Trenéři české reprezentace: historie, statistiky

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Česká reprezentace historicky nikdy nechyběla na Euru, což nebude ani letos. Na trenérské lavičce ji bude vést Ivan Hašek, který navazuje na práci předchozích trenérů. Na jejich přehled od vzniku samostatného českého státu se podíváme v tomto článku.

Karel Brückner při exhibičním utkání Legend Sigmy a České reprezentace Foto: Profimedia

Ivan Hašek je aktuálním trenérem české fotbalové reprezentace

Na začátku ledna se konsilium české fotbalové asociace rozhodlo zvolit za trenéra reprezentace Ivana Haška. Ten má za úkol uspět na nadcházejícím evropském šampionátu a v Lize národů. Mužstvo bude vést i v další kvalifikaci na mistrovství světa.

Hašek je u reprezentace podruhé, když se u ní poprvé mihnul v roce 2009 a pokusil se zachránit kvalifikaci na světový šampionát 2010. Kromě kouče Haška mělo národní tým na starosti deset dalších trenérů. Jaké měli úspěchy a neúspěchy? To se dozvíte v článku.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na českou reprezentaci

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Seznam trenérů, kteří vedli českou reprezentaci:

  1. Dušan Uhrin
  2. Jozef Chovanec
  3. Karel Brückner
  4. Petr Rada
  5. František Straka
  6. Ivan Hašek
  7. Michal Bílek
  8. Josef Pešice
  9. Pavel Vrba
  10. Karel Jarolím
  11. Jaroslav Šilhavý

Dušan Uhrin (1993–1997)

Dušan Uhrin se narodil na Slovensku, ale už od mládí žije v Praze.

Jeho hráčská fotbalová kariéra nebyla nijak závratná. Výraznější stopu zanechal v Admiře Praha nebo ve Slavii Karlovy Vary, takže na úrovni divize.

V Admiře začala i trenérská pouť slavného lodivoda. Netrvalo dlouho a Uhrin se přesunul ke Spartě jako asistent. Pak přišla nečekaná nabídka a český trenér šel koučovat do Alžírska, kde vedl místní CR Belouizdad. Po této exotické destinaci se však vrátil do Česka, kde začal trénovat Kolín, poté Hradec, aby pak v roce 1981 poprvé převzal pražskou Spartu.

V tomto angažmá jí ještě úspěchy nepřinesl a byl nahrazen Václavem Ježkem. Postupně trénoval Cheb, Bohemians, kyperský Limassol a opět Cheb. V roce 1991 opět přebral Spartu a tentokrát byla jeho práce více než úspěšná. Letenské dovedl ke dvěma titulům a dostal je do semifinále nultého ročníku Ligy mistrů.

Po tomto úspěšném období se stal 25. května 1993 prvním koučem samostatné české reprezentace a vedlo se mu náramně.

Z kvalifikace na Euro postoupil jeho mančaft z prvního místa, když za sebou nechal Nizozemsko.

Euro 1996 je zatím největším úspěchem v historii samostatného českého státu, když s týmem plným do té doby neznámých hráčů zazářil. Už samotný postup ze skupiny smrti, do které byli Češi nalosováni s Ruskem, Itálií a Německem, byl obrovským počinem.

Národnímu mužstvu to však nestačilo a ve čtvrtfinále po úchvatné akci Karla Poborského zvítězilo 1:0 a prošlo přes Portugalsko do semifinále. Tam si po penaltách poradilo s Francií a čekalo ho ve Wembley velké finále. V tom po prodloužení Česko padlo s Německem. Stříbrné medaile jsou každopádně největším úspěchem v dosavadní české historii.

Po tomto turnaji se čekalo, že česká reprezentace jednoznačně postoupí na světový šampionát. To se bohužel nepovedlo a lidé spílali nejen Uhrinovi a jeho defenzivnímu stylu, ale i „hrobaři stoprocentních šancí“ Pavlu Kukovi.

Dušan Uhrin v roce 1997 na lavičce národního celku skončil. Vytvořil základ reprezentace do dalších let, kterému vévodili hráči jako Poborský, Nedvěd nebo Šmicer.

Statistiky Dušana Uhrina v reprezentaci
Zápasy Výhry Remízy Prohry
48 28 8 12
Úspěchy
Postup na Euro 1996 – stříbro

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Jozef Chovanec (1998–2001)

Na skvělou práci Dušana Uhrina se pokusil navázat další kouč pevně spjatý se Spartou Praha, který má rovněž slovenské kořeny.

