Ajax: představení soupeře Slavie v Evropské lize

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 350 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář MerkurXtip

50 free spinů zdarma + 200 Kč ke vkladu

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Asi nejslavnější zápas novodobé historie Slavia sehrála proti Ajaxu, přes který se před 17 lety poprvé probojovala do Ligy mistrů. Nyní amsterdamský gigant míří do Prahy na setkání se Sešívanými znovu, tentokrát už ale nikoliv na Strahov, nýbrž do Edenu. Oba týmy se zde utkají v rámci Evropské ligy. V článku nabízíme bližší představení Ajaxu, podíváme se na jeho minulost i současnost.

ÚspěchyTrenérSoupiska
HvězdyLiga a pohárEvropa

Současná sestava Ajaxu takovou hrůzu nebudí, ale stále je v ní velká kvalita Foto: ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO

Hodnocení zápasu Slavia vs. Ajax: 9,0/10

  • Termín a místo: Hraje se ve čtvrtek 3. října od 18:45 v Edenu
  • Přímý přenos: Živě můžete utkání sledovat na stanici Nova Sport 5

Představení Ajaxu Amsterdam a kurzy na duel se Slavií v ligové fázi Evropské ligy

Tradiční nizozemský klub není aktuálně zrovna na vrcholu svých sil, v posledních letech zažívá spíše horší časy. Do Prahy tak tentokrát nedorazí hvězdy světového formátu, jako tomu bylo při posledním setkání obou celků v podobě Suáreze, Huntelaara, Stama nebo Vermaelena. Přesto se diváci opět mohou těšit na zajímavá jména a Slavii rozhodně nečeká nic jednoduchého.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na Evropskou ligu

Vsaď si na průběh zápasu ZDE

Oba týmy na úvod Evropské ligy nezaváhaly, Slavia si přivezla tři body za vítězství 2:0 v Razgradu, Ajax doma přehrál Besiktas snadno 4:0. Kurzy na postup se tak v případě obou mančaftů ještě snížily, s umístěním do 24. místa by neměly mít sebemenší problém (shodně 1,04), případný postup rovnou do osmifinále je pak ohodnocen kurzy 2,40 v případě Slavie a 2,70 u Ajaxu.

Nabízíme také kurzy na utkání Slavie s Ajaxem, který se odehraje 3. října v Praze.

Kurzy na zápas Slavia vs. Ajax
1 – 0 – 2 1,99 - 3,65 - 3,80
10 – 02 1,29 - 1,81
1. poločas 2,50 - 2,20 - 4,10
2,5 gólu Méně: 2,00 | Více: 1,82
🔓 Postup (do 24. místa)
1,04 - 1,04
🤑 Postup (do 8. místa) 2,40 - 2,70

Ajax má za sebou slavnou minulost, kdy vládl fotbalové Evropě

AFC Ajax byl založen v roce 1900, do nejvyšší nizozemské soutěže se pak poprvé probojoval o jedenáct let později a první trofej slavil v roce 1917. O rok později už se pak stal i domácím mistrem. To se mu podařilo celkem 36x, s velkým náskokem je tak nejúspěšnějším mužstvem země tulipánů.

Svůj absolutní vrchol zažil Ajax v 70. letech, kdy hned třikrát v řadě ovládl Pohár mistrů evropských zemí, tedy předchůdce dnešní Ligy mistrů. Trenér Rinus Michels tehdy poskládal snový tým v čele s Johanem Cruyffem tehdy neměl na starém kontinentu konkurenci.

Legendární Cruyff, po němž je mimochodem v současnosti pojmenován stadion Ajaxu, se pak přesunul do role trenéra. Pod jeho vedením zářily hvězdy jako Marco van Basten, Frank Rijkaard a později například i bratři De Boerové, Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Edgar Davids či Patrick Kluivert.

V sezoně 1994/95 Ajax jako dosud jediný v historii prošel Eredivisie bez jediné porážky, historický ročník pak navíc ještě završil triumfem v Lize mistrů. Od té doby nejblíže byl klub velkému úspěchu před šesti lety, kdy došel pod vedením Erika ten Haga do semifinále, kde po dramatickém průběhu padl s Tottenhamem.

Následující tabulka vám pak přiblíží základní údaje o aktuálním soupeři pražské Slavie.

