Španělsko vs. Anglie dnes live na EURO 2024

Den D je tu. To, k čemu na evropské reprezentační scéně vše poslední měsíce směřovalo, v nedělních pozdních večerních hodinách konečně vyvrcholí. Ve finále EURO 2024 se proti sobě postaví národní týmy Španělska a Anglie. Dočká se Albion svého premiérového titulu, nebo se Španělé osamostatní na čele historických tabulek? Nenechte si tenhle šlágr ujít!

Živý přenosKurzy
ŠpanělskoAnglie – Sestavy
Statistiky a H2H
Tip

Na Olympiastadionu v Berlíně je vše připraveno pro finále Foto: Nick Potts / PA Images / Profimedia

EURO 2024 dnes živě: Španělsko vs. Anglie v TV i online live stream zdarma

Máme za sebou měsíc plný velkých vítězství, skvělých individuálních i týmových výkonů, ale také bolestivých zklamání. Vše zmíněné bude určitě k vidění i během posledního utkání letošního mistrovství Evropy v Německu. Ve finále se proti sobě představí Španělsko a Anglie. Sledujte boj o zlato v neděli 14. července od 21:00 na ČT sport nebo ČT sport Plus.

sipka Vyzvedněte si bonus za registraci a vsaďte si na EURO 2024

Sleduj průběh zápasu ZDE

Kurzy na Španělsko vs. Anglie (fotbal ME 2024, Berlín, finále)

Albion do celého šampionátu vstupoval v roli největšího favorita na zisk zlaté medaile. A i když to dle výkonnosti po celý průběh turnaje nevypadalo, nakonec se opravdu dostal až do finálového souboje o nejcennější kov. Jenže pozor, právě nepřesvědčivá vystoupení Anglie a k tomu skvělý fotbal Španělska přesunul pozici největšího adepta na titul právě na Pyrenejský poloostrov.

sipka Program, výsledky a tabulky EURO 2024

Do posledního zápasu na mistrovství Evropy tak vstupují coby mírní favorité Španělé. Bookmakeři jim na zisk poháru pro vítěze po jakémkoliv průběhu věří v kurzu 1,71 oproti 2,20 na Anglii. Poslední dvě evropská finále skončila po 90 minutách remízou, což rozhodně není vyloučené ani v tomto případě. Vždyť Španělsko v normální hrací době neprohrálo 12 utkání na ME v řadě, zatímco Anglie je na tom ještě o zápas lépe.

Vyvrcholení šampionátu se uskuteční na Olympiastadionu v Berlíně. Ten už za sebou jedno velké finále má, když v roce 2006 viděl památný duel mezi Itálií a Francií na mistrovství světa. Hrálo se zde i finále Ligy mistrů 2015 mezi Barcelonou a Juventusem.

Hlavním rozhodčím bude pětatřicetiletý Francouz Francois Letexier. Stane se tak nejmladším arbitrem, jenž kdy finálový zápas ME odřídí, překoná rekord Švéda Anderse Friska, jemuž bylo během Eura 2000 "už" 37.

Kurzy Fortuny na fotbal Španělsko - Anglie na EURO 2024:

  • 1/0/2: Španělsko 2,47 | remíza 2,90 | Anglie 3,45
  • Zlato: Španělsko 1,71 | Anglie 2,20
  • 2,5 gólu: více 2,60 | méně 1,53
  • 3,5 žlutých karet: více 1,53 | méně 2,30
  • Střelci: Morata 3,50 | Kane 3,20
  • Kompletní nabídku a live kurzy najdete ZDE
Informace před zápasem Španělsko - Anglie
📅 Kdy: 14. 7. 2024 od 21:00
🌍 Kde: Olympiastadion, Berlín
🏆 Soutěž: EURO 2024, finále
Rozhodčí: Francois Letexier, Francie
📺 Přímý přenos: ČT sport, ČT sport Plus
Kurzy Fortuny: 2,47 - 2,90 - 3,45
Vsaďte si na výsledek zápasu Španělsko - Anglie u Fortuny

Španělsko má nejmladšího střelce ME, útočí na rekordní triumf

Byla to jen otázka času. Lamine Yamal předváděl na šampionátu skvělé výkony, nahrál na tři góly, čímž se stal nejmladším asistentem v dějinách ME. Čekalo se ale, kdy svou prvotřídní kvalitu přetaví i ve svou premiérovou trefu, kterou by se stal i nejmladším střelcem v historii Eura. Nakonec se mu to podařilo v semifinále proti Francii ve věku 16 let a 362 dní, čímž překonal rekord Švýcara Vonlanthena s obrovskou rezervou.