Jozef Chovanec je ikonou letenského klubu a odehrál zde většinu své fotbalové kariéry. Na přelomu 80. a 90. let odkopal několik sezon v PSV Eindhoven, než se opět vrátil do Sparty, ve které pak ukončil kariéru a přešel na trenérskou lavičku.

Chovanec se ujal reprezentace ve svých 37 letech a stejně jako v případě předchozího trenéra to bylo po mistrovských titulech u ACS. Rozhodnutí bylo o to překvapivější, že Chovanec trénoval pouze rok a půl.

Tento kouč si připsal zajímavá prvenství. V době uvedení do funkce byl nejmladším reprezentačním trenérem v Evropě. Jako první povolal do národního týmu Jana Kollera a jako prvnímu se mu povedlo vyhrát kvalifikační skupinu bez ztráty bodu.

Skupina smrti s Francií, Nizozemskem a Dánskem se však ukázala být nad síly českého výběru. Česko po dvou prohrách na turnaji skončilo, když hlavně po utkání s Nizozemskem se objevila hořká pachuť.

Reputaci si chtěl Chovanec vylepšit postupem na mistrovství světa. Ve skupině přišly remízy s Dánskem i slabou Maltou a prohry s Dány a hlavně s Islanďany znamenaly, že Chovancův tým skončil na druhém místě a čekala ho baráž s Belgií. Po dvou prohrách 0:1 mužstvo skončilo před branami světového šampionátu. Po tomto fiasku skončil i trenér Jozef Chovanec.

Statistiky Jozefa Chovance u reprezentace
Zápasy Výhry Remízy Prohry
45 27 7 11
Úspěchy
Postup na Euro 2000 – základní skupina

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Karel Brückner (2001–2008)

První trenér, který není spjatý s pražskou Spartou. Karel Brückner je patriotem Olomouce, ve které se narodil a ve které strávil takřka celou svou fotbalovou kariéru.

I ta trenérská je spojená s Olomoucí. S tou zažil i své největší úspěchy, když v sezoně 1991/92 dokázal Sigmu posunout až do čtvrtfinále Poháru UEFA, ve kterém padla se slavným Realem Madrid.

V roce 1998 se Brückner přesunul k české U21, se kterou zažil úspěch, když na mistrovství Evropy jedenadvacítek získal jeho tým stříbro. Po necelých čtyřech letech přešel k áčku dělat asistenta tehdejšímu trenérovi Chovancovi. Po zpackané kvalifikaci na mistrovství světa 2002 povýšil na hlavního kouče.

Pro české fanoušky je symbolem úspěšné éry reprezentace, která v jejich očích hrála ten nejpohlednější fotbal v historii. První úkol pro zkušeného doyena byl jasný, postup na Euro 2004.

Kvalifikační skupinu s Moldavskem, Běloruskem, Rakouskem a Nizozemskem Češi ovládli, když jejich jediná ztráta byla remíza v Nizozemsku. Národní tým se tak probil na památné Euro 2004 v Portugalsku. Už potřetí za sebou byla reprezentaci nalosována těžká skupina. A to s Lotyšskem, Německem a opět Nizozemskem.

Tým okolo Nedvěda a spol. sice ve všech zápasech prohrával, ale vždy dokázal duel otočit a zvítězit. Památné je vítězství 3:2 nad Nizozemskem a Brückner byl oslavován za svoje taktické tahy. Tato velká fotbalová bitva byla zvolena nejlepším utkáním v historii evropských šampionátů.

Brücknerova družina nakonec skončila na děleném třetím místě, když vypadla smolně až v semifinále proti pozdějšímu vítězi celého šampionátu z Řecka.

Následně přišla na řadu kvalifikace na mistrovství světa, ve které se Čechům dlouhodobě nedařilo. Tři prohry ve skupině poslaly český tým opět do baráže. V ní porazil dvakrát Norsko 1:0 a slavil první postup na světový šampionát od rozdělení Československa.

Na něm bohužel fotbalisté s lvíčkem na prsou vyhořeli. V úvodním zápase sice přejeli USA (3:0), ale po zranění Jana Kollera byl mančaft absolutně bezzubý. V následujících bojích nestačil na Ghanu (0:2), následně na Itálii (0:2) a vypadl hned ve skupině. Reprezentaci čekala přestavba, protože Nedvěd, Poborský, Šmicer a Koller byli za zenitem.

