Malmö FF: představení soupeře Sparty v play-off Ligy mistrů

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 350 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Před Spartou stojí poslední překážka. Pokud si chce po 19 letech zahrát hlavní fázi Ligy mistrů, musí vyřadit Malmö. V článku se dozvíte více o historii tohoto švédského klubu, ale i o jeho současnosti.

HistorieTrenér – Hráči
Liga a pohárEvropa

Fotbalisté Malmö před ligovým zápasem s Norrköpingem Foto: Profimedia

Hodnocení dvojzápasu Malmö vs. Sparta Praha: 9/10

  • Termíny: První zápas v Malmö se odehraje ve středu 21. srpna od 21:00, odveta v Praze je na programu v úterý 27. srpna ve 21:00
  • Přímé přenosy: Obě utkání odvysílá televizní stanice Nova Sport 3

Představení Malmö FF a kurzy na duel se Spartou ve 4. předkole (play-off) Ligy mistrů

Oba týmy v aktuálním ročníku Ligy mistrů zvládly dvě předkola. Malmö vyřadilo Klaksvik z Faerských ostrovů (4:1 a 2:3) a řecký PAOK Soluň (2:2 a 4:3 po prodloužení). Sparta přešla přes Shamrock Rovers z Irska (2:0 a 4:2) a rumunské FCSB (1:1 a 3:2). Nyní se švédský a český mistr střetnou o to, kdo si zahraje hlavní fázi Champions League.

sipka Vyzvedněte si bonus a vsaďte si na zápas Malmö vs. Sparta

Vsaď si na průběh zápasu ZDE

Níže se můžete podívat, jaké jsou na souboj Malmö se Spartou vypsané kurzy. Před celým dvojzápasem platí, že sázkové kanceláře na postup více věří Letenským.

Zároveň si můžete projít základní informace o švédském šampionovi.

Základní informace o Malmö
Celý název: Malmö Fotbollförening
📅 Datum založení: 24. února 1910
🏟 Stadion a kapacita: Eleda Stadion (22 500 míst)
Kurzy na duel Malmö vs. Sparta
1. zápas Malmö vs. Sparta: 2,32 – 3,35 – 3,10
Postup Malmö vs. Sparta: 2,30 – 1,57
Vsaďte si na dvojzápas Malmö se Spartou

Malmö je historicky nejúspěšnějším švédským klubem, hrál zde také Ibrahimović

Malmö je nejúspěšnějším klubem švédské historie. Nikdo nevyhrál více ligových titulů (23), stejně tak nikdo nemá na kontě více triumfů v domácím poháru (16).

Níže se v několika bodech podíváme na historii tohoto klubu, kterému se ve Švédsku přezdívá Di blåe (Modří).

  • 1910 – 19 členů klubu BK Idrott založilo Malmö FF. To strávilo první roky své existence v regionálních ligách, neexistovala totiž národní soutěž.
  • 1920 – Švédská fotbalová asociace pozvala kluby, aby se účastnily oficiálních národních soutěží. Malmö začalo ve druhé lize, kterou vyhrálo a postoupilo. Po jedné sezoně ale opět spadlo.
  • 1937 – Předsedou Malmö byl zvolen Eric Persson, zřejmě největší osobnost v historii klubu. V této funkci setrval až do roku 1974.
  • 1944 – Malmö získalo svůj první švédský titul. Radovalo se už po předposledním zápase sezony.
  • 1958 – Klub se přesunul na Malmö Stadion, který byl vybudován pro mistrovství světa hrané ve stejném roce.
  • 1977 – 70. léta byla nejúspěšnějším obdobím v klubové historii. Malmö získalo celkem pět ligových titulů, a to v letech 1970, 1971, 1974, 1975 a 1977.
  • 1979 – Malmö postoupilo až do finále Poháru mistrů evropských zemí (předchůdce Ligy mistrů), kde podlehlo Nottinghamu Forest 0:1.
  • 1996 – První smlouvu v klubu podepsal Zlatan Ibrahimović. Malmö ho posléze v roce 2001 prodalo do Ajaxu Amsterdam.
  • 2009 – Klub se přestěhoval na Eleda Stadion pro 22 500 diváků. Jde o současný domov Di blåe.
  • 2014 – Malmö se poprvé od změny názvu soutěže probojovalo do Ligy mistrů. V jednom z předkol vyřadilo i Spartu po výsledcích 2:4 a 2:0.
  • 2023 – Zatím poslední švédský titul pro Malmö, když vyhrálo o skóre před Elfsborgem.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Trenér Malmö: Rydström ovládl Švédsko, teď je na řadě Evropa

