O co se hraje v nadstavbě Fortuna ligy?

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Už v sobotu odstartuje nadstavbová část české nejvyšší soutěže. Ve všech výkonnostních skupinách bude o co hrát, na co se těšit nejvíce?

Loňskou nadstavbu si podmanil Jurečka, kdo se stane vládcem tentokrát? Foto: MICHAL SVÁČEK / MFDNES + LN / Profimedia

Fortuna liga, nadstavba 2023/24

Česká nejvyšší soutěž má za sebou 30 kol, čímž se uzavřela její základní část. Na řadě je jako již tradičně mezi fanoušky nepříliš oblíbená nadstavba. O co vše v ní půjde a které souboje slibují největší drama?

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy nadstavby Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Skupina o titul: dojde si Sparta pro obhajobu, nebo Slavia dokáže smazat ztrátu?

Podruhé v řadě vstupuje do závěrečné fáze sezony v nejvýhodnější pozici Sparta. Opět za to může vděčit kolapsu Slavie, která z posledních tří kol dvakrát ztratila a přepustila vedoucí místo v tabulce. Letenští naopak dokázali krátkodobou krizi překonat a za minulá tři kola nasázeli 11 branek.

Rozdíl mezi oběma kluby je tak před začátkem nadstavby čtyřbodový ve prospěch Sparty. Vzhledem k hernímu řádu Fortuna ligy lze však tento rozestup považovat spíše za pětibodový, právě takovou porci totiž musí Slavia nahnat, pokud chce pomýšlet na titul. V případě rovnosti by bez ohledu na další kritéria slavil obhájce titulu z Letné, a to díky vítězství v základní části.

Situace na čele tabulky Fortuna ligy před začátkem nadstavby

Tým V-R-P Skóre Body
1. Sparta 24-4-2 70:26 76
2. Slavia 22-6-2 62:23 72

Čistě teoreticky může být o (staro)novém mistrovi rozhodnuto už po druhém kole nadstavby. To je na pořadu dne derby, které se odehraje na Spartě, což je další výhoda, kterou s sebou vedení po 30. kole přináší.

Pokud Sparta předtím v neděli vyhraje na Slovácku a Slavia zároveň neporazí doma Baník, za týden by vzájemný zápas obou rivalů mohl přinést rozuzlení. Na druhou stranu je ale pochopitelně možné i to, že se v derby bude hrát najednou opět přímo o první místo. Napoví už tento víkend.

Zbývající program obou pražských S
Sparta Slavia
Slovácko (venku) Baník Ostrava (doma)
Slavia (doma) Sparta (venku)
Baník Ostrava (doma) Viktoria Plzeň (doma)
Mladá Boleslav (venku) Slovácko (venku)
Viktoria Plzeň (doma) Mladá Boleslav (doma)

Zajímavou roli může sehrát ještě i finále MOL Cupu, do něhož postoupila Sparta společně s Plzní. Souboj o pohár se uskuteční 22. května, tedy v týdnu mezi předposledním a závěrečným kolem nadstavby. Pokud by v tu chvíli ještě nebylo v lize jasno, mohla by Slavia vytěžit z jednoduššího programu.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Skupina o titul: ve hře je jistota pohárů i dodatečné play-off

V "mistrovské" skupině je samozřejmě i Plzeň, ta ale na druhou Slavii ztrácí deset bodů a před čtvrtým Baníkem má dokonce sedmnáctibodový polštář. Do všech vyrovnaných soubojů tak může promluvit ve vzájemných utkáních, samotná Viktoria už se však může soustředit především na finále poháru, v lize se na 99 % nikam nepohne.

Rovnou se tak posuneme v tabulce pod ní, kde je situace podstatně dramatičtější. Vzhledem k obsazení finále MOL Cupu, kde se utkají dvě mužstva s jistotou pohárů už z ligového umístění, je tak zároveň stoprocentní už i to, že se v nadstavbě bude bojovat o dvě cenné místenky do Evropy. Tým na čtvrté příčce se bude moci těšit rovnou na předkolo Konferenční ligy. Pátý celek si zajistí dodatečný domácí duel proti vítězi prostřední skupiny, v němž se rozhodne o posledním českém zástupci v EKL.

Nejblíže působení na třech frontách je po základní části čtvrtý Baník Ostrava. Jen o bod zpět je ale Mladá Boleslav. Slovácko do skupiny o titul vstupuje jako outsider, v tabulce má drobnou ztrátu a hlavně na jaře vyhrálo jediný z jedenácti zápasů.