Brückner i přes neúspěch na světovém šampionátu dostal důvěru do dalšího kvalifikačního cyklu. V něm se Brücknerův tým prezentoval více než dobře, připsal si pouhou jedinou porážku s Německem a z prvního místa postoupil na Euro 2008. Už několik měsíců před evropským šampionátem se rozhodl Brückner po turnaji skončit.

Česko bylo nalosováno do těžké skupiny se Švýcarskem, Portugalskem a Tureckem. Naši začali vítězstvím se Švýcarskem (1:0), následně prohráli s Portugalskem (1:3) a čekal je poslední zápas s Tureckem. Pro postup museli nad Tureckem vyhrát a vše probíhalo dobře.

Češi vedli ještě v 74. minutě 2:0, následující hororová čtvrthodinka znamenala obrat Turků a reprezentace jela zklamaná domů.

Brückner po českém národním týmu nakrátko převzal i reprezentaci Rakouska. Momentálně si užívá fotbalového důchodu.

Statistiky Karla Brücknera u reprezentace
Zápasy Výhry Remízy Prohry
76 50 12 14
Úspěchy
Postup na Euro 2004 – bronz
Postup na MS 2006 – základní skupina
Postup na Euro 2008 – základní skupina

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej zdarma 1 000 Kč za registraci

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 1 000 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Petr Rada (2008–2009)

Známý bouřlivák Petr Rada usedl na reprezentační lavičku po veleúspěšném Karlu Brücknerovi.

Rada je rodákem z Prahy, kde svoji fotbalovou kariéru spojil hlavně s Duklou. Po revoluci odehrál několik sezon v Německu, zkusil si i Kanadu a kopačky pověsil na hřebík v Bohemians.

Co se trenérských štací týče, tak v naší nejvyšší soutěži prošel mnoha kluby. Oběma pražskými S, Teplicemi, Jabloncem a dalšími.

Po Euru v roce 2008 byl zvolen trenérem reprezentace. Volba byla velmi překvapivá, protože se všeobecně čekalo, že ČMFS uvede na lavičku opětovně Jozefa Chovance.

Kontroverzní kouč začal solidně, když remizoval v přátelském utkání s Anglií 2:2. Nakonec však skončil po pouhých osmi zápasech. V posledním střetnutí jeho výběr prohrál se Slovenskem 1:2.

Více než fotbalové vystoupení se do paměti vryl skandál českých fotbalistů, který následoval. Reprezentanti se uchýlili na flám společně s prostitutkami. Právě po tomto vystoupení pronesl Tomáš Ujfaluši už kultovní hlášku: „Nic jsem neplatil a ta částka absolutně nesouhlasí.“

Tomáš Ujfaluši, Václav Svěrkoš, Milan Baroš, Martin Fenin a Marek Matějovský byli prohlášeni za hlavní viníky tohoto skandálu a skončili v reprezentaci společně s Radou.

Petr Rada byl trenérem pouhých 265 dní.

Statistiky Petra Rady u reprezentace
Zápasy Výhry Remízy Prohry
8 2 4 2

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

František Straka (2009)

Známý motivátor a záchranář František Straka je ikonou letenského klubu. Za ten hrál devět let, poté se na poslední sezony odebral do Německa.

Tam začal i s trénováním. V Česku odstartoval kariéru v Teplicích, poté následovalo angažmá ve Spartě. Prošel mnoha kluby včetně kontroverzní štace ve Slavii.

Straka se u reprezentace doslova jen mihnul. Odtrénoval pouze jediný zápas, do kterého nominoval 11 nováčků. Samotné přátelské utkání s Maltou naši fotbalisté vyhráli 1:0.

Straka vydržel u české reprezentace pouhých 49 dní.

Statistiky Františka Straky u reprezentace
Zápasy Výhry Remízy Prohry
1 1 0 0

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Ivan Hašek (2009)

Ivan Hašek je další legendou Sparty, která usedla na lavičku reprezentace. Za Letenské odehrál devět let, aby se následně odebral do francouzského Štrasburku. Poté následovaly destinace v Japonsku a kariéru ukončil doma ve Spartě.

Trenérská kariéra začala velmi podobně, Sparta, Štrasburk a Japonsko. Následně přišly trenérské štace v Saúdské Arábii a Emirátech.