Křídelník Barcelony už od té doby stihl oslavit sedmnácté narozeniny, stejně jako o pět let starší (ale stále mladý) Nico Williams. Oba mají velký podíl na poměrně suverénním průchodu Španělska turnajem. Jistě, v play off už to s výjimkou snadného osmifinále s Gruzií až taková dominance není, stále ale La Roja všechny zápasy vyhrála. Ten proti domácím Němcům až po prodloužení, i to se ale počítá.

Semifinále proti Francii pak přineslo podruhé na šamoionátu situaci, kdy Španělé prohrávali. Poprvé proti Gruzii ještě o otočce nikdo nepochyboval, gól si dal sám Le Normand a na hřišti byl jinak pouze jeden tým. To úvodní trefa Francouze Kolo Muaniho už musela zasadit určitého červíčka do hlav španělských fotbalistů. Přesto tentokrát obrat trval dokonce ještě kratší dobu, po trefách Yamala a Olma to bylo už za 16 minut 2:1.

O prvním zmíněném hráči jsme se už rozepisovali, a tak se na moment zastavme ještě u toho druhého. Záložník bundesligového Lipska Olmo totiž začal Euro na lavičce, po zranění Pedriho se však stal naprosto klíčovou postavou Španělska. Gólem ve třech po sobě jdoucích zápasech vyřazovací části se stal prvním zástupcem své země, kterému se takový počin podařil.

Na druhou stranu ale nelze přehlédnout, že Španělé od jeho zařazení do sestavy nabízejí soupeřům o něco více okének směrem dozadu. Když k tomu připočteme defenzivně slabšího Cucurellu či minulou absenci Carvajala, zdála se být La Roja zranitelná. Nebyla. Tohle je jeden z nejlepších výběrů za posledních několik velkých šampionátů a pokud tak bude hrát i ve finále, měl by slavit historický čtvrtý evropský triumf.

sipka Oslaví Španělsko svůj čtvrtý evropský titul v historii a překoná rekord? Vsaďte si u Fortuny

Výsledky Španělska na EURO 2024:

  • 15.06.2024: Španělsko vs. Chorvatsko 3:0 (Morata, Ruiz, Carvajal)
  • 20.06.2024: Španělsko vs. Itálie 1:0 (vlastní)
  • 24.06.2024: Albánie vs. Španělsko 0:1 (Torres)
  • 30.06.2024: Španělsko vs. Gruzie 4:1 (Rodri, Ruiz, Williams, Olmo)
  • 05.07.2024: Španělsko vs. Německo 2:1 pp (Olmo, Merino)
  • 09.07.2024: Španělsko vs. Francie 2:1 (Olmo, Yamal)
Historická bilance Španělska a Anglie na ME ve fotbale
Španělsko Statistika Anglie
12 Počet účastí 11
Vítěz (1964, 2008, 2012) Nejlepší výsledek 2. místo (2020)
Semifinále Výsledek na ME 2020 2. místo
Jordi Alba, Cesc Fábregas, Andrés Iniesta, Álvaro Morata (16)
Nejvíce startů na ME Harry Kane (17)
Álvaro Morata (7)
Nejlepší střelec na ME Alan Shearer, Harry Kane (7)

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Anglie otočila další zápas a je na dosah zlomení prokletí

Asi jen těžko si lze ve světovém fotbale představit pozici, která by byla těžší než ta, jakou zastává anglický trenér Gareth Southgate. Ten je neustálým terčem kritiky, výsledky přitom hovoří docela pro něj. Z mistrovství světa v Kataru se svým týmem vypadl ve čtvrtfinále se silnou Francií, která měla hodně namále a nebýt neproměněné penalty Kanea v závěru, mohlo se vše vyvíjet úplně jinak.

