Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 30. kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 30. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Sparta se v Olomouci předvedla po všech stránkách Foto: Pavel Mazac / CNC / Profimedia

Fortuna liga, 30. kolo:

Fortuna liga má za sebou 30. kolo. K šestému místu a účasti ve skupině o titul nakonec dobelhalo Slovácko. Karviná zvládla "šestibodový" záchranářský duel ve Zlíně a odlepila se ze dna, celá situace na chvostu tabulky se velmi zajímavě vyrovnává, opět bodovaly i České Budějovice. Sparta potvrdila formu a do nadstavby, která začíná už o víkendu, jde se čtyřbodovým náskokem. Důležitou výhru si po dvou předchozích ztrátách připsala i Slavia.

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 30. kola: Baník Ostrava - Slovan Liberec 2:2

Už před výkopem mělo tohle měření sil zajímavý potenciál co do atraktivity a množství gólů. A aktéři rozhodně nezklamali. Mnohé naznačovaly už sestavy, Hapal při absenci Riga tentokrát nevsadil na třetího stopera, nýbrž ofenzivního záložníka. Také hostující Kozel zasunul Prebsla ze zálohy zpět do obrany a do zahajovací jedenáctky se tak vešlo o technického fotbalistu více.

Od první minuty bylo vidět, že obrana tedy rozhodně nebude ani na jedné straně hrát prim. Hned po 25 vteřinách se opřel levačkou do míče Tetour a nastřelil tyč. Na druhé straně zareagoval nebezpečnou hlavičkou Kubala, toho však vychytal jistý Vliegen. Pak dostal až příliš volného prostoru ve vápně soupeře Buchta, jako jediný ho sblížil Žambůrek, jenž to ovšem přehnal s agresivitou a fauloval. Nařízenou penaltu krásnou střelou pod břevno proměnil Ewerton.

I nadále se hrálo nahoru – dolů, Tupta na sebe poprvé (a rozhodně ne naposledy) upozornil ve 26. minuty, když z dálky jen těsně přestřelil. Kubala v další šanci z otočky minul, Juroškovo zakončení z úhlu pokryl Belgičan v bráně Slovanu. Zákrok dne si připsal jeho protějšek Markovič, když vytrčil pravou ruku proti střele do protipohybu od Višinského. Fukalovu dorážku zase za už překonaného gólmana odvrátil stoper Blažek.

Liberec nezachytil vstup do druhého dějství. Už po pár desítkách vteřin nacentroval po rozehraném rohu Buchta, na zadní tyči zůstal nehlídaný Kpozo a neměl problém z metru dopravit míč do sítě. Baník se do hry vrátil o devět minut později. Po pravé straně utekl Kulenović, nadvakrát procpal balón k Tuptovi a ten levačkou o tyč snížil.

Klid mohl domácím znovu dopřát Blažek, hlavou však po rohu těsně minul levou tyč. Celkově ale Slovan po vstřelené brance ožil a šel za vyrovnáním. To mělo přijít už po šanci střídajícího Horského, ten ale trestuhodně zamířil jen do Markoviče. Oba týmy často hrozily ze standardních situací a jednu takovou proměnili i hosté. Tuptův bochánek od praporku usměrnil hlavou mimo dosah gólmana Prebsl a bylo to 2:2.

V tu chvíli Liberec postupoval na šesté místo. Těžko říct, jestli o tom věděl, každopádně ale jako by trochu polevil a v závěru to byl zase spíše Baník, kdo byl blíže rozdílové trefě. Ewerton zpoza vápna minul a Adediranův zásah přišel z dle jeho reakce milimetrového, ve skutečnosti ovšem asi pětimetrového ofsajdu, a tak se zrodila remíza.

V zápase bylo k vidění dohromady 33 střel, z toho hned 14 mířilo do prostoru mezi třemi tyčemi. Stejný počet rohů ponechával hru často v blízkosti jedné z branek a byly z toho i dva góly. Naopak v součtu obě mužstva spáchala jen 17 faulů. Jen víc podobných představení.

Ideální sestava 30. kola:

Dominik Holec - Momčilo Raspopović (oba Karviná), Robin Hranáč (Viktoria Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta) - David Buchta (Baník Ostrava), Pavel Šulc (Viktoria Plzeň), Lukáš Hůlka (Bohemians), Matěj Ryneš (Sparta) - Lubomír Tupta (Slovan Liberec), Tomáš Chorý, Jhon Mosquera (oba Viktoria Plzeň)

Nejpočetnější zastoupení v nejlepší jedenáctce víkendu má tentokrát Plzeň se čtyřmi fotbalisty. Sparta a Karviná přidaly po dvou zástupcích sestavu pak doplňují hráči Baníku, Bohemians a Liberce.

