinského hra nohama. Fanoušci Sešívaných jsou z dob Ondřeje Koláře zvyklí na riskantní rozehrávku, v jeho případě ale u každého výletu slávistického brankáře doslova trnuli. Také Kinský si s míčem na noze dovolí velké věci, proti Ajaxu několikrát nahrával jen těsně kolem hlavy dotírajícího útočníka. Jenže celé to působí tak nějak jistě.

Slavii tím ve výstavbě hry nesmírně pomáhá a sobě vlastně také. Podobné moderní pojetí brankářského řemesla je v západní Evropě hodně ceněné, v Česku by tento talent dlouho zůstat neměl. Jen je škoda, že i pro říjnový sraz zůstává jen u reprezentace do 21 let. Vzhledem k avizovanému směřování cílů A týmu k mistrovství světa 2026 by to měl být právě Kinský, kdo povede národní tým jako jednička.

sipka Sledujte českou reprezentaci a vsaďte si na její zápasy

Vsaď si na průběh zápasu ZDE

4. Ajax neměl čím překvapit, do špičky má aktuálně daleko

Amsterdamský celek se stále těší velkému jménu, pamětníci úspěchů ze 70. let minulého století, ale i mnohem čerstvější jízdy do semifinále Ligy mistrů pod vedením kouče ten Haga se na příjezd Ajaxu těšili. Současný tým je ale slavným výběrům z dob minulých na hony vzdálený.

sipka Jak si povede Ajax v nizozemské lize? Sázejte na jeho zápasy ZDE

Mnozí mohou namítat, že na vině je rozsáhlá marodka, na níž jsou například Henderson, Weghorst, Traoré nebo Berghuis. Realita je ale taková, že už dávno nejde o velké hvězdy, na kterých by hra Ajaxu stála, a tak tím výkon hostujícího mužstva nebyl zase tolik ovlivněn.

Ajax je zkrátka aktuálně spíše průměrný evropský klub. Ve svém středu má sice celou řadu zajímavých mladíků se slibnou budoucností, současnost ale tak zářná není a v Edenu to bylo vidět v plné nahotě. S výjimkou jednoduchých nákopů za obranu a spolehnutí na Brobbeyho rychlost a sílu v osobních soubojích hosté příliš neměli čím Slavii ohrozit. Za celý zápas vyslali směrem k brance Pražanů jen šest střeleckých pokusů. Tenhle Ajax byl zkrátka k poražení...

5. Slavia je nejtrestanějším týmem Evropské ligy

Tím spíše, když byl v 75. minutě po druhé žluté kartě vyloučen mladý nizozemský obránce Baas. V tu chvíli měla být Slavia na koni, vždyť krátce předtím srovnala po hlavičce Chorého a před vyprodaným Edenem ji čekalo závěrečných dvacet minut proti soupeři v deseti. Jenže žádný velký tlak se nekonal, naopak největší šanci posledního úseku zápasu měl z ojedinělé akce Ajax.

Problémem pro Slavii bylo, že souvislejší tlak se vytvořit v podstatě ani nedal, protože se toho moc ani nenahrálo. Na vině bylo neustálé kouskování zapříčiněné nedovolenou hrou ze strany domácích a následným prodlouženým poleháváním oslabených hostů.

Sešívaní se v zápase dopustili celkem 21 faulů, což v součtu s prvním duelem v Bulharsku dává dohromady už neuvěřitelných 47 provinění proti pravidlům. Pro srovnání, druhý nejneslušnější mančaft Evropské ligy Ferencváros má na kontě po dvou kolech o jedenáct faulů méně, řada týmů se ještě ani nepřehoupla přes dvacítku, Lyon se dokonce dopustil jen devíti zákroků za hranou.

sipka Také na přestupky v zápasech lze sázet, najděte kurzy ZDE

Vsaď si na průběh zápasu ZDE

Nejde o úplně nový fenomén, Slavia pod vedením kouče Trpišovského vždy byla známa svým neúprosným stylem a agresivitou v soubojích. Což je v pořádku, spousta faulů je ale vyloženě zbytečného charakteru. Stížnosti na příliš citlivého rozhodčího mohou být částečně založeny na pravdě, míjejí ale podstatu celého problému.

6. Kultura v Edenu se musí zlepšit, škodí celé Slavii

Ještě jedna věc musí být zmíněna, i když je to vlastně škoda, že je znovu potřeba ji řešit. V Edenu se totiž rozmohl takový nešvar... Ani v tomto případě nejde o nový objev, nýbrž opakující se jev. Řeč je o chování všech zúčastněných během samotných zápasů.

Velké zápasy přinášejí výraznou dávku emocí, na Slavii už je jich ale příliš mnoho. Na vině je i často kritizovaný realizační tým, kterému stačí opravdu málo, aby začal startovat na rozhodčí, druhou lavičku či dokonce i soupeřovy hráče. Proti Ajaxu byli za nemístné chování žlutou kartou napomínáni asistent Kerbr i samotný Trpišovský. A to se ještě tentokrát krotili a do hlavní role se nedostali obvyklí "lídři" v tomto směru Houštěcký s Řehákem.

Svatí ale rozhodně nejsou ani fanoušci. Ti by se měli více soustředit na podporování vlastního týmu, nikoliv na hanění jména UEFA, protivníka či jeho hráčů. Slavia za to opět může očekávat mastné pokuty.

sipka Přečtěte si více o tom, jak UEFA rozděluje peníze v Evropské lize

Ještě nepochopitelnější je ale další věc, která je na stadionech objevuje čím dál častěji. Slávisté v prvních řadách totiž během utkání opět zasypali soupeře kelímky s pivem, tentokrát to odnesl střídající obránce Gaaei, jemuž dle názoru příznivců příliš dlouho trvalo vhození autu. Jenže po tomto incidentu se nehrálo o to déle, a to v době, kdy byli Sešívaní v přesile a hnali se za vítězným gólem.

Podobné činy tak kromě ostudy pro klub i celý český fotbal škodí i samotným hráčům. Slovy klasika, komu tím prospějete, co?

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se online a sleduj streamy živě na Betano TV

BETANO – získej zdarma 350 Kč za registraci

Dokonči snadnou a rychlou online registraci. Získej 350 Kč zdarma za ověření účtu a sleduj livestreamy 1. fotbalové ligy zdarma.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze Evropské ligy

Evropská liga UEFA 2024/2025: los, program, zápasy a tabulka

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěží. Účastní se jí špičkové týmy a zisk trofeje nabírá na prestiži.

SK Slavia Praha - fanoušci fotbalové Slavie, Profimedia

SK Slavia Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

Slavia ⚽ je jedním z nejúspěšnějších fotbalových klubů v české historii. Podívejte se na aktuální informace, včetně programu a výsledků.

Současná sestava Ajaxu takovou hrůzu nebudí, ale stále je v ní velká kvalita

Ajax: představení soupeře Slavie v Evropské lize

Nejslavnější zápas novodobé historie Slavia sehrála proti Ajaxu, nyní se oba týmy utkají v Evropské lize. Jak je na tom nizozemský gigant?