Přeběhlíci: posledních 5 hráčů, kteří byli ve Spartě i Slavii

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Mezi Spartou a Slavií panuje obrovská rivalita. I tak se ale najdou hráči, kteří působili na obou březích Vltavy. V následujícím článku si představíme posledních pět takových fotbalistů. A podíváme se, jak jsou na tom dnes.

StanciuČelůstka – Plavšić
ZelenýKuchta

Nicolae Stanciu a Jan Kuchta v dresu Slavie Foto: ČTK / Šulová Kateřina

Přeběhlíci mezi pražskými S: obě strany si vyzkoušeli i Poborský nebo Straka

Seznam fotbalových osobností, které okusily angažmá ve Spartě i Slavii, je za ty roky už dlouhý. Za oba kluby hráli třeba Jaromír Blažek s Karlem Poborským. Ty na Letné vedl mimo jiné František Straka, který se později vydal na lavičku sešívaných.

Sparťané slavili titul třeba s Lukášem Váchou nebo Bořkem Dočkalem, slávisté se zase radovali z ligového prvenství se Simonem Delim nebo Josefem Hušbauerem. Konec konců i Jindřich Trpišovský, současný kouč Slavie, se při trénování mládeže mihl ve Spartě. Přečtěte si, kterých posledních pět hráčů si zahrálo za oba velké rivaly.

sipka Sledujte derby pražských S živě na Fortuna TV

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nicolae Stanciu: z miláčka na Letné mistrem v Edenu

Sezona 2017/18 je u Sparty spojená s neúspěšnou internacionalizací. Ta začala v létě angažováním trenéra Andrey Stramaccioniho a příchodem velkého množství posil. Mnoho z nich na Letné propadlo. Až v zimě přišli hráči, kteří přece jen v rudém zanechali stopu.

Kromě Florina Nity a Guélora Kangy byl jedním z nich Nicolae Stanciu. Rychle se stal oblíbencem fanoušků, už za rok se ale stěhoval. Zlákala ho tučná výplata v saúdskoarabském Al-Ahli. Příznivci Letenských v té době spílali spíš vedení klubu než samotnému hráči. To se změnilo v létě 2019, kdy se Stanciu vrátil do Česka. Tentokrát ale do Slavie.

V Edenu byl rumunský reprezentant navíc k nelibosti sparťanských fanoušků úspěšný. Slavil zde dva ligové tituly a jednou získal domácí pohár. Zahrál si také čtvrtfinále Evropské ligy. Pak už tento ofenzivní záložník opět šel za exotickými štacemi. Přes Čínu (Wuhan Three Towns) to vzal zpátky do Saúdské Arábie. Za Damac v této sezoně nastřílel šest branek a dalších sedm jich připravil.

Nicolae Stanciu v pražských S
Klub Zápasy Góly Asistence
Sparta 34 10 10
Slavia
112 26 28

Ondřej Čelůstka: ve Slavii si vykopal zahraniční angažmá, ve Spartě pak slavil titul

Ondřej Čelůstka je odchovancem Zlína. Velký fotbal ale začínal ochutnávat ve Slavii, kam přišel ve 20 letech. Právě zde si poprvé zahrál předkolo Ligy mistrů nebo skupinu Evropské ligy proti Edenu Hazardovi a Gervinhovi. Český stoper si pak vykopal zahraniční angažmá, která zahrnovala Anglii, Německo, Itálii nebo Turecko.

Když se ale v roce 2020 vracel do Česka, zvolil Spartu. Jeho rozhodnutí vyvolalo jen menší rozruch, nešlo ani zdaleka o takové haló, jako když se opačně rozhodl Stanciu. Na Letné Čelůstka nejprve nastupoval pravidelně. Po nadějné první sezoně ale jeho angažmá ovlivnilo zranění achillovky.

Byl ovšem u sparťanského titulu v sezoně 2022/23, kdy dostal alespoň pár minut v závěrečném kole nadstavby. Důležitý byl nicméně mimo hřiště. Jeho vliv v průběhu mistrovské sezony několikrát zmiňovali jak trenér Brian Priske, tak kapitán Ladislav Krejčí. Nyní je Čelůstka zpět v Turecku. Patří ke stálicím Bodrumsporu, který bojuje o postup mezi tureckou elitu.

Ondřej Čelůstka v pražských S
Klub Zápasy Góly Asistence
Slavia 50 3 1
Sparta 48 2 2

Srdjan Plavšić: zatím poslední přímý přesun mezi oběma pražskými S

Zmiňovaná internacionalizace dovedla do Sparty i Srdjana Plavšiće. Fanoušky si naklonil svou bojovností, nikdy ale neměl dostatek gólů a asistencí. Produktivita byla u tohoto křídla zkrátka problémem. Na Letné ovšem nakonec tento srbský fotbalista vydržel poměrně dlouho – čtyři roky.