Nulu ve 30. kole vychytali dva brankáři, zatímco plzeňský Jedlička měl ale klidné odpoledne a do akce musel jen dvakrát, karvinský Holec vytáhl pět povedených zákroků. V klíčovém souboji o šest bodů všechny zvládl a i díky němu nováček poskočil po výhře na čtrnáctou pozici.

Přispěl k tomu i černohorský bek Raspopović, jenž ve spolupráci s Bergqvistem a Fleišmanem nepustil Zlín do žádné vyložené příležitosti. V naší obranné trojici ho doplňují dva členové národního týmu, plzeňský Hranáč a sparťanský Krejčí.

Záložní čtveřici jsme složili ze čtyř různých mužstev. Ostravský Buchta, Klokan Hůlka, Viktorián Šulc ani Ryneš ze Sparty sice gól nedali, všichni ale hýřili aktivitou. Nejlepší střelec ligy z Plzně si ale připsal hned dvě asistence, Buchta s Rynešem po jedné.

Tomáš Chorý ve výběru nemůže chybět, dalšími dvěma zásahy potopil Teplice a před Eurem se dostává do velmi dobré pohody. Hodně vidět byl i jeho týmový kolega z Viktorie Mosquera, který sice kanadský bod nezapsal, obranu soupeře ale přes hodinu hry pořádně trápil. Bilancí 1+1 pak zaujal liberecký Tupta.

Hvězda 30. kola: Ladislav Krejčí (Sparta)

Oproti minulému roku nezažil tak povedenou sezonu, přestože letos odehrál už více ligových duelů, gólů dal podstatně méně. Navíc měl velké problémy s disciplínou a třemi červenými kartami se dostal do "čela" historických tabulek Sparty. I tak má Ladislav Krejčí ideálně nakročeno k tomu, aby za měsíc opět jako kapitán pozvedl nad hlavu trofej pro mistra.

A svůj (minimálně na jaře) nejlepší výkon si schoval až na poslední kolo základní části. Letenští v Olomouci nechtěli připustit zhoršení výchozí pozice do nadstavby a právě muž s páskou na rukávu jako první zavelel k úspěchu. První gól dal z penalty, o pět minut později si ještě naskočil na rohový kop a rázem to bylo 2:0 pro Spartu, která pak už průběh utkání kontrolovala. Ve druhé půli pak ještě Krejčí asistoval na čtvrtém zásahu v síti Sigmy z kopačky Kuchty.

Celkem se za 22 odehraných ligových střetnutí dostal na sedm branek a čtyři asistence, což je na stopera stále velmi dobrý počin. Je docela pravděpodobné, že zbývajících šest zápasů (včetně finále MOL Cupu) bude pro Krejčího tím posledním, co na Letné před přestupem do zahraničí stihne. O jeho služby se dlouhodobě hlásí například zástupci španělské La Ligy. Odejde jako dvojnásobný vítěz nejvyšší soutěže?

Gól 30. kola: Karel Spáčil (Hradec Králové)

Na body sice nestačila, přesto mohla trefa Karla Spáčila udělat radost nejen královéhradeckým fanouškům, ale i těm nestranným. Dvacetiletý stoper hrál proti Slavii teprve desáté ligové utkání v kariéře, připsal si ale už svůj třetí gól. A opravdu povedený.

Pudhorockého centr z pravé strany odvrátil Holeš za hranici šestnáctky, kde už na míč čekal levonohý obránce. Ten se nikterak nerozpakoval a svou silnější končetinou se opřel do balónu, ještě mu přidal vnější faleš tak, aby nejprve směřoval mimo, následně se však zakroutil přesně ke vzdálenější tyči. Staněk byl v bráně bezmocný. Bohužel pro Votroky jen přišel zásah pozdě, až v první nastavené minutě, a na porážce už nic nezměnil. Přesto si od nás vysloužil alespoň cenu pro nejhezčí gól kola.

Na gól kola se můžete podívat na následujícím odkazu v čase 2:05.