Základní informace o Ajaxu
Celý název Amsterdamsche Football Club Ajax
Přezdívka de Godenzonen (Synové bohů)
Rok založení 18. března 1900
Stadion a kapacita Johan Cruyff Arena (55 865 míst)
Ligové tituly 36
Domácí poháry 20
Největší úspěch v Evropě 4x vítěz Ligy mistrů/PMEZ

sipka Jak si Ajax povede v této sezoně? Vsaďte si

Trenér Ajaxu: Farioli je stále na začátku své kariéry

Francesco Farioli patří do nastupující generace fotbalových koučů, v Evropě je aktuálně mezi těmi vůbec nejmladšími. V tomto směru mu pomohlo to, že coby hráč to daleko nedotáhl, bývalý brankář skončil už v roce 2008 v provinčním italském týmu Margine Coperta.

Na stejném místě pak začínal coby trenér gólmanů, řemeslu se učil také v Kataru. Významnou úlohu v jeho kariéře sehrál Roberto De Zerbi, současný kouč Marseille, který si to vytáhl do svého realizačního týmu v Beneventu, následně se pak oba přesunuli ještě do Sassuola.

V roce 2020 povýšil do role asistenta, kterým se stal v tureckém Alanyasporu. O rok později už si ho přetáhl Fatih Karagümrük, a to rovnou do pozice hlavního trenéra. Ve svých 31 letech se stal v té době nejmladším koučem v profesionálním evropském fotbale. Následně se vrátil do Alanyasporu, kde vydržel rok a půl. V Nice dokonce jen jednu sezonu.

Mezitím získal profesionální UEFA trenérskou licenci a v květnu 2024 podepsal smlouvu s Ajaxem, kde se stal prvním italským trenérem v historii.

Francesco Farioli
Datum a místo narození: 10. 4. 1989, Barga (Itálie)
Angažmá jako hlavní trenér:

Fatig Karagümrük (2021)
Alanyaspor (2021 - 2023)
Nice (2023 - 2024)
Ajax (2024 - současnost)

Preferované rozestavení: 4-3-3
Vydrží Farioli u Ajaxu delší dobu? Sázejte na jeho zápasy u Fortuny

Kompletní kádr a soupiska Ajaxu v sezoně 2024/25

Níže si můžete prohlédnout aktuální soupisku Ajaxu. U každého hráče najdete jeho post, číslo na dresu, věk a národnost tak, jak tyto údaje uvádí oficiální klubový web.

Soupiska AFC Ajax
# Jméno Věk Země
Brankáři
12 Jay Gorter 24 Nizozemsko
22 Remko Pasveer 40 Nizozemsko
40 Diant Ramaj 23 Německo
Obránci
2 Devyne Rensch 21 Nizozemsko
3 Anton Gaaei 21 Dánsko
4 Jorrel Hato 18 Nizozemsko
5 Owen Wijndal 24 Nizozemsko
13 Ahmetcan Kaplan 21 Turecko
15 Youri Baas 21 Nizozemsko
24 Daniele Rugani 30 Itálie
30 Gaston Avila 23 Argentina
37 Josip Šutalo 24 Chorvatsko
Záložníci
6 Jordan Henderson 34 Anglie
8 Kenneth Taylor 22 Nizozemsko
16 Sivert Mannsverk 22 Norsko
18 Davy Klaassen 31 Nizozemsko
21 Branco van den Boomen 29 Nizozemsko
28 Kian Fitz-Jim 21 Nizozemsko
33 Benjamin Tahirović 21 Bosna a Hercegovina
38 Kristian Hlynsson 20 Island
Útočníci
9 Brian Brobbey 22 Nizozemsko
10 Chuba Akpom 28 Anglie
11 Mika Godts 19 Belgie
19 Julian Rijkhoff 19 Nizozemsko
20 Bertrand Traoré 29 Burkina Faso
23 Steven Berghuis 32 Nizozemsko
25 Wout Weghorst 32 Nizozemsko
27 Amourricho van Axel Dongen 20 Nizozemsko
29 Christian Rasmussen 21 Dánsko

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Hvězdy Ajaxu: prim hrají mladé naděje

Nejzvučnějším jménem současného kádru Ajaxu je zřejmě zkušený anglický záložník Jordan Henderson. Ten už je ale přeci jen spíše na sklonku své kariéry a důležitějšími postavami týmu jsou jiní, především o poznání mladší fotbalisté. Zajímavých jich je v kádru celá řada, my zde vybíráme tři nejzajímavější.