Ivan Hašek se k reprezentaci dostal v roce 2009. Špatně rozjetá kvalifikace o mistrovství světa a nouze o možné trenéry donutila tehdejšího šéfa ČMFS k převzetí národního týmu. S vědomím, že pouze zlepšené výkony a velká dávka štěstí mohou dostat Čechy na světový šampionát.

Na první střetnutí na Slovensku vytáhl i nečekaný trumf, když přemluvil k návratu do reprezentace Jana Kollera. Ten byl ovšem jen pouhým stínem obávaného útočníka a po utkání, které skončilo 2:2, se s reprezentací rozloučil už nadobro.

Národní tým držel teoretickou naději na postup po výhře 7:0 nad San Marinem a 2:0 nad Polskem. V posledním utkání přišla pouhá remíza se Severním Irskem 0:0 a bylo jasné, že Češi se umístí na třetím místě kvalifikační tabulky za Slovinskem a Slovenskem. Ivan Hašek po posledním zápase na lavičce skončil. Strávil zde 99 dní.

Statistiky Ivana Haška u reprezentace
Zápasy Výhry Remízy Prohry
5 3 2 0

Zaregistruj se online a vsaď si u SYNOT TIP

Michal Bílek (2009–2013)

Krátce po skončení neúspěšné kvalifikace na mistrovství světa byl jmenován jako nový trenér Michal Bílek. Úspěšný kouč patří mezi další ikony Sparty, které převzaly reprezentaci. Ve fotbalové kariéře si zkusil kromě angažmá na Letné i Betis Sevilla, Viktorii Žižkov a vše zakončil v Teplicích.

Jako trenér má za sebou úspěšné období na lavičce Sparty, se kterou jako první kouč v historii získal double. Prošel si celou řadu angažmá v Česku, ale trénoval i kazašskou Astanu nebo Dinamo Tbilisi. Poslední jeho štace byla ve Viktorii Plzeň, kterou nečekaně dotáhl k titulu a do Ligy mistrů.

Bílek u reprezentace začal dvěma prohrami na Turnaji čtyři zemí ve Spojených arabských emirátech. Jeho úkol byl jasný, dotáhnout Čechy na Euro 2012.

Vstup se Čechům nepodařil, když na úvod padli nečekaně doma s Litvou. Následně svoje výkony zlepšili a skončili na druhém místě za suverénním Španělskem, které neztratilo ani bod. To znamenalo baráž, ve které se Česko utkalo s Černou Horou. Po vítězstvích 2:0 a 1:0 národní tým slavil úspěch. Michal Bílek splnil svůj cíl a postoupil s mužstvem na Euro 2012.

Na něm to po prvním zápase nevypadalo dobře. Naše reprezentace prohrála jasně proti Rusku 1:4 a vypadalo to na rychlý konec. Češi se naštěstí zvedli a po vítězství nad Řeckem a Polskem dokonce postoupili z prvního místa.

Čechy ve čtvrtfinále čekalo Portugalsko a trenér Bílek naordinoval mužstvu výrazně defenzivní taktiku. Pevná obrana a výborný Petr Čech nedokázali zastavit největší hvězdu turnaje Cristiana Ronalda, který v 78. minutě rozhodl hlavou. Česká reprezentace prohrála 0:1 a skončila ve čtvrtfinále.

Po tomto úspěchu zahájil na lavičce reprezentace kvalifikaci na mistrovství světa 2014. Národní tým byl nalosován do skupiny s Itálií, Dánskem, Bulharskem, Arménií a Maltou. Skončil na třetím místě ve skupině, tudíž nepostoupil. Po prohře s Itálií, když bylo jasné, že Češi již nemají šanci postoupit, se Michal Bílek rozhodl rezignovat.

Statistiky Michala Bílka u reprezentace
Zápasy Výhry Remízy Prohry
42 16 11 15
Úspěchy
Postup na Euro 2012 – čtvrtfinále

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři SYNOT TIP

SYNOT TIP - získej skvělé bonusy

Zaregistruj se online u SYNOT TIPu a získej zdarma 500,-, bonus až 10 000 Kč ke vkladu a "sázku bez rizika" 500 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u SYNOT TIP

Josef Pešice (2013)

Josef Pešice byl asistentem trenéra Bílka a po jeho odstoupení byl jmenován dočasně jako hlavní kouč reprezentace. Pešice byl hráčský spjat s oběma pražskými S, za které v minulosti nastupoval. Kromě dalších českých klubů si zahrál i na Kypru, když v místním Limassolu ukončil kariéru.