Největší moment 30. kola: absence videa na polovině stadionů

Česká fotbalová asociace pokračuje ve střílení se do vlastních nohou. Nejnovější epizodu nesmyslných rozhodnutí napsala ve 30. kole, kdy naplánovala všech osm zápasů na stejný čas. Výsledkem byla absence videorozhodčího hned na čtyřech stadionech. Obzvláště v situaci, kdy už o většině účastníků jednotlivých skupin nadstavby bylo dopředu rozhodnuto, neexistoval žádný důvod nerozprostřít výkopy na různé hodiny a klidně i různé dny.

A když už se tedy vědělo, že chybí kapacita na pokrytí všech osmi stánků, z jakého důvodu chyběl VAR na místě, kde šlo o zdaleka nejvíce? Záchranářský souboj mezi Zlínem a Karvinou naštěstí zřejmě dopadl z pohledu férovosti dobře a ani jedna strana nemá důvod cítit se dotčena, přesto tohle měl být zápas nominovaný na přítomnost videa jako první.

V Ďolíčku technika rovněž chyběla a tam už se to bez problému neobešlo. Pardubický Chlumecký zkraje druhého poločasu nesmyslně hlavou zcela bez přítomnosti míče udeřil domácího Prekopa. Od rozhodčího uviděl žlutou kartu, za kterou si mohl hodně blahopřát. Kdokoliv by seděl u videa, musel by (snad) automaticky nařídit přezkum situace a doporučit červenou kartu. Bohemka naštěstí i proti jedenácti nakonec zvítězila 2:1, a tak bylo spravedlnosti učiněno zadost.

Například ve Švédsku se kluby v minulém týdnu domluvily na zrušení celého konceptu VARu. Dokud ho ale v české soutěži máme, musí být přítomen na všech mačích. Jedině tak bude zajištěna férovost ligy.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po 30. kole

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

1. Sparta Praha (výhra 4:1 v Olomouci, 76 bodů, 1. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Sørensen, Panák, Krejčí - Wiesner, Sadílek (62. Laci), Kairinen, Ryneš (62. Zelený) - Birmančević (69. Karabec), Kuchta (69. Olatunji), Haraslín (82. Pešek)
Góly 28. pen., 33. Krejčí, 53. Birmančević, 66. Kuchta
Hvězda Krejčí

Sparta podruhé v řadě ovládla základní část Fortuna ligy. Před rokem mohla děkovat až šokujícímu zaváhání Slavie v posledním kole, tentokrát si vše uhrála už o kolo dříve. V Olomouci tak už jen potvrdila svůj čtyřbodový náskok i dobrou formu, do které se po kratším období matnějších výkonů opět dostala.

Do základní sestavy se po dvou zápasech strávených na lavičce vrátil Haraslín a přestože gól nedal, byl na hřišti hodně cítit. Pokud on najde svou výkonnost z podzimu a přidá se ke vždy spolehlivému Birmančevićovi, přijdou Letenští o titul jen těžko. Dobře hrál podruhé v řadě i Kuchta, jenž sice v každém zápase zazdí minimálně jednu téměř stoprocentní příležitost, ve hře je ale velmi platný a gól stejně alespoň jeden dal.

O Krejčím pak už byla řeč výše. Sparta v pravý čas znovu zabrala a před startem nadstavby je velkým favoritem na obhajobu mistrovského titulu. Za 30 kol ztratila jen šestkrát a ví, že pokud ve skupině o titul z pěti duelů čtyřikrát vyhraje, bude moci opět slavit. V případě zvládnutého derby, které je na programu za dva týdny, by si mohla dovolit ztratit i více.

2. Slavia Praha (výhra 2:1 v Hradci Králové, 72 bodů, 2. místo)

Slavia Praha
Sestava Staněk - Holeš, Ogbu, Vlček - Douděra (87. Tomič), Ševčík (71. Zafeiris), Oscar, Zmrzlý (79. Wallem) - Schranz (71. Masopust), Provod - Chytil (71. van Buren)
Góly 41. Provod, 43. Zmrzlý
Hvězda Ogbu

Největší pád zastaven. Ale že by se dalo mluvit o ukončení herní krize, to tedy určitě ne. Hlavně ve druhé půli Slavia viditelně polevila a průběh zápasu v Hradci příliš nekontrolovala. Jen díky skvělému brankáři Staňkovi neinkasovala dříve než v nastavení, a tak jí dvě slepené trefy ze závěru úvodního dějství stačily na tři body. Po dvou ztrátách v řadě je sice návrat na vítěznou vlnu klíčový, jinak ale utkání mnoho pozitiv nenabídlo.