Z evropského šampionátu už mu pak chybí jen ta poslední třešnička na dortu, totiž úspěšně zvládnuté finále. Už nyní se ale řadí mezi legendy, jeho třináctizápasová série bez porážky (ta na penalty s Itálií se oficiálně nepočítá jako prohra) je nejdelší, jakou kdy kterýkoliv trenér v historii na ME zažil. A je také teprve třetím koučem v dějinách, který se na Euru probojoval do boje o zlato hned dvakrát.

Jeho Anglie sice svým fotbalem příliš nebaví, což na letošním turnaji platí dvojnásob. O to více se jí ale nedá upřít velká mentální síla. A když už jsme u těch historických zápisů, tak Albion je vůbec prvním mančaftem v dějinách mistrovství Evropy, který se do finále probojoval i přesto, že ve všech třech předchozích zápasech v play off prohrával.

Společným jmenovatelem je to, že ve všech těchto duelech Anglie po inkasované brance přepnula na vyšší obrátky. Proti Slovensku ji spasili Bellingham s Kanem, proti Švýcarsku Saka a perfektně zvládnuté penalty, naposledy pak skóre otočili Kane a střídající Watkins. Mimochodem, jemu na rozhodující branku nahrál další náhradník Palmer, tedy další nutná pochvala pro Southgatea.

U Kanea se ještě zastavme. Útočník Bayernu už atakuje pozici největší anglické fotbalové postavy vůbec, když svým sedmým gólem na ME vyrovnal národní rekord Shearera. Zároveň už má na svém kontě šest zásahů ve vyřazovacích bojích, což nikdo v historii bez ohledu na zemi ještě nedokázal. A aby toho nebylo málo, 79. startem za Albion v semifinále překonal legendárního Shiltona. Pozvednutím premiérové trofeje z Eura by se stal v zemi nesmrtelným.

sipka Pozvedne Kane nad hlavu trofej pro vítěze? Vsaďte si u Fortuny

Výsledky Anglie na EURO 2024:

  • 16.06.2024: Srbsko vs. Anglie 0:1 (Bellingham)
  • 20.06.2024: Dánsko vs. Anglie 1:1 (Kane)
  • 25.06.2024: Anglie vs. Slovinsko 0:0
  • 30.06.2024: Anglie vs. Slovensko 2:1 pp (Bellingham, Kane)
  • 06.07.2024: Anglie vs. Švýcarsko 2:1 pen. (Saka)
  • 10.07.2024: Nizozemsko vs. Anglie 1:2 (Kane pen., Watkins)

Sestavy na EURO 2024: zahajovací jedenáctky pro zápas Španělsko vs. Anglie

Španělé zvládli semifinále i bez dvou defenzivních opor. Na závěrečné utkání se ale po karetním trestu vrátí jak Carvajal, tak Le Normand. U druhého jmenovaného je však otázka, jestli se dostane zpět do základu, Nacho si totiž při jeho absenci počínal skvěle. Chybět bude pro zranění i nadále Pedri a otazník visí nad startem Moraty.

Angličané proplouvají i nadále turnajem v plném počtu. Jediným chybějícím hráčem byl ve čtvrtfinále Guéhi, ten už se ale minule znovu objevil v zahajovací jedenáctce. Jedinou nejistou pozicí tak je ta na levé straně obrany, kde se o místo hlásí ofenzivně platnější Shaw.

sipka Prohlédněte si kompletní nominace obou týmů: ŠpanělskoAnglie

Španělsko vs. Anglie: základní sestavy
Tým Sestava
Španělsko Simón - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Rodri, Ruiz - Yamal, Olmo, Williams - Morata
Anglie Pickford - Walker, Stones, Guéhi - Saka, Mainoo, Rice, Shaw - Foden, Bellingham - Kane
Vsaďte si na výsledek zápasu Španělsko - Anglie

Fotbal Španělsko vs. Anglie dnes na mistrovství Evropy 2024: H2H, statistiky, srovnání a vzájemná bilance ESP - ENG

Obě tradiční fotbalové velmoci se v posledních letech příliš nepotkávají, v novém tisíciletí spolu sehrály jen dva soutěžní zápasy, a to v rámci Ligy národů v roce 2018. I proto si spolu poměrně pravidelně domlouvají alespoň přátelské duely, za zmíněné období hned sedmkrát. Celkem už tak vzájemná bilance zahrnuje 27 utkání, v nichž je o něco málo úspěšnější Anglie.