I trenérsky se kouč mihl u obou rivalů. Po roce 2000 byl spojený s trénováním mládežnických reprezentací. Naposledy byl asistentem trenéra české jedenadvacítky, než v roce 2017 podlehl rakovině žaludku.

Zkušený kouč svoji krátkou misi u reprezentačního áčka zvládl se ctí. Oba zbývající zápasy kvalifikace vyhrál, navíc přidal vítězství v přátelském utkání proti Kanadě.

Po 109 dnech Pešice odešel z pozice hlavního kouče.

Statistiky Josefa Pešiceho u reprezentace
Zápasy Výhry Remízy Prohry
3 3 0 0

Zaregistruj se online a vsaď si u Sazkabet

Pavel Vrba (2014–2016)

Novým koučem reprezentace byl 1. 1. 2014 jmenován Pavel Vrba. Ten měl v té době za sebou úspěšné angažmá ve Viktorii Plzeň, se kterou vyhrával mistrovské tituly a okusil i Ligu mistrů.

Hráčsky se v nejvyšší soutěži pouze mihnul, jinak svoji kariéru spojil s Baníkem Havířov, který hrával třetí ligu.

Trenérsky začínal v Přerově, odkud se pak přesunul jako asistent do Baníku, kde nakoukl do prvoligového fotbalu. Přes Slovensko se dostal až do Plzně, kterou nastartoval k nevídaným úspěchům.

Fotbalový svaz si od jmenování Vrby díky jeho úspěchům hodně sliboval.

Česko bylo nalosováno do těžké kvalifikační skupiny, kterou nakonec vyhrálo a postoupilo znovu na Euro.

Národní tým opět vyfasoval velmi těžkou skupinu, ve které se střetl s Tureckem, Španělskem a Chorvatskem. Češi propadli jak herně, tak výsledkově, když uhráli pouhý jeden bod po remíze 2:2 s Chorvatskem. Šokující bylo následné oznámení Pavla Vrby, že odchází trénovat do Ruska tým Anži Machačkala.

Statistiky Pavla Vrby u reprezentace
Zápasy Výhry Remízy Prohry
25 10 5 10
Úspěchy
Postup na Euro 2016 – základní skupina

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se online v sázkové kanceláři Sazkabet

SAZKABET - získej bonus 10 000 Kč pro nové hráče

Zaregistruj se online a ověř svůj účet přes banku. Získej bonus 100 Kč za vklad, 400 Kč za plnou registraci a ke vkladu až 9 500 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Sazkabetu

Karel Jarolím (2016–2018)

Karel Jarolím se reprezentace ujal 1. srpna 2016 a po letech odolávání přece jen svolil. Zkušený kouč byl poprvé osloven už po konci Karla Brücknera a znovu po skončení dočasného angažmá Ivana Haška, když pokaždé odmítl.

Jako hráč i trenér je pevně spjat především s pražskou Slavií, ve které odehrál i odkoučoval největší část svojí kariéry. Hráčsky zavítal kromě Čech i do Francie, když hrával za Rouen a Amiens.

Trenérsky působil i v exotických destinacích jako je Saúdská Arábie nebo Spojené arabské emiráty. Naposledy působil v Mladé Boleslavi.

Jarolím si u reprezentace odbyl premiéru v přátelském utkání proti Arménii, které Česko vyhrálo 3:0 Následně se rozjela kvalifikace o mistrovství světa 2018. Naše reprezentace byla nalosována do skupiny s Ázerbájdžánem, San Marinem, Severním Irskem, Norskem a Německem.

Reprezentace v poměrně hratelné kvalifikaci nakonec vyhrála jen čtyřikrát, třikrát remizovala a třikrát prohrála, což stačilo jen na třetí místo ve skupině a Česko opět nepostoupilo na mistrovství světa. FAČR se rozhodl, že Karel Jarolím i přes neúspěch v kvalifikaci bude u týmu nadále.

V roce 2018 však Jarolímovo angažmá skončilo po debaklu 1:5 s Ruskem.

Statistiky Karla Jarolíma u reprezentace
Zápasy Výhry Remízy Prohry
22 10 4 8

Zaregistruj se online a vsaď si u MerkurXtip

Jaroslav Šilhavý (2018–2023)

Posledním trenérem před staronovým koučem národního týmu Ivanem Haškem byl Jaroslav Šilhavý. Ten je stejně jako Jarolím pevně spjat s pražskou Slavií, přestože za ni neodehrál tolik zápasů. Největší část kariéry totiž strávil v Chebu, který tehdy patřil do první ligy. Kariéru zakončil ve Viktorii Žižkov.