Kapitán Bořil sice v týdnu prodloužil smlouvu s klubem o další rok, zdravotní potíže ho však do hry nepustily. Sešívaní tak se Zmrzlým na levé straně přešli zpět do pětiobráncového systému. Až do nervózní závěrečné desetiminutovky defenziva fungovala dobře, zmíněná zimní posila ze Sigmy navíc vstřelila svůj premiérový gól v červenobílém. Směrem dopředu to však znovu působilo upracovaně.

Zastavit se ještě musíme u slávistického kouče Jindřicha Trpišovského. Ten si v neděli připsal už svou 192. ligovou výhru v kariéře, čímž se osamostatnil na čele historických tabulek samostatné české ligy. Potřeboval na ně 294 zápasů, tedy o 45 méně než Pavel Vrba, jehož rekord právě překonal. Část úspěchu patří také libereckému Slovanu, většina ale přišla už v barvách Slavie. S ní už v únoru předčil Vrbu v počtu vítězství s jedním klubem. Všechna čest.

3. Viktoria Plzeň (výhra 3:0 nad Teplicemi, 62 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic (61. Cadu), Kalvach, Červ, Souaré (85. Havel) - Šulc (73. Jirka), Mosquera (61. Vydra) - Chorý (85. Metsoko)
Góly 50., 82. Chorý, 68. Vydra
Hvězda Chorý

Viktoria už ví, že si v příští sezoně zahraje minimálně 3. předkolo Evropské ligy. Vděčí za to postupu do finále MOL Cupu, ve kterém se 22. května představí doma proti Spartě. Skvělou formu má především Tomáš Chorý, jenž si upevňuje svou pozici pro nominaci české reprezentace na mistrovství Evropy. Na základ to za předpokladu dobrého zdravotního stavu Schicka asi nebude, momentálně by však měl být prvním náhradníkem. Dva góly dal ve středu v poháru Zlínu i v neděli v lize Teplicím.

Na Euru nesmí chybět ani stoper Hranáč. Letos nejvyšší soutěž nehraje lepší střední obránce a těžit z jeho vysoké úrovni výkonnosti by měl chtít i kouč Hašek. Skvěle hrál znovu i Šulc, jenž má rovněž ambice podívat se do Německa. Střelecky se tentokrát prosadil i Vydra, pro kterého šlo o první zásah od prosince.

Na začátku týdne bylo pak ohlášeno oficiální prodloužení smlouvy Plzně s úspěšným trenérem Miroslavem Koubkem. Zkušený lodivod dovedl mužstvo až do čtvrtfinále Konferenční ligy, cíle pak splnil i na domácí scéně, kde si jde pro klidné třetí místo a bude usilovat o zisk trofeje v poháru. Řešilo se tak v podstatě jen to, zda sám bude mít zájem pokračovat, nyní už je tedy jasno a Koubek bude ve Štruncových sadech působit nejméně ještě rok.

4. Baník Ostrava (remíza 2:2 s Libercem, 45 bodů, 4. místo)

Baník Ostrava
Sestava Markovič - Juroška (74. Pojezný), Blažek, Lischka, Kpozo - Boula - Buchta (68. Rusnák), Klíma (74. Adediran), Šín, Ewerton - Kubala (74. Tanko)
Góly 20. Ewerton pen., 46. Kpozo
Hvězda Buchta

Baník má ze "zbytku" ligy za elitní trojicí k pohárům nejblíže, opět ale prohospodařil šanci vytvořit si větší náskok na čtvrté příčce. Nad Libercem vedl doma 2:0, zase však nakonec nevyhrál a za celé jaro tak před vlastními fanoušky slavil pouze jednou. Celkově ve Vítkovicích zvítězil jedinkrát z posledních jedenácti soutěžních možností.

Pro nemoc stále chyběl brankář Letáček, zranění pak čerstvě vyřadilo klíčového záložníka Riga. Kouč Hapal na jeho místo vybral podstatně ofenzivněji laděného Šína a podle toho i průběh utkání vypadal, bránění bylo na obou stranách spíše dobrovolné. Konečná remíza je asi zasloužená, vzhledem k vedení 2:0 ale pro Ostravu nedostatečná. Ve skupině o titul se ještě bude mít hodně co ohánět, aby uhájila vytoužené poháry.