Na jaře 2021 nicméně začaly prosakovat zprávy, že po konci sezony odejde jako volný hráč do Slavie. Sportovní ředitel Tomáš Rosický a tehdejší trenér Pavel Vrba museli odrážet nepříjemné otázky. Plavšić se podle Vrby dušoval, že nic nepodepsal. Rosický pro podcast Sparťanských novin mluvil podobně. S odstupem času to ale vypadá, že hbitý křídelník měl už tehdy jiné úmysly.

V létě skutečně podepsal se sešívanými. Zde se ale nikdy dlouhodoběji neprosadil. Trenér Trpišovský z něj zkoušel udělat i krajního obránce. V Edenu odkopal v podstatě jen jednu sezonu, pak putoval na hostování do Baníku, kde už se mu dařilo lépe. Svými výkony v Ostravě se v létě 2023 dokázal prodat do polského Rakówa, od února je ale kvůli zranění mimo hru.

Srdjan Plavšić v pražských S
Klub Zápasy Góly Asistence
Sparta 101 10 18
Slavia 39 1 5

Jaroslav Zelený: slávistou i sparťanem bez větších vášní

Jde to zahrát si za obě pražská S bez výraznější zloby fanoušků? Jaroslav Zelený to dokázal. V Jablonci si ho v roce 2018 vyhlédli sešívaní, se kterými tento defenzivní univerzál získal dva ligové tituly a jeden triumf v domácím poháru. Zároveň v červenobílém dresu zažil Ligu mistrů a bitvy s Barcelonou, Interem nebo Dortmundem.

Zeleného působení ve Slavii pro něj ale znamenalo i několik hostování. Půl roku strávil v Mladé Boleslavi, rok poté zpět v Jablonci. Právě na sever Čech se v roce 2021 vrátil jako volný hráč. Nakonec to ale bylo jen na rok. Po sezoně, ve které tým Miroslava Pelty hrál základní skupinu Konferenční ligy, následovalo stěhování do Sparty.

Blonďatý obránce byl nejprve více využívaný ve středu. Poté, co trenér Priske přešel na systém se třemi stopery, se ovšem přesunul na post wingbeka. Byl spolehlivou a klidnou silou na levé straně a pomohl Letenským k jejich 37. ligovému titulu. V aktuální sezoně ho pak nalevo zastínil Matěj Ryneš a Zelený spíše střídá.

Jaroslav Zelený v pražských S
Klub Zápasy Góly Asistence
Slavia 30 1 2
Sparta 76 3 8

Jan Kuchta: nejnovější třaskavý přestup se spoustou zlé krve

Jestli se Zeleného změna klubové příslušnosti obešla bez větších emocí, tak případ Jana Kuchty nemůže být rozdílnější. Útočník přešel mezi oběma kluby už v mládeži, kdy ho Sparta vyměnila do Slavie za Davida Turynu. Po několika hostováních šel Kuchta nastálo do Liberce. Ze Slovanu ho ale zpět do Edenu přivedl trenér Trpišovský. A Slavii se to vyplatilo.

Kuchta se stal v sezoně 2020/21 nejlepším ligovým střelcem, získal double a okusil čtvrtfinále Evropské ligy. V následujícím ročníku tak byl za velké peníze prodán do Lokomotivu Moskva. Když ale po invazi Ruska na Ukrajinu fotbalisté z těchto zemí prchali, český útočník kývl Spartě. V Edenu to jen těžko vydýchávali.

Sešívaní také o Kuchtu stáli a tvrdili, že nedorazil na smluvenou schůzku. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík ho nazval člověkem bez vychování. Trpišovský pronesl, že čas ukáže, kdo udělal jaké rozhodnutí. Čas zatím mluví ve prospěch Kuchty. V první sezoně ve Spartě získal titul. V té druhé je mu zase blíže letenský klub. A kromě Veljka Birmančeviće a Lukáše Haraslína spoléhá právě na v Edenu nenáviděného forvarda.

Jan Kuchta v pražských S
Klub Zápasy Góly Asistence
Slavia 67 32 13
Sparta 79 33 18

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

derby

Derby Sparta – Slavia: rekordy, zajímavosti, historie

Derby pražských S je vždy událostí ligy. Zápasy jsou plné napětí a nevraživosti. V článku najdete historii, rekordy a zajímavosti.

Fanoušci Sparty při utkání s Jabloncem

AC Sparta Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

Sparta je nejúspěšnějším klubem české fotbalové ⚽ historie. Podívejte se, kdy ❓ hraje příští zápas a prohlédněte si její soupisku.

SK Slavia Praha - fanoušci fotbalové Slavie, Profimedia

SK Slavia Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

Slavia ⚽ je jedním z nejúspěšnějších fotbalových klubů v české historii. Podívejte se na aktuální informace, včetně programu a výsledků.