Situace v boji o poháry z Fortuna ligy před začátkem nadstavby

Tým V-R-P Skóre Body
4. Baník Ostrava 13-6-11 48:39 45
5. Mladá Boleslav 12-8-10 50:46 44
6. Slovácko 11-8-11 39:40 41

Také každý z těchto týmů čeká ještě pět utkání. Vzhledem k postavení v tabulce si zahrají třikrát venku a jen dvakrát doma. Ve vzájemných soubojích bude mít výhodu domácího prostředí Baník, i když o tom, zda je to zrovna pro něj opravdu dobrá zpráva, by se dalo polemizovat.

Zbývající program všech pohárových adeptů
Baník Mladá Boleslav Slovácko
Slavia (venku) Viktoria Plzeň (venku) Sparta (doma)
Mladá Boleslav (doma) Baník Ostrava (venku) Viktoria Plzeň (venku)
Sparta (venku) Slovácko (doma) Mladá Boleslav (venku)
Viktoria Plzeň (venku) Sparta (doma) Slavia (doma)
Slovácko (doma) Slavia (venku) Baník Ostrava (venku)

Skupina o umístění: jde o peníze i šanci na poháry

Jak již bylo zmíněno, bez šance na pohárovou Evropu nejsou ani týmy, které se umístily na sedmé až desáté pozici. Přineslo to i celkem bizarní situaci, kdy například liberecký trenér Luboš Kozel otevřeně přiznal, že si není jist, zda je pro jeho tým výhodnější probojovat se do skupiny o titul či zůstat právě v prostřední skupině.

Ze žádných odevzdaných výkonů se Slovan nařknout nedá, přesto není vyloučeno, že v podvědomí hráčů bylo, že vlastně až o tolik v závěru základní části nejde. Severočeši nakonec opravdu skončili až sedmí, stejně jako mužstva před nimi tak i pro ně vede cesta do Evropy přes pět duelů, ovšem s výrazně slabšími protivníky.

Tým ze sedmé příčky si to nejprve v dvojzápase rozdá s desátými Teplicemi, přičemž odvetu sehraje doma. Stejně tak lépe postavený z druhé dvojice Olomouc – Hradec Králové si vybojoval výhodu rozhodujícího souboje před vlastními fanoušky, což se v tomto případě týká Sigmy.

Úspěšné celky pak čekají dva vzájemné střety o triumf v celé skupině. Vítěz postoupí do finálového duelu proti pátému nejlepšímu týmu z elitní šestice bojující o titul, tentokrát už se bude hrát jen jedno utkání. Z něj vzejde poslední český pohárový účastník.

Boj o umístění v prostřední skupině a šanci na poháry
7. vs. 10.
Teplice Slovan Liberec
Slovan Liberec Teplice
8. vs. 9.
Hradec Králové Sigma Olomouc
Sigma Olomouc Hradec Králové
Finále prostřední skupiny
Hůře postavený vítěz Lépe postavený vítěz
Lépe postavený vítěz Hůře postavený vítěz
Zápas o pohárovou Evropu
5. tým skupiny o titul Celkový vítěz prostřední skupiny

Skupina o záchranu: týmy ze dna zabraly a jistý si tak nemůže být nikdo

Zbylých šest mužstev má trošku jiné starosti. Od jedenáctého místa níže si ještě nikdo nemůže být jistý záchranou. Nejblíže k ní mají pražští Bohemians, kteří zvládli 30. kolo vítězně a bez ohledu na ostatní výsledky jim stačí z posledních pěti utkání dvě vyhrát. Je ale docela dobře možné, že by udrželi prvoligovou příslušnost i v případě, že by už nebodovali.

To dalších pět účastníků už musí pociťovat značný neklid. Dvanáctý Jablonec dělí od baráže jen pět bodů, třinácté Pardubice dokonce jen tři. Všechny tři týmy z úplného chvostu tabulky, tedy Karviná, Zlín a České Budějovice, navíc v závěru základní části nabraly velice slušnou formu a ukazují, že se jim do druhé ligy ani trochu nechce.

Situace v boji záchranu Fortuna ligy před začátkem nadstavby

Tým V-R-P Skóre Body
12. Jablonec 6-12-12 35:45 30
13. Pardubice 7-7-16 29:42 28
14. Karviná 6-7-17 30:52 25
15. Zlín 5-10-15 36:61 25
16. České Budějovice 6-6-18 34:62 24

Formát skupiny o záchranu je stejný, jaký jsme si popsali výše u titulových bojů. Každé z mužstev odehraje pět duelů, tedy jeden s každým soupeřem ze stejné sekce. Kdo po skončení nadstavby bude na poslední pozici, minimálně na rok se s nejvyšší soutěží rozloučí a nahradí ho vítěz Fortuna národní ligy.