5. Slovan Liberec (remíza 2:2 v Ostravě, 40 bodů, 7. místo)

Slovan Liberec
Sestava Vliegen - Fukala, Chaluš, Prebsl - Ghali, Tetour (74. Varfolomeev), Žambůrek (87. Doumbia), Preisler - Višinský (61. Horský), Tupta (87. Letenay) - Kulenović (74. Kok)
Góly 55. Tupta, 68. Prebsl
Hvězda Tupta

S blížícím se závěrem sezony se hodně spekulovalo o tom, zda Slovan vůbec chce poskočit do první šestky a zahrát si skupinu o titul. Úvod posledního kola na půdě Baníku ještě vypadal všelijak, nakonec ale nebylo pochyb o tom, že se Severočeši chtěli o vítězství porvat. Vzhledem k průběžným výsledkům souběžně hraných duelů jim chvíli stačila i remíza, po finálním hvizdu je z toho ale sedmé místo a dvojutkání s Teplicemi.

Záložník Tetour naskočil od úvodní minuty poprvé od šestého kola, kdy ještě oblékal dres právě Baníku. Po dlouhé absenci zaviněné zraněním a přestupu pod Ještěd se mohl hned po minutě hry uvést gólem, trefil však jen tyč. Poté Liberec ubral z plynu a dvakrát inkasoval, ovšem nevzdal se, srovnal a usiloval i o tři body. Cesta k vítězství v prostřední skupině by měla vést právě přes něj.

6. Mladá Boleslav (remíza 1:1 v Jablonci, 44 bodů, 5. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Trmal - Kostka, Suchý, Karafiát, Fulnek (62. Kadlec) - Sakala (31. Král), Mareček - Kušej (62. Pulkrab), Ladra (80. Žitný), John (62. Vaníček) - Yusuf
Góly 90+1. Yusuf
Hvězda Yusuf

Středočeši už před posledním kolem věděli, že je o první šestku nemůže nic připravit, a jako by se do hry týmu vkradlo určité uspokojení. V Jablonci to z jejich strany nebyl žádný kvapík, a to ani za nepříznivého stavu už od 19. minuty. Zase se tak potvrdilo, že Mladá Boleslav je schopna potrápit kteréhokoliv soupeře, na druhou stranu ale ani papírově slabší soupeři nejsou zárukou úspěchu.

Pozitivem před začátkem nadstavby je alespoň fakt, že se do branky po více než dvouměsíční absenci vrátil Matouš Trmal. Práce až tolik neměl, přesto z něj viditelně na celou defenzivu mužstva vyzařuje klid. Jinak toho ovšem chválit moc nejde, tohle vystoupení kdyby člověk prospal, o nic by nepřišel.

7. Hradec Králové (prohra 1:2 se Slavií, 37 bodů, 9. místo)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Kodeš, Spáčil - Harazim, Kučera, Dancák (79. Pudhorocký), Horák - Čmelík (57. Juliš), Pilař (83. Kaštánek) - Hais (57. Koubek)
Góly 90+1. Spáčil
Hvězda Čmelík

Votroci sice podruhé na jaře prohráli, stejně jako po neúspěchu na Letné si ale i tentokrát mohou ze zápasu odnést více pozitiv než negativ. I Slavii byli po většinu zápasu rovnocenným protivníkem, o čemž svědčí i zcela vyrovnané hlavní statistické ukazatele, tedy s výjimkou gólů. Problematických bylo jen úvodních pár minut, kdy mohl Hradec několikrát inkasovat, a pak pár závěrečných na konci poločasu, kdy už dvakrát kapituloval.

Kromě fotbalové kvality ale jinak Východočeši předvedli i morální sílu. I s dvoubrankovým mankem se nevzdali a ve druhé půli byli místy i lepší. Nejviditelnější to bylo v poslední desetiminutovce, kdy měli dvě čisté gólové šance. Bohužel pro ně se ujala až povedená střela Spáčila v nastavení, po které už na vyrovnání nezbyl čas. I bez klíčových hráčů Čiháka a Vašulína ale velmi povedené vystoupení.

8. Slovácko (remíza 2:2 v Českých Budějovicích, 41 bodů, 6. místo)

Slovácko
Sestava Fryšták - Blahút, Hofmann, Břečka (12. Kohút), Holzer (80. Mihálik) - Daníček, Havlík - Petržela (46. Sinyavskiy), Kim (80. Reinberk), Juroška - Kvasina (71. Vecheta)
Góly 22. Kim, 83. Mihálik
Hvězda Kim

Je to až skoro neuvěřitelné, ale Slovácko nakonec dobelhalo k cílové pásce základní části na šesté pozici a i potřetí v řadě si zahraje skupinu o titul. Způsob, jakým toho dosáhlo, tedy ke chlubení určitě není, na jaře z jedenácti utkání vyhrálo jediné a celkem získalo šest bodů, zdaleka nejméně ze všech účastníků Fortuna ligy. Dostatečný náskok z podzimu i mizérie ostatních týmů ale stačily. A kdo ví, třeba se trenér Svědík před svým avizovaným letním odchodem ještě postará o nějaké to překvapení a zařídí návrat do pohárové Evropy.