Na lavičce Malmö bychom našli i československou stopu. Mezi lety 1936 a 1937 ho trénoval Václav Simon, který spojil svou kariéru kouče právě se Švédskem. Jinak Di blåe vedli třeba také Roy Hodgson, Åge Hareide nebo Jon Dahl Tomasson.

Nás bude ale zajímat jiný chlapík. Konkrétně Henrik Rydström. Tento bývalý defenzivní záložník už jako hráč vynikal vůdcovskými schopnostmi, jeho přechod na trenéřinu tak nebyl velkým překvapením. Rydström jako fotbalista působil především v Kalmaru, se kterým vyhrál i jeden ligový titul. Jednou triumfoval v domácím poháru a jednou v Superpoháru. Zároveň je s 802 odehranými zápasy klubovým rekordmanem.

V Kalmaru začínal Rydström i svou trenérskou dráhu. Postupně se přes mládež a roli asistenta dostal až do pozice dočasného kouče áčka. Pak si na dva ročníky odskočil do Siriusu (11. a 10. místo), ale následně se vrátil do Kalmaru.

Tentokrát na post stálého trenéra A-týmu. Svůj klub dovedl ve švédské lize na 6. a 4. příčku, což mu v roce 2022 přineslo stěhování do Malmö. Tomu pomohl k upevnění pozice nejúspěšnějšího švédského klubu. V roce 2023 s ním slavil zisk ligového titulu. V následujícím roce se mohl radovat i z triumfu v domácím poháru.

Nyní zbývá, aby Malmö dotáhl k úspěchu také v Evropě. Pohárové duely tento 48letý trenér poprvé okusil až v současné sezoně. Zatím se švédským šampionem vyřadil Klaksvik a PAOK Soluň. Teď má za úkol poslat ze hry také pražskou Spartu.

Henrik Rydström
Datum a místo narození: 16. 2. 1976 (48 let), Karlskrona
Angažmá jako hlavní trenér:

Kalmar (2018, dočasný trenér)
Sirius (2019 až 2020)
Kalmar (2021 až 2022)
Malmö (2022 až ?)

Trofeje jako hlavní trenér: Švédská liga (2023)
Švédský pohár (2024)
Preferované rozestavení: 4-2-3-1
Dovede Rydström Malmö do LM? Vsaďte si

Hvězdy Malmö: rozjetý Nanasi, oživený Botheim i navrátilec Kiese Thelin

Malmö dalo ve čtyřech utkáních předkol Ligy mistrů 12 gólů. Právě na ofenzivu švédského mistra jsme se tak zaměřili při vypíchnutí tří zajímavých hráčů.

I směrem dozadu ale v Malmö najdeme velké persony. Ať už je to Pontus Jansson nebo Jens Stryger Larsen.

  • Sebastian Nanasi, záložník, 22 let – Švédský záložník s maďarskými kořeny je ve velké formě. Byl to on, kdo dotáhl Malmö k postupu přes PAOK, když řeckému mistrovi dal tři góly a jeden připravil. Nanasi, který loni debutoval i v reprezentaci, celkově prožívá skvělou sezonu. V Allsvenskan (hraje se systémem jaro-podzim) zatím zaznamenal šest branek a devět asistencí.
  • Erik Botheim, útočník, 24 let – Norský forvard mezi dospělými debutoval už v 15 letech. Fotbalové veřejnosti se ukázal především v dresu Bodø/Glimt, odkud po 22 gólech v 46 zápasech putoval za 7,5 milionu eur do Krasnodaru. Po ruské invazi na Ukrajinu zde ovšem neodehrál ani zápas a stěhoval se do Salernitany. V Itálii se neprosadil, kariéru ale opět nakopl v Malmö. V sezoně dal zatím devět gólů.
  • Isaac Kiese Thelin, útočník, 32 let – S 12 trefami aktuálně nejlepší střelec švédské ligy. Kiese Thelin kroutí v Malmö své třetí angažmá, při tom prvním mimo jiné gólem a asistencí pomohl vyřadit Spartu z předkola Ligy mistrů. Ve 32 letech za sebou má tento útočník kariéru se štacemi v Leverkusenu, Bordeaux nebo Anderlechtu. V roce 2018 si zahrál i na mistrovství světa.