Celky na čtrnáctém a patnáctém místě čeká baráž. Lépe postavený se postaví třetímu nejlepšímu zástupci druhé ligy a bude se moci spolehnout na odvetu hranou doma. Ten horší se postaví druhému z FNL a na vlastním stadionu odehraje úvodní zápas.

Také zde v případě bodové rovnosti rozhoduje lepší postavení po základní části.

Zbývající program týmů bojujících o záchranu
Jablonec Pardubice Karviná Zlín ČB
Karviná (doma) Zlín (doma) Jablonec (venku) Pardubice (venku) Bohemians (doma)
Bohemians (venku) ČB (doma) Zlín (doma) Karviná (venku) Pardubice (venku)
Pardubice (doma) Jablonec (venku) Bohemians (venku) ČB (doma) Zlín (venku)
ČB (venku) Karviná (doma) Pardubice (venku) Bohemians (doma) Jablonec (doma)
Zlín (doma) Bohemians (venku) ČB (doma) Jablonec (venku) Karviná (venku)

Nadstavba 2023/24: boj o korunu pro krále střelců

Loňský závěr sezony nabídl zřejmě neopakovatelnou jízdu slávistického útočníka Václava Jurečky, který v pěti zápasech nadstavby nasázel dvanáct gólů a vystřílel si korunu pro krále střelců Fortuna ligy. Slavii to sice na titul nestačilo, mimořádné výkony ale přinesly alespoň individuální oceněni.

To je zcela ve hře i letos. Jurečka je opět žhavým kandidátem, před startem finálové části se dělí o první místo s plzeňským Šulcem. O jedinou trefu zpět je sparťanská hvězda Birmančević, vzdávat se nemusí ani Chytil, Ewerton či Kuchta. Další hráči už mají větší manko, jak jsme ale viděli před rokem, ani to nemusí být nedostižné.

Tabulka střelců Fortuna ligy před začátkem nadstavby
Hráč Tým Góly
Pavel Šulc Viktoria Plzeň 15
Václav Jurečka Slavia 15
Veljko Birmančević Sparta 14
Mojmír Chytil Slavia 13
Ewerton Baník Ostrava 12
Jan Kuchta Sparta 11
Lukáš Haraslín Sparta 11
Marek Havlík Slovácko 11
Lukáš Juliš Sigma Olomouc 11
Tomáš Chorý Viktoria Plzeň 10

Mistrovství Evropy 2024: kdo si vyslouží nominaci?

Když už jsme u individuálních ambicí, ty u řady fotbalistů už nyní směřují k letnímu Euru 2024. Přípravných zápasů reprezentace už mnoho není, a tak bude největší roli hrát aktuální forma ze závěru klubového ročníku.

Fortuna liga bude díky postupu českého i slovenského národního týmu mít na šampionátu celou řadu zástupců. Nejvíce jich logicky vyšlou do akce Sparta, Slavia a Plzeň. Někteří hráči mají za předpokladu dobrého zdravotního stavu místo v podstatě jisté, jiní o něj však musí ještě zabojovat.

Například v útoku Česka se zřejmě nedostane na všechny horké adepty. Krýt záda Schickovi mohou Chorý, Chytil, Kuchta i Jurečka, všichni ale téměř určitě nepojedou. V obraně si zase k asi jistým Krejčímu s Holešem brousí zuby na letenku Hranáč, Zima, Vitík, Panák. A tak by se dalo pokračovat i na dalších postech...

Nejen Češi a Slováci ale mají směrem k ME o co hrát. Sparťan Laci má na svém kontě v dresu Albánie už 25 startů v seniorské reprezentaci a v Německu by zřejmě neměl chybět. Srb Birmančević sice ještě v A týmu nenastoupil, při současné výkonnosti by se o něm však mělo minimálně přemýšlet.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Také v nadstavbě se jistě dočkáme emotivního derby

Nadstavba Fortuna ligy 2023/2024: program zápasů a tabulka

Fortuna liga v sezoně 2023/24 vyvrcholí nadstavbou. 🏅 Přečtěte si, v jakém formátu bude nadstavba probíhat ❓ a jaký je její program.

Adam Kadlec dostává žlutou kartu od Ondřeje Berky

Co rozhoduje o pořadí v základní části a nadstavbě Fortuna ligy

Přečtěte si, co rozhoduje o pořadí v základní části Fortuna ligy i v její nadstavbě. Podíváme se také na fungování karetních trestů.

Na úvod týdne je na programu souboj Barcelony s Valencií

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 29.4.-5.5.

Na co vše se můžete v týdnu od 29. dubna do 5. května těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?