Co je klubu z Uherského Hradiště nutno uznat je fakt, že v Českých Budějovicích předvedl lepší fotbal, než na jaký jsou fanoušci ze druhé poloviny sezony zvyklí. Hlavní v první půli bylo Slovácko jasně lepší a mohlo vést klidně o více branek, dvakrát ho ale zastavila tyč. Druhé dějství už bylo hlavně v jeho úvodu slabší a hosté mohli děkovat chybujícímu gólmanovi soupeře, že v závěru získali alespoň potřebný bod.

9. Teplice (prohra 0:3 v Plzni, 36 bodů, 10. místo)

Teplice
Sestava Ludha - Kričfaluši, Chaloupek, Knapík - Švanda, Mareček, Bílek (58. Havelka), Labík (70. Radosta) - Trubač (70. Emmer)- Čerepkai (58. Gning), Fila (85. Vachoušek)
Góly /
Hvězda Kričfaluši

Skláři mají definitivně po starostech a po dlouhých týdnech se konečně mohou přestat dívat pod sebe, sestupové starosti se jich už týkat nebudou. Po skvělém vstupu do druhé poloviny sezony je ale konečná desátá pozice spíše zklamáním. Když ale z posledních sedmi kol vyhrajete jen jednou, o moc lépe to dopadnout nemůže, pokud tedy zrovna nejste Slovácko.

V Plzni si každopádně Teplice opět dokázaly, že v aktuální formě nemají ve vyšších patrech tabulky co pohledávat. Za kratší konec tahaly v podstatě celých devadesát minut a v pohodě hrajícímu soupeři neměly jak ublížit. V prostřední skupině budou asi největším outsiderem, a tak by případný úspěch v dvojzápase s Libercem byl docela velkým překvapením. Mladý tým se má ještě co učit, pokud se mu ale podaří udržet kádr pohromadě, mohl by v příštím roce více vystrkovat růžky.

10. Sigma Olomouc (prohra 1:4 se Spartou, 37 bodů, 8. místo)

Sigma Olomouc
Sestava Stoppen - Vraštil (69. Ventúra), Matys, Pokorný - Chvátal, Breite (90. Hadaš), Pospíšil, Zorvan (69. Langer), Uriča - Zifčák (90. Fiala), Juliš (54. Šíp)
Góly 75. Šíp
Hvězda Šíp

Setkání s druhým z pražských S už nedopadlo tak slavně jako s tím prvním. Slavii sice Sigma dokázala před týdnem překvapivě obrat o dva body, na Spartu už ale nestačila a zaslouženě prohrála. Aby mohla pomýšlet na úspěch, muselo by se vše sejít, což se nestalo. Pokorný vyrobil zbytečný faul v šestnáctce, o pět minut později pak defenziva nechala trestuhodně volného při rohu Krejčího a bylo v podstatě po všem.

Celkově se ale Olomouc snad dostala z nejhoršího a znát to bylo i na podpoře z hlediště. Vyprodaný Andrův stadion po celý průběh utkání bouřil, fanoušci obou táborů vytvořili fantastickou atmosféru. Na tým, kde teprve před pár týdny vrcholil bojkot, velmi slušná vizitka. Sigma své příznivce bude potřebovat i v dalších dvou duelech proti Hradci.

11. Bohemians (výhra 2:1 nad Pardubicemi, 35 bodů, 11. místo)

Bohemians
Sestava Soukup - Křapka, Vondra, Hybš - Dostál, Beran, Hůlka, Kovařík (90+4. Köstl) - Hála (68. Ristovski), Prekop (68. Puškáč) - Kozák (59. Matoušek)
Góly 26. Kovařík, 73. Matoušek
Hvězda Hybš

Bohemka získala v základní části o celých třináct bodů méně než před rokem, kdy si zahrála skupinu o titul a nakonec slavila i postup do Evropy. Účast v Konferenční lize letošní trápení vysvětlit nemůže, trvala totiž jen dva zápasy na samotném začátku ročníku. Částečnou omluvou může být alespoň především na jaře pravidelně napěchovaná marodka.