  • Brian Brobbey, útočník, 22 let: V A týmu Ajaxu se poprvé objevil už v sezoně 2020/21, a tak by mu většina lidí tipovala spíše vyšší věk. Brianu Brobbeymu je však stále trprve 22 let a co je hlavní, každým rokem se zlepšuje. V loňském ročníku byl hlavním důvodem, proč se klub vyšlphal po hrůzostrašném úvodu alespoň na konečné páté místo, když dal v lize ve 30 zápasech 18 gólů a dalších osm připravil. Urostlý forvard už má za sebou i čtyři starty v nizozemské reprezentaci a v Ajaxu už pokořil hranici 50 soutěžních branek.
  • Jorrel Hato, stoper, 18 let: Asi aktuálně nejžhavější zboží Ajaxu, který je dlouhodobě znám prodejem svých největších hvězd do evropských velkoklubů. Jorrel Hato je už v 18 letech oporou zadních řad, a to nejen po herní stránce. Loni v listopadu se už v 17 stal nejmladším kapitánem v historii Ajaxu. Ve stejné době debutoval také v dresu národního týmu, a tak se logicky už pravidelně zmiňuje jeho možný přesun do ještě lepší ligy. Jde o levonohého hráče se skvělou rozehrávkou, kteří jsou ve fotbale vždy hodně žádaní, kromě stopera navíc dokáže zahrát i na levé straně.
  • Kenneth Taylor, záložník, 22 let: Další nevonohou oporou je záložník Kenneth Taylor. Také on už se na nejvyšší scéně pohybuje řadu let, stejně jako Brobbeymu mu je přitom rovněž stále jen dvaadvacet. Také on už má za sebou pár zápasů v dresu Oranjes, kam už se přesunul z týmu do 21 let, kde býval hvězdou. Typická "osmička" je ideální spojkou mezi obranou a útokem, přes Taylora chodí velká spousta akcí Ajaxu a skvěle mu vyšel i úvod letošní sezony, ve zhruba 800 minutách už dal tři góly a na jeden nahrál.

sipka Slávistickou obranu čeká s Brobbeym těžká práce, prosadí se silový útočník? Vsaďte si

Výsledky Ajaxu v lize a poháru: po dominanci přišel úpadek

Za poslední sezonou Eredivisie, v níž Ajax neskončil do druhého místa v tabulce, bychom museli jít až do roku 2009, kdy byl třetí. Od té doby v dalších třinácti ročnících hned osmkrát slavil titul. Současnost ale nabízí docela jiný obrázek a po třetí příčce v sezoně 2022/23 se Ajax propadl dokonce až na pátou pozici. Hůře mimochodem v celé historii ligové soutěže skončil jen třikrát.

Z následující tabulky se dozvíte, jak si Ajax vedl v uplynulých pěti ročnících domácích soutěží.

Výsledky Ajaxu v domácích soutěžích
Sezona Liga Pohár
2019/20 1. místo Semifinále
2020/21 1. místo
1. místo
2021/22 1. místo
Finále
2022/23 3. místo
Finále
2023/24 5. místo
2. kolo
Vsaďte si na nizozemskou ligu

Výsledky Ajaxu v evropských pohárech: slavné časy jsou pryč

Amsterdamský celek patří mezi nejúspěšnější kluby fotbalové Evropy, od poslední trofeje ale uběhlo už takřka 30 let. Přesto to není tak dávno, kdy byl Ajax naposledy postrachem všech gigantů, jeho památná jízda do semifinále LM je stará jen pět let. Od té doby ale tým poznamenal úpadek a vrcholem v nejprestižnější soutěži bylo osmifinále ze sezony 2021/22. Daleko se navíc nedostává ani v Evropské či Konferenční lize.

Podívejte se, jak si Ajax v pohárové Evropě v posledních pěti ročnících vedl.

Výsledky Ajaxu v evropských pohárech
Sezona Soutěž Výsledek
2019/20 Liga mistrů 3. místo ve skupině
Evropská liga Šestnáctifinále
2020/21 Liga mistrů 3. místo ve skupině
Evropská liga Čtvrtfinále
2021/22 Liga mistrů Osmifinále
2022/23 Liga mistrů 3. místo ve skupině
Evropská liga Šestnáctifinále
2023/24 Evropská liga
3. místo ve skupině
Konferenční liga Osmifinále

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA – získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze Evropské ligy

Evropská liga UEFA 2024/2025: los, program, zápasy a tabulka

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěží. Účastní se jí špičkové týmy a zisk trofeje nabírá na prestiži.

SK Slavia Praha - fanoušci fotbalové Slavie, Profimedia

SK Slavia Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

Slavia ⚽ je jedním z nejúspěšnějších fotbalových klubů v české historii. Podívejte se na aktuální informace, včetně programu a výsledků.

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen v ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční lize.