Své trenérské angažmá začal právě na Žižkově, kde působil jako asistent. Poté překvapivě asistoval na Spartě, aby na sezonu přebral sparťanské béčko. Následovalo několik prvoligových štací. Nejvíce na sebe upozornil jako trenér Liberce, se kterým dokázal získat titul a následně jako lodivod Slavie, které rovněž dokázal vrátit prvoligové prvenství.

K reprezentaci Šilhavý nastoupil 18. září 2018. Jeho premiérou bylo utkání se Slovenskem v rámci nově utvořené Ligy národů UEFA. To Češi vyhráli 2:1. Priorita pro Šilhavého však byl postup s reprezentací na Euro 2020, které se vinou pandemie covid-19 odehrálo až o rok později.

Los kvalifikace národní mančaft poslal do skupiny s Anglií, Kosovem, Bulharskem a Černou Horou. Češi sice začali debaklem 0:5 od Anglie, kvalifikaci však zvládli a postoupili z druhého místa přímo na šampionát.

Národní tým ve skupině čekala opět Anglie a také Skotsko i Chorvatsko. Češi nakonec skončili na třetí příčce a postoupili do osmifinále. Upozornili na sebe hlavně při zápase se Skotskem, když Patrik Schick vstřelil z poloviny hřiště gól turnaje.

V osmifinále překvapivě porazili favorizované Nizozemsko 2:0 a postoupili do čtvrtfinále s Dánskem, které již bylo nad jejich síly. Útěchou může být ocenění Patrika Schicka za nejlepšího střelce turnaje.

Následně naše mužstvo čekala kvalifikace na mistrovství světa 2022. V kvalifikaci se potkalo s Estonskem, Běloruskem, Walesem a Belgií. Češi nakonec obsadili třetí místo a čekalo je barážové semifinále. V tom číhalo Švédsko, se kterým bohužel padli 0:1 po prodloužení.

Navzdory neúspěchu v kvalifikaci o světový šampionát se FAČR rozhodl dát trenéru Šilhavému důvěru i v kvalifikačním cyklu na Euro 2024. V něm se Česko utkalo s Albánií, Polskem, Moldavskem a Faerskými ostrovy. Podle očekávání mělo jít o jednu ze snadnějších skupin.

Česko nakonec postoupilo i díky hromadě štěstí a selhání polského výběru. Konec kvalifikace se zapsal do dějin i skandálem tří českých fotbalistů, kteří se před rozhodujícím zápasem s Moldavskem rozhodli pro flám zakončený v olomouckém klubu Belmondo. Dotyční byli vyřazeni ze sestavy, což naštěstí na výkon Česka nemělo vliv a bylo z toho vítězství 3:0.

Po postupu oznámil Jaroslav Šilhavý, že u národního týmu končí. Poté se upsal reprezentaci Ománu a zkouší tak první zahraniční angažmá.

Statistiky Jaroslava Šilhavého u reprezentace
Zápasy Výhry Remízy Prohry
56 26 10 20
Úspěchy
Postup na Euro 2020 – čtvrtfinále
Liga národů 2020/21 – postup do ligy A
Postup na Euro 2024

sipka Připomeňte si předchozí účasti Česka na Euru

Využij bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři MerkurXtip

Bonus 50 free spinů zdarma a 200 Kč

Online sázková kancelář MerkurXtip nabízí 50 free spinů za dokončení registrace a bonus 200 Kč k prvnímu vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u MerkurXtip

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Česká reprezentace v přípravném zápase proti Arménii

Příprava Česka na ME ve fotbale 2024: program, výsledky

Jaký je program českých fotbalistů před samotným šampionátem v Německu? Podrobné informace se dozvíte v našem článku.

Toni Kroos se vrátil do německé reprezentace a na domácím Euru nebude chybět

Nominace EURO 2024: soupisky a sestavy všech týmů

Mistrovství Evropy je za rohem a všechny reprezentace už oznámily své soupisky. Některé už jsou finální, jiné nominace se ještě zúží.

Poslední EURO vyhrála Itálie

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024: program, výsledky, skupiny

Na mistrovství Evropy bude v roce 2024 poprvé v historii 24 týmů a mezi nimi i Česko. ⚽️ Hrát se bude od června do července v Německu.