Ta se konečně trochu uvolnila a Klokani hned výsledkově zabrali. A tak trochu symbolicky o výhře rozhodl náhradník, přičemž právě na lavičce kouč Veselý často neměl příliš kvalitních možností na oživení hry. Tentokrát ale do hry přišel uzdravený Matoušek a okamžitě byl na trávníku cítit, kromě rozhodující trefy měl ještě několik dalších slibných momentů. Skupina o záchranu je zklamáním, sestupové starosti by ale měly velmi rychle odeznít. Náskok na barážové pozice činí deset bodů.

12. Jablonec (remíza 1:1 s Mladou Boleslaví, 30 bodů, 12. místo)

Jablonec
Sestava Hanuš - F. Souček, Tekijaški, Hurtado - Černák, Kratochvíl, Martinec (84. Hübschman), Polidar (90+2. Náprstek) - Chanturishvili, Pleštil (62. Alegue), Hollý
Góly 19. Polidar
Hvězda Kratochvíl

V Jablonci se sice hrál asi nejméně pohledný zápas kola, domácí ale v tomto případě nebyli až tolik na vině. Právě oni byli po většinu hracího času aktivnější, i když ani z jejich strany to tedy nebyla žádná hitparáda krásných ofenzivních akcí. Marodka se sice početně vyprazdňuje, stále na ní však zůstávají klíčoví hráči jako Nebyla, Štěpánek a útočníci Chramosta s Drchalem. Látal tak zvolil sestavu bez klasické devítky a i to bylo zřejmě jedním z důvodů neplynulého přechodu dopředu.

Přesto to vypadalo na poměrně klidnou hubenou výhru, Mladá Boleslav působila v ofenzivě docela neškodně. Jenže v nastaveném čase vyrobil gólman Hanuš nepochopitelnou minulu, kterou doslova daroval soupeři bod a svému týmu dva ubral. Aby si brankář týmu bojujícího o záchranu dovolil v 91. minutě riskantní rozehrávku po zemi, musí si být naprosto jistý, že vyjde. Hanuš místo toho přihrál přesně na nohu napadajícímu Yusufovi a pohroma byla na světě. Teď se musí modlit, aby se této příhodě mohl po sezoně spíše už jen zasmát po úspěšné záchraně. Náskok pěti bodů na baráž se nejeví jako dostatečný.

13. Pardubice (prohra 1:2 na Bohemians, 28 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Kinský - Icha, Halinský, Ortiz (79. Vacek), Chlumecký - Solil, Donát (79. Kukučka), Hlavatý - Brdička (46. Sychra), Krobot (63. Zlatohlávek), Patrák (63. Daněk)
Góly 48. Sychra
Hvězda Patrák

Pořád stejné problémy. Slabá efektivita ve finální třetině hřiště a trestuhodný nedůraz kolem a uvnitř vlastní šestnáctky mají na svědomí nebezpečně se zhoršující situaci Pardubic. Ty po slibném úvodu jara prohrály už pošesté z posledních devíti kol a co už v jednu chvíli vypadalo jako poměrně klidný polštář na sestupové příčky, z toho jsou aktuálně už jen tři body.

V porovnání se všemi týmy pod nimi jsou navíc Východočeši velmi nezkušení. V základní sestavě byl opět nejstarším hráčem Chlumecký, kterému je 27, ze zbytku nikdo ještě neoslavil ani pětadvacáté narozeniny a několik je ještě mnohem mladší. A aby toho nebylo málo, z pěti použitých náhradníků je více než 23 jen zkušenému Vackovi. Vzhledem k aktuálnímu rozpoložení by nebylo překvapením, kdyby se ještě Pardubice propadly tabulkou níže.

14. Zlín (prohra 0:1 s Karvinou, 25 bodů, 15. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Holík, Cedidla, Didiba, Pidro (46. Ikugar) - Bužek (84. Simerský), Gonzalez (58. Janetzký) - Vukadinović (84. Tkáč), Slončík, Bartošák - Schánělec (72. Natchkebia)
Góly /
Hvězda Holík

Ajaj, tohle je velká komplikace. A nutno říct, že docela nečekaná, Zlín se v posledních týdnech prezentoval slušným fotbalem a třikrát v řadě neprohrál. Klíčovému souboji s Karvinou podřídil vše, ve středečním semifinále MOL Cupu v Plzni tak trochu rezignoval na postupové ambice a výrazně obměnil sestavu, aby byli stěžejní hráči připraveni na neděli. Jenže ta se týmu nevyvedla.