Vzájemná bilance Španělsko vs. Anglie
Výhry Španělska Remízy Výhry Anglie
10 4 13
Vzájemná bilance Španělsko vs. Anglie na ME
Výhry Španělska Remízy Výhry Anglie
0 1 1

Zápasy Španělsko vs. Anglie na ME ve fotbale: výsledky

  • EURO 1980 (skupina): Anglie vs. Španělsko 2:1 (Brooking, Woodcock - Dani)
  • EURO 1996 (čtvrtfinále): Anglie vs. Španělsko 1:0 pen.
  • EURO 2024 (finále): Španělsko vs. Anglie – vsaďte si ZDE

Španělsko vs. Anglie před vzájemným zápasem: statistiky

Níže si můžete prohlédnout statistiky obou reprezentací na ME v Německu.

Španělsko vs. Anglie: statistiky na EURO 2024
Španělsko Statistika Anglie
13:3 Skóre 7:4
Olmo (3) Nejlepší střelec Kane (3)
57,3 Držení míče (%) 58,8
37 Střely na branku 19
34 Rohové kopy 22
15 Žluté karty 11
83 Fauly 50
Kurzy na zápas ME 2024 Španělsko - Anglie najdete ZDE

EURO 2024: Španělsko vs. Anglie ve finále, tip na výsledek

Španělé mají ve svém týmu jednu značnou slabinu. Cucurella je sice během turnaje chválený, směrem dozadu má ale stále značné problémy. To je dobrá zpráva především pro Bukaya Saku, který bude hrát na jeho straně. Španělský obránce má největší obtíž s bráněním zadní tyče při centrech z opačné lajny. Takové nebezpečí by bylo ještě násobně zvýrazněno, kdyby už v základu po zranění nastoupil levonohý Shaw. Saka si je ale schopen střelecké pozice vytvořit i sám, ve čtvrtfinále skóroval, v semifinále ho od další branky zastavil jen videorozhodčí.

TIP: Saka vystřelí na branku sipka Vsadit u Fortuny

Saka by mohl využít největší slabiny Španělska

  • Datum, čas a místo zápasu: 14. 7. od 21:00, Olympiastadion (Berlín)

Kde sledovat EURO 2024 živě: fotbal Španělsko vs. Anglie na ME v televizi (TV), jak je to s online live streamy?

Atraktivní vyvrcholení mistrovství Evropy 2024 mezi Španělskem a Anglií můžete sledovat na ČT sport nebo si ji lze zdarma přehrát na webu České televize.

sipka Televizní program Eura 2024 ZDE

V případě, že si plánujete na fotbal vsadit, obsáhlou kurzovou nabídku plnou zajímavých příležitostí najdete u Fortuny.

Zápas Španělsko vs. Anglie na ME 2024 ve fotbale

  • Kdy začíná: neděle 14. července od 21:00
  • Kde se hraje: v Berlíně (Olympiastadion)
  • Kdo zvítězí: Bookmakeři věří o trochu více Španělsku (kurzy zde)
  • Kde sledovat online na internetu: ČT sport Plus

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA – získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Španělé slaví gól proti Severnímu Irsku

Španělsko na EURO 2024 - tým, hráči, program, výsledky

Od Španělska se tradičně čeká, že na mistrovství Evropy ⚽ dojde daleko. Přečtěte si ☝️ představení aktuálního španělského výběru.

Harry Kane ani po přesunu do Německa neztratil nic ze svého střeleckého umu

Anglie na EURO 2024 - tým, hráči, program, výsledky

Hrdý Albion odjel na EURO v roli největšího favorita na celkové vítězství. Dočká se letos kýženého premiérové evropského titulu?

Cristiano Ronaldo je nejlepší střelec v historii ME ve fotbale

ME ve fotbale 2024: statistiky, góly, asistence, karty

Prohlédněte si nejzajímavější statistiky z mistrovství Evropy 2024 v Německu. Nechybí nejlepší střelci, nahrávači nebo čistá konta.