sipka Dá Kiese Thelin opět gól Spartě? Vsaďte si

Výsledky Malmö v lize a poháru: úřadující mistr letos přidal i pohárový triumf

Níže si můžete prohlédnout, jak se Malmö dařilo v posledních pěti ročnících švédské ligy a tamního poháru. Nejúspěšnější klub Švédska za tuto dobu ligu vyhrál třikrát a přidal i dva pohárové triumfy. K dalšímu titulu mají Di blåe nakročeno i letos, když po 19 kolech vedou ligu o devět bodů.

Ligová soutěž a ta pohárová se ve Švédsku mimo jiné liší svými termíny. Zatímco liga se hraje systémem jaro-podzim, tak u poháru je to opačně.

Výsledky Malmö v domácích soutěžích
Liga Pohár
2019 – 2. místo 2019/20 – Finále
2020 – 1. místo 2020/21 – Skupina
2021 – 1. místo 2021/22 – Vítěz
2022 – 7. místo 2022/23 – Čtvrtfinále
2023 – 1. místo 2023/24 – Vítěz
Vsaďte si na Malmö ve švédské lize

Výsledky Malmö v evropských pohárech: největším úspěchem je finále PMEZ

Nejslavnější moment v evropských pohárech prožilo Malmö v sezoně 1978/79. Postoupilo tehdy až do finále Poháru mistrů evropských zemí (předchůdce Ligy mistrů). V duelu o trofej ale nestačilo na Nottingham Forest, kterému podlehlo 0:1. Tento úspěch pak švédskému klubu zajistil také účast v následném Interkontinentálním poháru (předchůdce Mistrovství světa klubů).

Zkušenosti má Malmö i se Spartou. V ročníku 2014/15 ji vyřadilo ve 3. předkole Ligy mistrů. Letenští sice doma i díky hattricku Davida Lafaty vyhráli 4:2, venku ale padli 0:2. A protože ještě platilo pravidlo o vstřelených gólech na hřišti soupeře, tak šel dál švédský celek.

V následující tabulce se můžete podívat, jak se Malmö vedlo v Evropě v posledních pěti sezonách.

Výsledky Malmö v evropských pohárech
Ročník Soutěž Výsledek
2019/20 Evropská liga Šestnáctifinále
2020/21 Evropská liga 4. předkolo (play-off)
2021/22 Liga mistrů Skupina
2022/23 Liga mistrů 2. předkolo
Evropská liga Skupina
2023/24
Vsaďte si na Malmö v Evropě

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se online a sleduj streamy živě na Betano TV

BETANO – získej zdarma 350 Kč za registraci

Dokonči snadnou a rychlou online registraci. Získej 350 Kč zdarma za ověření účtu a sleduj livestreamy 1. fotbalové ligy zdarma.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Fanoušci Sparty při utkání s Jabloncem

AC Sparta Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

Sparta je nejúspěšnějším klubem české fotbalové ⚽ historie. Podívejte se, kdy ❓ hraje příští zápas a prohlédněte si její soupisku.

Titul obhajuje Sparta

1. česká fotbalová liga: Chance Liga 2024/2025

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Chance Liga. Podívejte se na její program, výsledky i aktuální tabulku.

Sturm Graz v Rakousku oslavil historický double

Kdo vyhrál titul v sezoně 2023/24: přehled mistrů fotbalových lig

Fotbalová sezona 2023/24 je u konce. Podívejte se na přehled, kdo se v nejprestižnějších ligách radoval z titulu a dalších trofejí.