Což o to, Ševci měli po většinu duelu převahu, tu ale nedokázali přetavit v jedinou výraznější příležitost. Obléhání branky soupeře bylo neefektivní, jediný Slončík čas od času vymyslel něco navíc, i on se ale potýkal s nepřesností hlavně při zakončení. Při závěrečném tlaku pak chyběl urostlý stoper Černín, který se v kritických chvílích pravidelně vysouvá na hrot. Současní útočníci Zlína totiž příliš nestačí, oba dali za celé jaro jen po jednom gólu.

15. České Budějovice (remíza 2:2 se Slováckem, 24 bodů, 16. místo)

České Budějovice
Sestava Šípoš - Sladký, Králik, Poulolo, Lazić - Suchan, Hellebrand, Čermák (84. Nikl) - Brandner (46. Tranziska), Ondrášek (90+1. Skalák), Alli
Góly 45+1. Suchan, 55. Tranziska
Hvězda Suchan

Dynamo počtvrté v řadě neprohrálo a i nadále srdnatě bojuje o zachování prvoligové příslušnosti. Přesto se po remíze paradoxně propadlo zpět na poslední místo ligové tabulky. A na vině je, asi byste si to dokázali i tipnout, fatální selhání brankáře. Jen během jara strážce budějovické svatyně potopil mužstvo poněkolikáté, ať už to byl několikrát Janáček, nebo teď opět Šípoš. Ten nepochopitelně neudržel neumístěnou přízemní střelu Mihálika a srazil si ji do vlastní sítě.

Jinak je Českým Budějovicím nutné připsat kredit za konec prvního a úvod druhého poločasu. Kolem přestávky daly dva góly, když ten na 2:1 byl pro mladého německého útočníka Tranzisku vůbec prvním v české nejvyšší soutěži. Druhá půle pak celá probíhala podle plánu, až do hrubky Šípoše. Nebýt jí, mohlo být Dynamo po základní části čtrnácté a hrát klíčové přímé souboje o záchranu doma...

16. Karviná (výhra 1:0 ve Zlíně, 25 bodů, 14. místo)

Karviná
Sestava Holec - Raspopović, Bergqvist, Fleičman - Mikuš, Boháč (90+4. Bederka), Moses (87. Žák), Čavoš (70. Budínský), Ražnatović - Memić (70. Ezeh), Regáli (70. Doležal)
Góly 12. Regáli
Hvězda Holec

Karviná počtvrté za sebou bodovala, poprvé to však bylo za tři body. Výhra přišla v pravý čas, slezský celek se díky ní posunul před své dva hlavní konkurenty a zajistil si proti nim domácí zápas v nadstavbě. Na druhou stranu se ukázalo, svěřenci kouče Bielana jsou schopni dobrého výsledku i venku, po remíze v Ostravě teď zvládli klasický "šestibodový" záchranářský souboj ve Zlíně.

Cesta k úspěchu byla vlastně poměrně snadná. Rychlý gól po perfektně vyřešeném brejku Regáliho a pak už jen pevná obrana. Některé další nadějné protiútoky se ještě daly vyřešit lépe, Karvinou to ale nemusí mrzet. Na aktivně hrajícího soupeře čekala v hustém bloku na vlastní polovině a za celý zápas mu nepovolila ani jednu čistou gólovku. Situace na chvostu se zamotává, všechny nejvíce ohrožené mančafty bodují. Bude to ještě velké drama.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Adam Kadlec dostává žlutou kartu od Ondřeje Berky

Co rozhoduje o pořadí v základní části a nadstavbě Fortuna ligy

Přečtěte si, co rozhoduje o pořadí v základní části Fortuna ligy i v její nadstavbě. Podíváme se také na fungování karetních trestů.

Mojmír Chytil se snaží udržet míč před Asgerem Sørensenem a Tomášem Wiesnerem

Statistiky Fortuna ligy: nejlepší střelci, nahrávači a brankáři

Podívejte se na individuální statistiky Fortuna ligy. V článku najdete nejlepší střelce, nahrávače i brankáře s nejvíce čistými konty.

Na úvod týdne je na programu souboj Barcelony s Valencií

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 29.4.-5.5.

Na co vše se můžete v týdnu od 29. dubna do 5. května těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?